03 Kasım 2020 05:08

Van'da 61 mülteci öldüğü tekne katliamı soruşturması 5 aydır yerinde sayıyor

Van Gölü’nde 61 mültecinin yaşamını yitirdiği tekne katliamına ilişkin soruşturma 5 aydır yerinde sayıyor. Av. Mahmut Kaçan, “Kapı yine cezasızlık politikasına çıkıyor" dedi.

İsimsiz mülteci mezarları | Fotoğraf: MA

Paylaş

Dindar KARATAŞ

Van Gölü’nde 27 Haziran’da göçmenleri taşıyan teknenin batmasının ardından başlatılan arama çalışmalarında şimdiye kadar 2’si çocuk 61 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Tekne sahibi Sedat Akbaş dâhil olmak üzere halen gölde ulaşılamayan cenazeler var. İran, Pakistan ve Afganistan vatandaşı insanların bulunduğu tekneden çıkarılan cenazelerden şimdiye kadar 28’i ülkelerine gönderildi. 61 cenazeden 33’ü Van’da bulunan Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi. Olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında aralarında tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş'ın da bulunduğu 9 kişi tutuklandı.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan, Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın seyrini MA'ya değerlendirdi.

"GİZLİLİK KARARI İLE HUKUKSUZLUK SÜRDÜRÜLÜYOR"

Dosya ile ilgili alınan gizlilik kararını hatırlatan Kaçan, bundan dolayı hem sanık hem de müşteki avukatları olarak dosyadaki gelişme, bilgi ve belgelerden haberdar olamadıklarını söyledi. Ceza Muhakemesi kararında gizlilik kararının neyi kapsadığının açık olduğunu dile getiren Kaçan, bu nedenle tutuklu yargılanan kişilerin ifadelerinin dahi kendileriyle paylaşılmadığını söyledi. Kaçan, “Alınan gizlilik kararının uygulanış biçimi hukuksuz bir şekilde sürdürülüyor. Özellikle bu olayda hayatını kaybeden ailelerin avukatı olarak dosyaya etkin olarak katılma ve dosyada tespit edilebilecek hususlar maalesef gündeme getirilmiyor. Tamamen soruşturma dosyası dışında edindiğimiz bilgilerle, ailelerin yakınmalarını haricen değerlendirip dosyaya sunmak zorunda kalıyoruz. Gizlilik kararı olayda mağdur olan kişilerin aleyhine olmamalıdır.” dedi. 
 
Gizlilik kararında iki ihtimal olduğunu vurgulayan Kaçan, şunları söyledi: “Birincisi; bu olay çok kapsamlı ve boyutlu bir olay olarak değerlendiriliyor ve dolayısıyla olaya ilişkin başka kişilerin olabileceği ihtimali olabilir. Bu kişilerin delilleri karartma olasılığı olabilir. İkincisi ise; dosya kapsamında edinilen bilgilerin kamuoyunu sarsıcı ve kamuoyunda tartışılacağı hususu göz önüne alınarak bir gizlilik kararı alınmış olabilir.” 

İDDİANAME HAZIR DEĞİL

Tekne olayını “katliam” olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Kaçan, böylesi bir soruşturmanın hızlı ve etkili yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Soruşturmanın ağır aksak yürütüldüğüne dikkat çeken Kaçan, “Edindiğimiz bilgiler kadarıyla dosyada esasa ilişkin hiçbir gelişmenin olmadığıdır. Soruşturma makamının henüz herhangi bir iddianame hazırlamayarak mahkeme heyetine sunmamış olması yaptığımız tespiti doğrular niteliktedir. Kapı yine cezasızlık politikasına çıkıyor. Buna örnek olarak bu katliamdan 6 ay önce Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Van Gölü açıklarında 7 göçmenin yaşamını yitirmesine rağmen sorumlu olarak görünen tekne kullanıcısı şahsın sadece 27 gün tutuklu kalmasını gösterebiliriz” diye belirtti.

"BM MÜLTECİLER YÜKSEK KOMİSERLİĞİNİN KAPATILMASI ÖLÜMLERİN SEBEBİ"

Mülteci geçişlerinin on yıllardır Van’da devam ettiğini belirten Kaçan, “Geçişler özellikle yaz mevsiminde artarak devam ediyor. Bu kadar insan geçişinin olduğu bir bölgede maalesef hak temelli çalışan, göçmen ve sığınmacı odaklı sivil toplum kuruluşu çalışmaları zayıf. Geçmişte 2018 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Türkiye Ofisi’nin özellikle Türkiye Hükümeti’ne paralel olarak yürüttüğü sığınmacı kayıt mülteci statünün belirlenmesi görevini tamamen Türkiye Hükümeti’ne devretti. Böylece Van’daki ofisini kapatmış olması nedeniyle insanlar artık ciddi riskler alarak Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyorlar. 2018 yılından sonra Van kenti ve civarında artarak devam eden mülteci ölümlerinin sebebini buna bağlamak gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’deki sığınma sisteminin giderek sınır dışı etmeye dönük bir sisteme dönüştüğünü, ilticada arayan kişilerin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alan, onlara uluslararası koruma sağlayan bir mekanizma olmaktan hızla çıktığını görüyoruz. Bu politikanın hızla terk edilmesi gerektiğini Türkiye’nin hem uluslararası hükümlüklerini hem de kendi mevzuatının verdiği sorumluluk ve yükümlülüklere daha şeffaf ve insanlara ulaşılabilir kılınmalıdır” dedi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Toprak: İzmir’e bakın, Kanal İstanbul’dan vazgeçin

SONRAKİ HABER

TÜİK'e göre ekimde yıllık enflasyon yüzde 11,89'a yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa