03 Kasım 2020 10:20

İzmir Tabip Odası deprem raporunu açıkladı: 31 sağlık kurumu hasarlı

İzmir Tabip Odası'nın deprem raporuna göre 31 sağlık kurumu depremden hasar gördü. Raporda geçici yerleşim alanlarında alınması gereken önlemler ve sağlık çalışanlarının gereksinimleri aktarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen depremin ardından incelemelerde bulunan İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Değerlendirme Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. İzmir Tabip Odası binasında gerçekleştirilen basın toplantısında oda başkanı Lütfi Çamlı raporu okudu. Doğal olayların nasıl insan eliyle bir afete dönüştüğünün bir kez daha göstermiş olduğunu ifade eden Çamlı, planlama, kentleşme, yapılaşma ve denetim konularında ranta dayalı politikalar, bilim ve mühendisliğe aykırı uygulamalardan dolayı yıkımların meydana geldiğini söyledi. 31 sağlık kurumunun hasarlı olduğu bildirilen raporda geçici yerleşim alanlarında alınması gereken önlemler ve sağlık çalışanlarının gereksinimleri aktarıldı.

“ÇADIR ALANLARINDA TEMİZLİK VE HİJYEN ÖNEMLİ”

Edinilen bilgilere göre 19 binanın kısmen ya da tamamen yıkıldığı, 124 ağır, 119 orta, 730 hafif hasarlı bina olduğunu belirten Çamlı, etkilenen bölgede geçici yerleşim alanı olarak toplu çadır alanlarının hızla kurulduğunu hatırlattı. Bayraklı, Bornova, Buca ve Kültürpark’ta toplam 23 çadır alanının kurulduğunu ifade eden Çamlı, bu alanlarda daha çok içme suyu, hijyen malzemesi, tuvalet, banyo gibi sorunların olduğunu dile getirdi. Sağlık hizmetlerinin dağınık bir şekilde bulunan UMKE ve 112 Ambulansları aracılığıyla verilmekte olduğunu söyleyen Çamlı, “Düzenli bir sağlık hizmeti verilmemektedir. Çadır kente alınanlar henüz kayıt altında değildir. Çadır halkının envanterinin ve riskli grupların belirlenmesi ve en kısa zamanda koruyucu sağlık hizmetlerinin sunumunun başlaması yaşamsal önem taşımaktadır” dedi.

31 SAĞLIK KURUMU HASARLI

Çamlı, depremden dolayı hasarlı olan sağlık kurumları şu şekilde sıraladı:

  • Bayraklı 4 No’lu ASM (3 birim) (hizmet dışı)
  • Bayraklı 21 No’lu ASM (4 birim) (hasarlı)
  • Bayraklı 22 No’lu ASM (4 birim) (hizmet dışı)
  • Bayraklı 24 No’lu ASM (4 birim) (hasarlı)
  • Bayraklı 26 No’lu Salhane ASM (2 birim) (hizmet dışı)
  • Bayraklı Verem Savaş Dispanseri (hasarlı) 
  • Bayraklı Sağlıklı Hayat Merkezi (hasarlı)
  • Buca 13 No’lu ASM (hasarlı)
  • Buca 20 No’lu ASM (hasarlı)
  • Buca 25 No’lu Göksu ASM (hasarlı)
  • Buca 41 No’lu Efeler ASM (hasarlı)
  • Güzelbahçe Yelki ASM (hasarlı)
  • Karabağlar 21 No’lu ASM (hasarlı)
  • Karşıyaka 6 No’lu Alaybey ASM (hasarlı)
  • Karşıyaka 12 No’lu Nergiz ASM  (hasarlı)
  • Konak 5 No’lu ASM (hasarlı)
  • Konak 11 No’lu ASM (hasarlı)
  • Konak 21 No’lu Çimentepe ASM (hasarlı)
  • Konak 26 No’lu ASM (hasarlı)
  • Konak 28 No’lu ASM (hasarlı)
HASTANEHASAR DÜZEYİHİZMETİN DURUMU

Diş Hastanesi

2 binanın birbirinden ayrıldığı, yetkililer tarafından önce çalışılamaz şeklinde bir görüş bildirildiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan  ağır hasar olmadığı yönünde görüş bildirildiği öğrenilmiştir. İleri incelemeler planlandığı belirtilmiştir. 

Kesintisiz sürüyor.

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi (DH)

2008-2009 yılları arasında örnek alınarak yapılan çalışmalarda ikinci derece hasarlı çalışamaz raporu verildiği ancak bu tarihten beri hizmet vermekte olduğu öğrenilmiştir. Son depremde -ikinci kat çamaşırhane ve benzeri bölümlerdeki kolon ve kirişlerde patlamalar oluştuğu bu nedenle bina ağır hasarlı olarak boşaltıldığı, 1 Kasım 2020’de Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca tarafından ziyaret edilerek yıkım kararı verildiği öğrenilmiştir.

Sağlık çalışanları Buca Kadın Doğum Hastanesinde görevlendirilmiştir. Covid 19 olguları Türkan Özilhan Bornova Devlet Hastanesi ve Torbalı Devlet Hastanesine gönderilmiştir. Hastane bahçesine Acil Servis için çadır kurulmuştur.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

İlk gün 3.-6. katlar arası hastaların boşaltıldığı, bazı çatlakların ve ufak tefek çökmelerin olduğu öğrenilmiştir. Gerek üniversitenin içinden gerekse dışından yapılan denetimlerden sonra ciddi bir hasar olmadığına karar verildiği belirtilmiştir.. Hastaların çoğu boşalttıkları odalarına geri gönderilmiştir.

Kesintisiz sürüyor.
Başvuru yoğunluğu var. 

KÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi

Bina değerlendirmesinin yapılmıştır. Kolonlar sağlam, bir iki sıva çatlağı var

Kesintisiz sürüyor

Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi

E-blokta birçok çatlak olduğu, değerlendirme için ekiplerin geldiği çalışılabilir dedikleri öğrenilmiştir. 

Kesintisiz sürüyor.

 

Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi

Poliklinikte çatlaklar olduğu, değerlendirme yapıldığı ve sağlam raporu verildiği öğrenilmiştir. 

Kesintisiz sürüyor.
Başvuru yoğunluğu yok

Tepecik Doğumevi

Bina birleşim yerlerinde çatlaklar büyümüş, Çevre Şehircilik Bakanlığı incelemesinde risk olmadığı söylenmiştir. 

Kesintisiz sürüyor.

Alsancak Devlet Hastanesi

Sıva çatlakları olduğu, değerlendirme yapıldığı, güvenli olduğu bilgisi iletilmiştir.

Kesintisiz sürüyor.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi

Hasar bildirilmemiş, başvuru yoğunluğu olmadığı, olağan hizmetlerin yürütüldüğü bilgisi iletilmiştir.

Kesintisiz sürüyor.
Başvuru yoğunluğu yok.

Behçet Uz Çocuk Hastanesi

Hastane binalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekibi tarafından denetlendiği, eski binalardaki çatlakların incelendiği, taşıyıcı unsurlarda sorun olmadığı ve çatlakların beklenen durum (sıva çatlağı, birleşme yeri çatlağı gibi) olduğunun söylendiği bilgisi edinilmiştir. Dğal gaz bağlantıları açılmış, eski SSK binası olan polikliniklerde sorun yoktur

Kesintisiz sürüyor.

Suat Seren Göğüs Hastalıkları 

Binalarda ufak tefek çatlaklar olduğu ancak hastaları başka yere sevk etmedikleri öğrenilmiştir. 

K blok cerrahi servisleri tek katta toplanmış ve olası yaralı sevki için hazırlık yapılmış ancak yaralıların çoğunun EÜTF’ne yönlendirilmiş olduğu bilgisi verilmiştir.

 

Çeşme DH

Sıva çatlakları olduğu birkaç fayansın kırıldığı, hasar tespit için ekip geleceği öğrenilmiştir

Kesintisiz sürüyor.

“KOVİD-19 VE SALGIN HASTALIKLARA DİKKAT EDİLMELİ”

Çamlı, deprem nedeniyle geçici yerleşim yerlerinde barınma, kalabalık ortamlar, uygun olmayan yaşam koşulları, beslenmenin olumsuz etkilenmesi, hijyen olanaklarının yetersizliği, altyapı sorunları, fizik mesafenin korunmasında, maske kullanımında ve sağlık hizmetlerinde aksamalar gibi faktörlerin gerek Kovid-19 gerekse de grip ve diğer solunum yoları hastalıklarının artışına neden olabileceğini söyledi.

31 Ekim’de İzmir’de test pozitifliği yüzde 23.8, Ege Tıp Fakültesinde ise yüzde 30 olarak saptandığını hatırlatan Çamlı, 2 Kasım günü öğlen saatlerine dek toplam 6 pozitif vakanın Buca ilçesindeki yurtlara yerleştirdiği öğrenilmiştir. Ayrıca özellikle Bayraklı Sağlık Müdürlüğünün ağır hasar alması vaka ve temaslı kayıtlarına ulaşmayı zorlaştırmıştır” dedi. Geçici yerleşim alanlarında HES kodu kontrolü kritik önem taşıdığını belirten Çamlı, sağlık çalışanları kurtarma çalışmaları sırasında acil ve ilk yardım hizmetlerini sunarken hasta ve yaralılarla temas arttığı için Kovid-19 riskinin de arttığını söyledi.

Çamlı geçici yerleşim alanlarında alınması gereken önlemleri ve sağlık çalışanlarının gereksinimlerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Kovid-19 yayılımının önlenmesi ve ileriki günlerde şiddet ve istismara karşı önlem alınması açısından geçici yerleşim alanlarının çevresi kapalı olmalı ve giriş-çıkış kontrollü olarak sağlanmalıdır. Görevli ya da yakını olmayanların girişine izin verilmemelidir. Kontrolsüz giriş-çıkış, bir süre sonra “felaket turisti” ziyaretlerini kontrol edilemez hale getirir.
  • Geçici yerleşim alanında yaşayanların mutlaka hane kaydı yapılmalı, HES kayıtları, sağlık ve hastalık öyküleri, kullandıkları ilaçlar ve tıbbi cihazlar mutlaka kaydedilmelidir. 
  • Alanda kamu kurumları ve STK'ların birbiri arasında ve alanın tamamının yönetimine dair koordinasyonun kurulması gereklidir.
  • Maske düzenli olarak sağlanmalı ve maske kullanımı izlenmelidir. Maske kullanımı ile ilgili bilgi verilmeli ve dezenfeksiyon noktaları oluşturulmalıdır.
  • Tuvalet ve banyo açısından gerekli düzenlemeler yapılmalı, bu konuda yeterlilik sağlanmalıdır.
  • Geçici yerleşim alanlarında sağlık hizmetlerinin organizasyonu yetersizdir. Özellikle Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri hızla örgütlenmelidir. Kovid-19 pandemisi nedeniyle özellikle filyasyon kritiktir. Bu nedenle Bornova ve Bayraklı İlçe Sağlık Müdürlükleri personel ve malzeme açısından desteklenmelidir. 
  • Psikososyal destek için STK'ler ile işbirliği yapılmalıdır.
  • Semptom taraması, gerektiğinde test yapılması ve PCR örneği alınması için izolasyon alanlarının hazırlanması uygun olacaktır. 
  • Sağlık çalışanlarının da depremzede oldukları dikkate alınmalı, kendilerinin ve yakınlarının güvenliklerini ve esenliklerini sağlamak, temel gereksinimlerine ulaşmak üzere kendi kontrollerinde gerçekleştirecekleri planlamalara olanak vermek amacıyla izin gibi özlük haklarıyla ilgili sınırlamaların ortadan kaldırılması önemli ve gereklidir. Kreş sorunu çözümlenmelidir.
  • İzin hakkına ek olarak bu süreçle baş edebilmelerine destek olacak ekonomik vesosyal haklar sağlanmalıdır.
  • İzmir’de sağlık çalışanlarının çalışma süreleri yeniden düzenlenmeli, gerekirse COVID-19 önlemleri çerçevesinde bölgeye dışarıdan personel takviyesi sağlanması düşünülmelidir. Bu yapılırken dışarıdan gelecek personelin gönüllülük esasına göre belirlenmesine, afet bölgesinde çalışma deneyimi olan sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi esas alınmalıdır.
  • Kriz yönetimi yapısı içinde Tabip Odası dahil ilgili meslek örgütleri de yer almalı
  • İzmir Tabip Odası İzmir il Hıfzıssıhha Kurulunun aktif bir bileşeni olarak görev yapmalı, katkı sunmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)
Reklam