03 Kasım 2020 11:27

CHP Milletvekili Karaca: Müjde diye sunulan e-görüş ihlallere zemin mi hazırlıyor?

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, e-görüş projesinin özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğü açısından insan hakkı ihlallerine zemin hazırladığını belirterek soru önergesi sundu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, müjde diyerek lansman toplantısıyla duyurulan e-görüş projesinin bir PR çalışması olduğunu söyleyerek, Anayasa’ya aykırılık riskleri barındıran proje detayları için Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

"Cezaevlerinde yeni başlattıklarını basından öğrendiğimiz bu projenin çok riskli yanları var" diyen Karaca, tutuklu ve hükümlüleri doktorla, avukatla bile görüştürmemeyi, odalara/koğuşlara kamera kurarak, kantin ve kütüphane gibi ortak alanlara bile çıkmalarını engelleyecek düzenlemeler olduğuna dikkat çekti.

Projenin anayasal güvencelere ve uluslararası insan haklarına aykırılık taşıma riski barındırdığını söyleyen Karaca “Tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu her oda ve koğuşa idarenin tek taraflı açma/kapama yetkisinde olan ses ve görüntü alan bir cihazın yerleştirilmesi, bağımsız ve sivil denetimden uzak olan kapalı kurumlar bakımından daha da sakıncalıdır. Özel hayatın gizliliği; izinsiz teknik dinleme ve görüntülenme kaygısı ile kapasitenin üzerindeki koğuşlarda aile veya avukat ile görüşün yapılması haberleşme özgürlüğü ve CMK yükümlülüklerini de ihlal eder nitelikteki bu düzenlemenin idareye bırakılan yetki nedeniyle sorunları beraberinde getireceği öngörülmektedir. Hükümlü ve tutuklular, koğuşların dinlenebileceği, görüntülenebileceği, her an bir 'izlenme' altında olabilecekleri kaygısıyla baş başa bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.

"YETKİNİN SINIRLARI NASIL BELİRLENDİ?"

Karaca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

  • “Cezaevi idaresine bırakılan yetkinin sınırları ne şekilde belirlenmiştir?
  • Koğuşlara yerleştirilecek e-görüş sistemi için kullanılacak araç/aletin nereye yerleştirileceği konusunda yetkili ve sorumlu kim ya da kimler olacaktır?
  • Tutuklu ya da hükümlülerin özel hayatını izleme-dinleme-görüntüleme-kontrol amacıyla kullanılması riski göz önünde bulundurulmuş mudur?
  • E-görüş uygulamasının haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği açısından risk taşıdığını, hak ihlallerini beraberinde getireceğini düşünüyor musunuz?​”

Karaca ayrıca Kovid-19 salgını döneminde cezaevlerinin durumu ve vakalarının araştırılması istemiyle TBMM’ye bir de araştırma önergesi sundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara’daki günlük vaka sayısı 2 bin 500

SONRAKİ HABER

İBB Şehir Tiyatroları Sanatçısı Metin Çoban hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa