04 Kasım 2020 08:58

İzmir’de meslek örgütlerinden ortak açıklama: Halk karar sürecine katılabilmeli

TMMOB İzmir İKK, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası, depremin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası deprem dayanışma çalışmaları, değerlendirme ve önerileri üzerine ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Baro Bahçe'e gerçekleşen açıklamada ortak basın metnini TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir okudu.

“Tüm gücümüzle halkımızla dayanışma içindeyiz. Açımız büyüktür ancak gönüllüler ilgili kurumlar ve tüm yurttaşlarla acımızı hafifletmeye çalışıyoruz. Sorunlarla ilgili gereğini yapacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz” diyerek sözlerine başlayan Akdemir, yurttaşların yaşam hakkının önceliğine vurgu yaptı.

“SALGIN KOŞULLARINA DİKKAT EDİLMELİ”    

Felaketin sorumluları ile ilgili gerekenin yapılması için takipte olacaklarını belirten Akdemir, salgın koşullarında yaşanan deprem ile birlikte olağandışı bir durum yaşandığına dikkat çekti. “Bilim Kurulu ile afetlerde görev almış deneyimli ekibiyle, kadroları ile bilgi ve birikimini İl Hıfzıssıhha Kurulunda aktarmaya, müzakere etmeye, aksaklıkların tespiti ve çözümünde sahada da görev almaya hazır Tabip Odası'nın işbirliği kabul edilmemektedir” diyen Akdemir, binlerce avukatın ofisinin altüst olmasına rağmen karşılıksız hukuki destek sunacağını açıklayan Baro'nun birikiminden adaletin tesisi için faydalanılması gerektiğini söyledi.

“ACİL OLMAYAN KAMU HİZMETLERİ DURDURULMALI”

Akdemir, “Kamu hizmetlerinin aksamaması için personelin güvenli koşulda görevini yerine getirilmesi sağlanmalı. Acil olmayan hizmetlerin durdurulması ve iş önceliğinin afet yönetim çalışmalarına verilmesi gereklidir” dedi.

Halkın doğru ve şeffaf biçimde bilgiye ulaşması gerektiğini ifade eden Akdemir, “Halk kendisiyle ilgili alınacak kararlara kurumsal siyasi örgütsel her düzeyde temsilcileriyle katılabilmelidir. Deprem bölgesi ve çevresindeki etrafında trafik akışı şu an olduğundan farklı ve etkin bir biçimde örgütlenmelidir. Geçici barınma alanlarının yerleri bir an önce belirlenmeli, önümüzdeki kış koşulları da dikkate alınarak bu alanlar sağlıklı ve güvenli yaşam için gerekli alt yapıya kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

“ISINMA, DUŞ, TUVALET İHTİYAÇLARI GÜVENLİ BİÇİMDE SAĞLANMALI”

Pandemi koşullarında sağlık ve hijyenin önemi üzerinde duran Akdemir, bu amaçla kişisel koruyucu araçların teminin sağlanması gerektiğini dile getirdi. Isınma, duş, tuvalet ihtiyaçlarının güvenli biçimde sağlanmasının gerektiğini söyleyen Akdemir, “Hasar görmüş veya boşaltılmış binaların yarattığı risklere karşı öncelikle yurttaşların can güvenliği sağlanmalıdır” diye ekledi.

Akdemir, “Aynı zamanda yurttaşlarımızın bu binalarda bulunan eşyaları güvence altına alınarak bir an önce kurtarılması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Alanda yürütülen yardım destek çalışmalarının bütünsel olarak koordinasyonuna ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda tüm yardım destek organizasyonlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yürütülmesi çalışmaların etkinliği ve verimini arttıracaktır” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özer Elektirik işçileri direnişlerinde 100'üncü günü geride bıraktı

SONRAKİ HABER

CHP'li Gürer: Deprem Bilim Kurulu kurulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa