TMMOB Adana: Kaçak binaların yasal hale getirilmesi depremde yeni riskler yaratıyor
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu: Yapıların depreme dayanıklı olup olmadığı değerlendirmeye alınmadan yapı kayıt belgeleri verilerek, oy ve rant uğruna yeni riskler yaratılmıştır.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Ege Denizi'nde meydana gelen depreme dair basın açılaması yaptı.
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu adına basın açıklamasını okuyan İKK Sekreteri Erol Salman, imar affı ile kaçak binaların yasal hale getirilmesinin depremlerde yeni riskler yarattığını belirterek, “2019 yılında da uzatılarak devam ettirilen bu afla toplam 71 bin 144 adet yapı kayıt belgesi oluşturulmuş ve 319 milyon 247 bin 370 TL toplanmıştır. Yapıların depreme dayanıklı olup olmadığı değerlendirmeye alınmadan yapı kayıt belgeleri verilerek, oy ve rant uğruna yeni riskler yaratılmıştır” dedi.
İnsanların depreme dayanıklı yapılarda oturmasını sağlamanın devletin asli görevlerinden olduğunu ifade eden Salman, “Bunun sağlanabilmesi için, ülkemizin kaynak sorunu yoktur, kaynakların doğru kullanılmaması sorunu vardır. Örnek verecek olursak, 1999 depremi sonrası deprem vergisi olarak toplanan 60 milyar TL amacı için kullanılsaydı elbette mesafe kat edilirdi” dedi.
“YAPI DENETİM SİSTEMİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE İŞLETİLMELİDİR”
Meslek Odaları tarafından belgelendirilen mühendis ve mimarların öznesi olduğu bir Yapı Denetim Sisteminin kurulması gerektiğini ifade eden Salman, “Riskli alanlara öncelik verilerek kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmaktan çıkarılmalı; merkezi ve yerel yönetim ile vatandaşların birlikte çalıştığı güvenli yapı üretimini sağlayacak bir sistem olarak işletilmelidir” dedi.
“ADANA YAPI STOKU ACİLEN İNCELEMEYE ALINMALIDIR”
Deprem önlemi çalışmalarının önemli bir parçası olan odaların mesleki denetim faaliyetlerinin üzerine konulan engellerin kaldırılmasını isteyen Salman, Merkezi ve Yerel Yönetimlerin de bu konuda üzerlerine düşenleri eksiksiz yerine getirmeleri gerektiğine dikkat çekti. Çarpık bir kentleşme süreci yaşayan Adana’da yapı stokunun durumunun acilen tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Salman, şunları söyledi:
“Şehrimizdeki yapıların olası bir depremde nasıl bir davranış sergileyeceğinin bilinmesi hayati önemdedir. Hangileri depreme dayanıklıdır, hangi yapılar güçlendirmeyle dayanıklı hale getirilebilir, hangileri yıkılıp yeniden yapılmalıdır, tüm bunlar can ve mal güvenliği açısından bilinmesi gereken konulardır. Tüm sorumlu Kuruluşları, Adana Valiliğini, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerini konuyla ilgili koordineli çalışma yürütmeye davet ediyoruz. Pek çok kez paylaştığımız çağrımızı yineliyoruz; geç kalınmış olan bu çalışmaya bir an önce başlanılmalıdır. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu olarak bilgi, birikim ve araştırmalarımızla bu çalışmalarda yer almaya hazır olduğumuzu kamuoyu nezdinde belirtiriz.” (Adana/EVRENSEL)