Muhalefetten eğitim bütçesine tepki: Fırsat eşitsizliği daha da belirginleşti
CHP’li milletvekilleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen 2021 yılı eğitim bütçesine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA
Milli Eğitim Bakanlığına 2021 yılı bütçesinden ayrılması planlanan pay TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Muhalefet partileri ayrılan payın düşük olduğunu ifade ederek “hayal kırıklığı” yorumunda bulundu. Bütçeden yapılacak harcamaların ise fırsat eşitsizliğini derinleştireceği belirtildi.
Komisyon görüşmeleri sırasında söz alan CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, “Pandemi süreciyle birlikte 16 milyon 530 bine yakın öğrenci eğitim kurumlarından uzak kalmıştır. Uzaktan eğitim yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz, ne yazık ki bu ülkedeki şanslı kesim. Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızın çocukları bir televizyon ya da bir tabletle aynı anda eğitim alamamaktadır” diyerek milyonlarca çocuğun eğitimden mahrum kaldığını vurguladı.
İstanbul Esenyurt'ta komşusunun interneti için çatıya çıkarken düşerek hayatını kaybeden 8 yaşındaki Çınar Mert’i de hatırlatan Kaplan, “Önümüz kış, yeterli altyapı, teknik ve donanım desteği olmazsa bu çocuklarımız eğitim alamayacak. Eğitim alamadığı gibi çok ciddi tehlikeli sonuçlara neden olabilecek mağduriyetler yaşayacaklardır” uyarısında bulundu.
“HAYAL KIRIKLIĞI”
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ise Milli Eğitim Bakanlığına 2021 yılı bütçesinden ayrılan payın, "hayal kırıklığı yarattığını" söyledi.
Kaya, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında “2019 yılında pandemi yokken Milli Eğitim Bakanlığının 125 milyar 396 milyon TL bütçesi vardı. Bu bütçenin normal koşullarda dahi yetersiz kaldığını hep birlikte gördük. Pandemi koşullarında hazırlanan 2021 bütçesi ise 146 milyar 920 milyon olarak öngörülmüş. 2020'ye göre kısmen artış var gibi gözüküyor. Pandemi koşullarında bakanlığın bütçesini değerlendirdiğimizde, bir artışın söz konusu olmadığını aksine geçen yıla göre daha da azaldığını görmekteyiz. Pandemi şartlarında yüz yüze eğitime geçmek için derslik ve öğretmen açığının kapatılması bir ön koşuldur. Uzaktan eğtimin yapılabilmesi için internet ve tablet ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. AKP ve MHP'ye sesleniyorum: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 2021 bütçesi için açıkladığı hedefleri gerçekleştirebilmesi için hep birlikte buna uygun bütçe verelim. Milli Eğitim Bakanlığının 2021 bütçesiyle ne öğretmen açığı kapatılabilir ne derslik ihtiyacı ne öğrencilerin internet ve tablet ihtiyacı giderilebilir ne de 2021 yılı hedefleri gerçekleştirilebilir. 2021 yılı eğitim bütçesinde artış olmazsa, eğitimi zor günler bekliyor” dedi.
“6 MİLYON ÖĞRENCİ EBA’DAN YARARLANAMIYOR”
CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan da komisyon görüşmeleri sırasında “Milyonlarca kişinin işsiz, binlerce öğretmen adayının atanamadığı ülkemizde maalesef atamalar liyakate göre değil, ‘yandaş’ usulüne göre yapılıyor” dedi.
Eğitimin en temel haklardan biri olduğunu vurgulayan Emecan, “Kurduğunuz EBA alt yapısı ancak 1 milyon öğrenciye hizmet verebilecek seviyede. 6 milyona yakın öğrenci ise uzaktan eğitime hiç erişemiyor. Sonra daha önce planlamadığınız birtakım ek yöntemler devreye soktunuz ama EBA uygulaması öngörüsüzlüğünüz büyük bir ispatıdır” ifadelerini kullandı.
“Birçok okul müdürü okulunun günlük ihtiyaçlarını ödenek gönderilmediği için öğrencilerinden bağış alarak yürütmeye çalışırken siz bir de velilerin, öğrencilerin birtakım dernekler ve vakıflar tarafından sömürülmesine aracı oluyorsunuz” diyerek bakanlığı eleştiren Emecan, “2000’li yılların başında dünya sıralaması içinde ilk 500’e giren üniversitelerimiz mevcutken 2018 yılı itibariyle dünya üniversiteleri arasında ilk 500’e hiçbir üniversitemiz girememiştir.” hatırlatmasında bulundu. (HABER MERKEZİ)