16 dernekten ortak açıklama: "Ander kalsın HES'leriniz"
16 dernek, Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapılmak HES projelerine yayımladıkları ortak açıklamayla tepki gösterdi.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Gençağa KARAFAZLI
Artvin
Artvin, İstanbul ve Bursa'da faaliyet gösteren dernekler, ortak bir açıklama yayımlayarak Yusufeli'de yapılmak istenen hidroelektrik santrali (HES) projelerine tepki gösterdi.
Yusufeli'de Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin köylülerin karşı çıkması nedeniyle 6 yıldır yapamadığı HES inşaatı için koronavirus salgınını fırsat bilerek yeniden harekete geçmesi, yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.
"Yusufeli, Demirdöven ve Yaylalar köylerinde yapılmak istenen HES projeleri Çoruh Vadisi’nin sonu olacaktır" diyen 16 dernek, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla HES’leri protesto etti.
"Ander kalsın HES'leriniz" denilen açıklamada, HES projelerinin hayata geçmesi durumunda bölge halkının yaşadıkları yerleri terk etmekten başka şanslarının kalmayacağına dikkat çekildi.
"ÇEVRE DÜŞMANI HES FİRMALARI PANDEMİYİ FİRSATA ÇEVİRDİ"
Yusufeli halkının pandemi sürecini fırsata çevirmek isteyen çevre düşmanı HES firmaları ile karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada "HES projeleri sebebiyle yöre halkı nefes alabilecekleri köylerini kaybetme; doğa harikası vadiler, endemik bitki türleri, eşi bulunmaz yaban hayatı, Kaçkarlar'ın dik boynuzlu dağ keçileri, Çoruh boylarının kırmızı pullu alabalıkları olmak üzere bütün bir yaban hayatı zarar görme tehlikesi ile karşı karşıyadır" denildi.
"15 MAHALLE, BÖLGEYİ TERK ETMEK ZORUNDA KALACAK”
"Elektriğ buluruz fakat yeryüzünün bu güzel parçasını bulamayız” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Bu projeler nedeniyle 15 mahallemiz bölgeyi terk etmek ve büyük şehirlere göç etmek mecburiyetinde kalacaktır. Devlet büyükleri ve yetkililerinin daha duyarlı davranmasını beklemek en tabi hakkımızdır. Projelerin acilen durdurulmasını ve HES firmaların köylerimizden çekilmelerini istiyoruz. Bizler Artvin, İstanbul ve Bursa'da faaliyet gösteren STK'ler olarak doğa tahribatına, yaşam alanlarımızın yok edilmesine karşıyız.”
İMZACILAR
- Artvin ve Kafkas Federasyon Başkanı Suat Özkan
- Bursa Yusufeliler Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Şerafettin Yavuz
- Gürsu Yusufeliler Dernek Başkanı Feyyaz Demir
- Gürsu Yusufeli Demirdöven Köyü Dernek Başkanı Adem Demirci
- Gürsu Yusufeliler Bostancılar Köyü Dernek Başkanı Nur kemal Alver
- Gürsu Yusufeli Balcılı Köyü Dernek Başkanı Abdullah Birgül
- Bursa Artvin Vakfı Başkanı Osman Nuri Başaran
- Gürsu Tek kale Köyü Dernek Başkanı Tekin Yıkılmaz
- Artvin Kafkas Spor Kulübü Derneği Başkanı Salih Kocatepe
- Gürsu Demirkentliler Köyü Dernek Başkanı Prof. Dr. Halis Ertürk
- Gürsu Yusufeliler Bıçakçılar Köyü Dernek Başkanı Recep Keçeci
- Gürsu Yusufeliler Boyalı Köyü Dernek Başkanı Ayhan Bakır
- Gürsu Yusufeliler Morkaya Köyü Dernek Başkanı Erol Tokgöz
- Gürsu Zafer Mah. Muhtarı Ahmet Demirci
- Yaylalar Köyü Dernek Başkanı İsmail Akın Şenol
- İstanbul Yusufeli Demirdöven Köyü Dernek Başkanı Numan Genç
NE OLMUŞTU?
Yusufeli'de Erarı Elektromekanik, köylülerin tepkisi nedeniyle 6 yıldır yapamadığı HES inşaatı için koronavirus salgınını fırsat bilerek yeniden harekete geçince direnişle karşılaşmıştı.
17 Ağustos Pazartesi günü sabah saatlerinde, Demirdöven köyünde Erarı Elektromekanik ve taşeronu Nuryol İnşaat, "ÇED Olumlu" raporlarının iptal edilmesine aldırmadan tekrar HES için çalışma yapmak istemişti.
Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylüleri, 23 Ekim'de yol betonlama ve direk dikme faaliyeti için 3. kez inşaat alanına gelen şirket yetkilileriyle tartışmıştı.
Beton mikserlerinin demir direkler dikerek hazır beton dökmeye başlaması üzerine bölgede toplanan yurttaşlar, çalışmanın yasal olmadığını vurgulamıştı.
Yurttaşlar, yol kapatarak mikserlerin beton dökmesine engel olmuştu.
Firmanın çalışanlarını inşaat alanından uzaklaştıran ve ardından Jandarmaya başvuran yurttaşlar, HES çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Ander: 1. Ölüden kalan eşya, sahipsiz kalan eşya, soyka. 2. İnsan ve hayvanlara ilenç yerine, 'sahipsiz kal' anlamında kullanılır: Ander kalsın yaşmağın, göremedim yüzünü. 3. Pis, iğrenç, hantal, kötü, uğursuz, çirkin, miskin, tembel.