Çıplak aramaya direndiği için tahliye edilmeyen Aslıhan Gençay'ın duruşması bugün
Çıplak aramaya direndiği için denetimli serbestlik başvurusu kabul edilmeyen gazeteci Aslıhan Gençay'ın duruşması bugün görülecek.
Fotoğraf: Facebook
Volkan PEKAL
Adana
Cezaevi girişinde çıplak aramayı kabul etmediği için hakkında açılan disiplin soruşturması nedeniyle denetimli serbestlik başvurusu kabul edilmeyen gazeteci Aslıhan Gençay, soruşturmaya itiraz etti. Yapılan itiraz üzerine İnfaz Hakimliğinde ilki pazartesi görülen duruşmanın ikincisi bugün görülecek.
Konu ile ilgili Evrensel'e konuşan Gençay’ın avukatı Tugay Bek, arama noktasında kamera olmadığına dikkat çekerek birkaç gün misafir edildikten sonra serbest bırakılması gereken müvekkilinin çıplak aramayı kabul etmediği için cezalandırılmak istendiğini söyledi.
İnfaz Hakimliğinde bununla ilgili karar duruşması olacağını ifade eden Bek, “İyi halli olan Aslıhan Gençay bir gecede nasıl kötü halli oldu? Birkaç gün içerisinde çıkacakken neden aramaya dirensin” diyerek bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
DURUŞMA BUGÜN
1991 yılında cezaevine giren Aslıhan Gençay, 2000 yılında “Hayata Dönüş” operasyonundan yaralı kurtulduktan sonra Wernicke Korsakoff hastalığı nedeni ile tahliye edildi, 2016 yılında kalan cezası için yeniden tutuklandı. Toplam 14 yıl cezaevinde kalan Gençay, Kayseri Kapalı Kadın Cezaevi’ndeyken son 1 yılını denetimli serbestlikle geçirmek için başvuruda bulundu. Gençay’ın iyi hal raporu nedeni ile 22 Ekim günü en yakın cezaevi olan Sivas Kadın Açık Cezaevine nakli gerçekleştirildi.
Normal şartlarda 1 ya da 2 gün kaldıktan sonra Sivas Kadın Açık Cezaevi’nden şartlı tahliye edilmesi beklenen Gençay hakkında, girişte “çıplak arama” dayatmasını kabul etmediği için disiplin soruşturması açıldı. Gençay’ın çıplak aramayı kabul etmemesi üzerine infaz koruma memurları tutanak hazırladı. Tutanakta çıplak aramadan bahsedilmedi. İnfaz koruma memurları Gençay’ın aramaya direndiğini, kendilerine hakaret ettiğini ve tehdit edildiklerini iddia etti.
Söz konusu tutanağa dayanılarak açılan disiplin soruşturması sonucunda 3 gün hücrede kalan ve tahliyesi gerçekleştirilmeyen Gençay, soruşturmaya itiraz etti. Gençay’ın itirazı ile ilgili ilk duruşma İnfaz Hakimliği’nde Pazartesi günü görüldü. Duruşmada, tutanağı hazırlayan infaz koruma memurlarının dinlenmesine karar verildi. İkinci duruşma bugün (Perşembe) görülecek.
“ERTESİ GÜN TAHLİYE EDİLMESİ BEKLENİRKEN DİSİPLİN CEZASI VERİLDİ”
Müvekkili ile görüşen Av. Tugay Bek, olayı şu şekilde aktardı:
“Cezaevi girişinde eşyaları saçılarak bir arama gerçekleştiriliyor. Sonra ‘Şimdi de tamamen soyunman gerekiyor. Sonra da otur kalk yapacaksın’ şeklinde bir dayatma ile karşılaşıyor. Gençay da ‘Bu uygulamanın hukuki bir temeli var mı’ diye soruyor. ‘Bu yasal prosedür, herkese bu arama yapılıyor' cevabını alıyor. Çıplak arama ile ilgili Adalet Bakanlığına dilekçe yazmak istediğini söylediğinde infaz koruma memurları ‘Adalet Bakanı da devlet de biziz’ diyorlar. Uygulamanın üst araması elle yapıldıktan sonra bir tutanak tutup hakkında disiplin soruşturması başlatıyorlar. Ve bu disiplin soruşturması nedeniyle ertesi gün salınması muhtemel Aslıhan Gençay, ayın 22’sinde beri cezaevinde tutuluyor.”
“HUKUKSUZLUĞUN FARKINDALAR”
İnfaz koruma memurlarının, “devletin hakimi, devletin memurları dururken cezaevindeki terör hükümlüsüne itibar etmeyecektir” diye düşünecek rahatlıkla hareket ettiğini ifade eden Bek, “Güvenlik kamerası yok. Kapalı bir alan. İlginç olan tutanakta ‘çıplak aramaya direndi’ diye yazmıyorlar. ‘aramaya direndi’ yazıyorlar. Yaptıkları hukuksuzluğun farkındalar aslında. 14 yıl cezaevinde kalmış bir kişi, bir de ertesi gün bırakılacakken neden aramaya dirensin? Kaldı ki Aslıhan Gençay yüksek güvenlikli bir cezaevinden doğrudan açık cezaevine getiriliyor. Bu yüzden de detaylı bir aramaya da gerek yok” şeklinde konuştu.
“HAKİMLER NOTER DURUMUNA DÜŞMEMELİ”
İkinci duruşmada muhtemelen bir karar verileceğini ifade eden Bek, “Bir yıl daha cezaevinde kalıp kalmayacağının kararı verilecek. Adaleti tesis ederken İnfaz Hakimliğinin de yalnızca infaz koruma memurlarının değil de kendisini savunma şansı bulunmayan mahkumların da beyanlarının dikkate alınması gerekir. Yoksa infaz koruma memurlarının tutanaklarını onaylayan bir noter durumuna düşerler” dedi.
“MAHKUMLAR ÜZERİNDE OTORİTE KURMAK İÇİN ÇIPLAK ARAMA YAPILIYOR”
Bu uygulamanın cezaevine orada olmaması gereken maddelerin içeri alınmaması için yapıldığını düşünmediğini ifade eden Bek, “Bu mahkumlar üzerinde otorite tesisinin devamı için yapıldığını düşünüyoruz. Kişinin çıplak hale getirilmesi kişinin eşyalaştırılması, en uç emri bile yerine getirmesini sağlamak için insan onuruna aykırı bir uygulama. Yolu cezaevine düşen herkes bu uygulamaya tabi olabilir. Bir gün bu duruma düşebilecekleri düşünerek bu uygulamalara karşı toplumda daha geniş bir duyarlılığın tesis edilmesi gerekir” dedi.