PETKİM salgın sürecinde kârını yüzde 36 artırdı
Pandemi bahanesiyle 15 gün boyunca hafta tatili olmadan işçileri 12 saat çalıştıran PETKİM, yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre kârını yaklaşık yüzde 36 artırdı.
Fotoğraf: Evrensel
PETKİM yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre kârını yaklaşık yüzde 36 artarak 311 milyon liraya yükseltti. Karlılığını ikinci çeyreğe göre ise yüzde 114 artıran şirket, ilk üç çeyrekteki operasyonlardan 1,7 milyar lira nakit akışı sağladı.
PETKİM'den yapılan açıklamada "fabrikaların çalıştığı gün sayısının maksimum seviyeye çıkarılması", "operasyonel maliyetlerin optimize edilmesi", "üretim süreçlerinin geliştirilmeye devam edilmesi" karın artış sebebi olarak sayıldı.
Açıklamada görüşüne yer verilen SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov "PETKİM olarak pandemi öncesinde planladığımız satış hedeflerimize salgın koşullarına rağmen ulaştık" dedi. Mammadov "Petkim, ihtiyacı olan ana ham maddesi naftayı STAR Rafineri'den kesintisiz ve yüksek kalitede temin etmeye devam etti. STAR Rafineri ile sağlanan bu sinerji ile pandemi döneminde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu petrokimya ürünlerini kesintisiz olarak üretebildik" ifadelerini kullandı.
VARDİYA DEĞİŞTİRİLDİ, UZUN ÇALIŞMA DAYATILDI
Pandemi sürecinde 15 gün boyunca 12 saat çalıştırmanın dayatıldığı, uzun çalışma saatleri, iş kazası ve işten atmaların yaşandığı PETKİM'de işçiler yaşadıklarını Evrensel'e anlatmıştı. Bir PETKİM işçisi, "Sadece çalışma süresi uzamıyor, işçinin dinlenme süresi ya da kimi kayıp süreler de yok oluyor ve üretim sürecine giriyor. Şirket 12 saat çalışmayı genel uygulama yapmak istiyor. Fakat bir bakıyoruz, sendika buna karşı mücadele değil de 12 saat karşılığı ne ücret alacağımızın tartışmasını yapıyor. Suçu da işçiye atıyor ‘Paragöz, çalışmak istiyor, mesai istiyor’ diye. Oysa yönetim nasılsa işçi de öyledir.” demişti. Beyaz yakalı işçilerin işten çıkarılmasının söz konusu olduğunu anlatan işçi "12 saat çalışırken gördüler ki 2 mühendisin olduğu yerde 1 mühendisle idare edebiliyorlar. Üstelik işçi sayısı düşmüş olsa da üretim artıyor. Bu durum yarın işçi için de olmayacak mı?" diye sormuştu.
Bir başka işçi ise Star Rafinerisindeki çalışma koşullarına dair “Star’ın çalışma biçimi bir kere sendikal anlayışa aykırı. Karikatürize edecek olursak, bir grup profesyonel işçi var, altında orta çoğunlukta kadrolu işçi ile yüzlerce taşeron işçiyi çalıştırıyor. Taşeron olması sadece güvencesiz değil, aynı zamanda inisiyatifsiz demek oluyor” demişti. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)