Türk-İş kıdem tazminatı hakkı için açıklama yaptı; işçiler alkışlı eylemler düzenledi
Türk-İş, torba yasa geri çekilinceye kadar eylem kararı aldı. Pek çok kentte eylem ve açıklamalar yapıldı, eylemlerin süreceği belirtildi. Mesai çıkışında da işçiler, alkışlı protestolar düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
Meclis’te görüşmeleri devam eden 25 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki işçilerin kıdem tazminatının gasbının da yer aldığı torba yasaya karşı eylemler sürüyor. Türk-İş bölge ve il temsilcilikleri pek çok kentte eylem ve açıklamalar yaptı. Eylemlerde, teklifin derhal geri çekilmesini isteyen Türk-İş’in merkezi açıklaması okundu. Türk-İş üyesi işçiler de vardiya çıkışlarında alkış eylemleri düzenledi.
AKP'nin teklif ettiği, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündeki çalışanlar için belirli süreli sözleşmelerin iki yıla kadar koşulsuz olarak yapılmasına imkan veren düzenlenmenin TBMM'den geri çekilmesinin istendiği eylemlerin devam edeceğini duyuruldu. İşçiler, tüm ülkede mesai çıkışında alkışlı protesto eylemi yapacak.
İSTANBUL: EMEKÇİLERİ DÜŞÜNÜYORSANIZ ÜCRETSİZ İZNİ ENGELLEYİN
Türk-İş, AKP'nin esnek ve kısmi çalışmayı da içeren torba yasa teklifine karşı Taksim'de eylem yaptı.
Taksim Odakule İş Merkezi önünde yapılan eylemde açıklamayı yapan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz" dedi. Eylemlerinin devam edeceğini vurgulayan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Bu akşam ülke genelinde mesai çıkışında alkışlarla bu paketi protesto ederek ilk mesajınızı vereceğiz" diye konuştu.
Esnek, güvencesiz, kuralsız çalışma şartlarına mücadelelerini vurgulayan Adnan Uyar, "Köleleştirme paketine karşı sesimizi bugün daha güçlü bir şekilde yükseltiyoruz. Çünkü sürdürdüğümüz mücadelede artık yalnız değiliz. İki gün önce Hak-İş ve DİSK ile açıklama yaptık. Esnek çalışmaya hayır dedik" diye konuştu.
Meclise teklifi sunan hükümete seslenen Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, "Gelin bu yanlıştan vazgeçin, arkanızda kötü bir miras bırakmayın" dedi. İstihdam paketini eleştiren Adnan Uyar, "Sizin derdiniz gercekten salgın koşullarında istihdamı artırmak mı? O zaman kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldırın. Emekçileri düşünüyorsanız ücretsiz izne çıkarılmayı engelleyin" diye konuştu.
Türk-İş'in mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyleyen Adnan Uyar, "Ama bugün ama yarın mutlaka hesabını sorarız. Bu akşam ülke genelinde mesai çıkışında alkışlarla bu paketi protesto ederek ilk mesajımızı veriyoruz. Köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz. Bu mücadele çocuklarımıza mutlu bir gelecek insanca yaşayacağı iş şartlarını sağlamak içindir" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ANKARA: YASA ÇEKİLMEZSE NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERİRİZ
Türk-İş, konfederasyon genel merkezi önünde yaptığı eylemde teklifin geri çekilmesini istedi. Açıklamada konuşan Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, “Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz” dedi.
Biçer, “Bu köleleştirme paketine karşı sürdürdüğümüz mücadelede artık yalnız olmadığımızı biliyoruz. İki gün önce Hak-İş ve DİSK ile ortak çalışma yaptık. Yaptığımız ortak açıklama ile Türkiye işçi sınıfının temel hakları söz konusu olduğunda, nasıl bir arada ve dayanışma içinde bir araya geldiğini gösterdik” dedi.
Bu yanlıştan vazgeçilmesini isteyen Biçer, emekçilerin dertlerine bir dert daha eklenmemesi gerektiğini söyledi. “Salgınla, geçim sıkıntısıyla, işsizlikle, doğal afetlerle başa çıkmaya çalışan emekçileri daha fazla germeyin” diyen Biçer, “Mesajımızın alınacağını ümit ediyoruz. Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz. Bu mücadele çocuklarımıza mutlu bir gelecek, insanca yaşayacağı iş şartlarını sağlamak içindir” dedi.
Karel fabrikası işçileri de fabrika çıkışında yaptıkları eylemle "Torba yasaya hayır" dedi.
Türk Metal'in örgütlü olduğu Ankara'daki Karel fabrikası işçileri, vardiya çıkışında yaptıkları eylemle "Torba yasaya hayır" dedihttps://t.co/BYcSPaLro6 pic.twitter.com/dwpMhX2hZc
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) November 5, 2020
(Ankara/EVRENSEL)
İZMİR: EMEKÇİLERİ DAHA FAZLA GERMEYİN
Türk İş Ege Bölge Temsilciliği üye işçilerle bir araya gelerek torba yasaya karşı eylem yaptı. Türk-İş Ege Bölge temsilciliği binası önünde yapılan eyleme Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve il yöneticileri de katılırken eylemde Türk İş'e bağlı sendika şube başkanları ve yöneticileri yer aldı."İşcilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşciyiz haklıyız kazanacağız", "Susma haykır tazminat haktır", "Şarter inecek bu iş bitecek", "Genel grev genel direniş" sloganların atıldığı eylemde açıklamayı Türk-İş Ege Bölge Başkanı Mürsel Öcal okudu. Öcal, "Adına istihdam paketi dedikleri esnekleştirme kuralsızlaştırma güvencesizleştirme yani kısacası köleleştirme paketine karşı sesimizi bugün daha güçlü bir şekilde yükseltiyoruz" dedi.
Bu düzenlemeyi TBMM’ye getirenlere, getirilmesine sebep olanlara yeniden seslenen Öcal, "Salgınla geçim sıkıntısıyla işsizlikle doğal afetlerle başa çıkmaya çalışan emekçileri daha fazla germeyin" diye konuştu.
DEMİR ÇELİK İŞÇİLERİ DE EYLEMDEYDİ
İzmir Demir Çelik ve Ege Çelik fabrikasındaki işçiler de fabrika içinde toplu yürüyüş ve açıklama yaparak "Torba yasa geri çekilsin" dedi.
HABAŞ PATRONU PANDEMİYİ BAHANE EDEREK EYLEMLERİ YASAKLADI
Aliağa bölgesinin en büyük demir çelik fabrikası Habaş'ta ise müdürün engellemesi sebebiyle eylem ve açıklama yapılamadı. Habaş işçileri, kronik hastalığı bulunan işçilerin ve kısmi çalışma yaptırılanların ikramiyelerinin mart ayından bu yana ödenmediğini belirterek fabrikada güçlü bir ses çıkması gerektiğini belirtti.
Habaş idaresi yayınladığı yazı ile pandemiyi bahane ederek toplu hareket edilmesini yasakladığını duyurdu. İşçiler, fabrika idaresinin hijyen ve sağlık kurallarına uymadığını, defalarca şikayet edildiğini ama eylem yapacakken sosyal mesafe bahanesiyle yasaklamasının iki yüzlülük olduğunu soyledi. (İzmir/EVRENSEL)
KOCAELİ
Ford Otosan Gölcük Fabrikası'nda çalışan işçiler gündüz vardiyası çıkışında torba yasayı alkışlarla protesto etti.
Ford Otosan Gölcük Fabrikası'nda çalışan işçiler, kıdem tazminatını gasbetmek isteyen yasa teklifini vardiya çıkışında alkışlarla protesto ettihttps://t.co/ako8jHPADn pic.twitter.com/urzo0kg3Tv
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) November 5, 2020
Gebze'de kurulu Novares'te işçiler hem fabrika içerisinde yaşanılan sorunlara hem de torba yasaya karşı vardiya çıkışında eylem yaptı. Petrol-İş üyesi işçiler kıdem tazminatı hakkını gasbeden torba yasanın geri çekilmesini istedi.
Gebze'de kurulu Novares'te işçiler hem fabrika içerisinde yaşanan sorunlara hem de torba yasaya karşı eylem yaptı https://t.co/66Wts2yw0V pic.twitter.com/7w2dow8qf5
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) November 5, 2020
Türk Metal Kocaeli şubesinin örgütlü olduğu Çelik Halat'ta da işçiler fabrika önünden servis alanına kadar alkışlarla yürüdü, "Tazminat hakkımız gasbedilemez", "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganları attı.
(Kocaeli/EVRENSEL)
BURSA
Bursa’da Fomara Meydanında toplanan Türk İş’e bağlı sendikalara üye işçiler sık sık, “ Hükümet yasanı al başına çal, Vur vur inlesin hükümet dinlesin, İşçiye yasak patrona kıyak” sloganları atarken taşıdıkları dövizlerle de tepkilerini gösterdi. Türk-İş’in merkezi açıklamasını 8. Bölge temsilcisi Ruhi Biçer okudu. (Bursa/EVRENSEL)
ADANA
Adana’da, Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilciliği TBMM Plan Bütçe Komisyon'unda görüşülmeye devam eden torba kanun taslağına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Bölge Temsilciliği Toplantı Salonu’nda bir araya gelen çeşitli iş kollarından çok sayıda işçi esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmayı yaygınlaştıracak tasarının geri çekilmesi için uyarıda bulundu.
Türk-İş’e bağlı sendika üyesi işçilerinin katıldığı eyleme Emek Partisi üyeleri de katılarak destek verdi. İşçiler sık sık, “Direne, direne kazancağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direnen işçi asla yenilmez” sloganları attı.
Basın açıklamasını yapan Türk İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, işçi sınıfının temel hakları söz konusu olduğunda Türk İş, DİSK ve Hak İş’in biraraya geldiğini de hatırlatarak köleleşme paketi olarak adlandırdığı yasa tasarısı geri çekilmezse daha ileri eylemler yapacakları uyarısında bulundu.
DEMİRYOLU İŞÇİLERİ TORBA YASANIN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ
Adana’da Türk İş’in aldğı karar doğrultusunda Türk-İş üyesi işçiler mesai çıkışında alkışlı protestolar yaptılar. Demiryol-İş üyesi işçiler Adana Garı Tamir Bakım Atölyesi’nde vardiya değişiminde alkışlarla kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını ortadan kaldırmayı amaçlayan torba yasanın gerçi çekilmesini istedi. (Adana/EVRENSEL)
ZONGULDAK: BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN
Zonguldak'ta Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Madenci Anıtı önünde düzenlediği basın açıklamasında hükümete seslendi, "Bu yanlıştan vazgeçin" dedi.
Basın açıklamasında konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, torba yasa teklifindeki ilgili maddelerin geri çekilmesini istediklerini söyledi, "Bu düzenlemeyi TBMM'ye getirenlere buradan tekrar sesleniyoruz. Gelin bu yanlıştan vazgeçin. Vazgeçin ki arkanızda kötü bir miras bırakmayın. Vazgeçin ki emekçiler adlarınızı duyduğunda, yüzlerinizi gördüğünde size saygı göstersin. Vazgeçin ki zaten emekçilerin sahip olduğu onlarca derdine bir dert daha eklemeyin" dedi.
Açıklamaya, Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticilerinin yanı sıra diğer işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarına bağlı şube başkanları ile temsilcileri de destek verdi. (Zonguldak/EVRENSEL)
KAYSERİ: TORBA YASAYA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ
Türk-İş Kayseri İl Temsilciliği, mecliste görüşülen torba yasaya ilişkin Tes-İş Sendikası binasında şube başkanlarının katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada işçilerin yaşayacağı hak kayıplarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Açıklamayı okuyan Türk İş Kayseri İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İdris Güven, “Bu düzenlemeyi meclise getirenlere, getirilmesine sebep olanlara tekrar sesleniyoruz. Gelin bu yanlıştan vazgeçin” dedi. (Kayseri/EVRENSEL)
DİYARBAKIR: ENERJİNİZİ KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN HARCAYIN
Diyarbakır’da Türk-İş Bölge Temsilciliği önünde yapılan açıklamada konuşan Türk-İş 7’inci Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç, paketi “köleleştirme paketi” olarak nitelendirdi. Paketin geri çekilmesini isteyen Karakoç, “Gerçekten salgın döneminde emekçileri mi düşünüyorsunuz? O zaman onların istekleri dışında ücretsiz izine çıkarılmalarını engelleyin, enerjinizi enerjinizi kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldırmak için harcayın” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
DENİZLİ: GELİN BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN
Türk-İş üye ve yöneticileri Denizli’de de basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Türk-İş Denizli Temsilcisi Yakup Çetin, “Bu düzenlemeye karşı yanıtımız mücadele olacak demiştik. Dediğimiz gibi mücadelemizi büyütüyoruz” ifadelerini kullandı. (Denizli/EVRENSEL)