05 Kasım 2020 10:24

Tokuş Köyü meralarına taş ocağı yapılmasını istemiyor

Tokuş köyünün içme suyu kaynaklarının bulunduğu tek mera alanlarına taş-kalker ocağı yapılmak isteniyor. Köylüler "Bırakın ekelim, balımızı toplayalım, üretimlerimizi yapalım" diyor.

Fotoğraf: Muzaffer Atmaca

Paylaş

Özer AKDEMİR

Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan Sivas merkeze bağlı Tokuş köyünün içme suyu kaynaklarının bulunduğu tek mera alanlarına yapılmak istenen taş-kalker ocağına karşı köylüler dava açtı. 

BEŞ YIL ÖNCE MAHKEME "DUR" DEMİŞTİ

Sivas merkeze 20 km uzaklıktaki Tokuş köyüne 2015 yılında da taş-kalker ocağı açılması için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı köylülerin yürüttüğü hukuki süreç sonucu engellenmişti. Sivas İdare Mahkemesi o zaman verdiği kararda taş ocağı açılmak istenen projeye verilen ÇED Gerekli Değildir" kararını "proje alanındaki su kaynağı ile ilgili eksiklikler nedeniyle hukuku uygun bulmamıştı. 

"BIRAKIN KÖYÜMÜZDE ÜRETEREK YAŞAYALIM"

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Sivas Merkez Tokuş Köyü İstanbul Dernek Başkanı Nazife Hüner, aradan 4-5 yıl geçtikten sonra farklı bir şirketin önceki proje alanına sadece 1-1.5 km uzaklıkta yine taş kalker ocağı yapmak için başvurduğunu ve Sivas Valiliğinin bu projeye de "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdiğini dile getirdi. Taş-kalker ocağı yapılmak istenen yerin köyün kuzey rüzgarları yönünde olduğu ve madenin nakliye araçlarının köyün yolunu kullanacağını ifade eden Hüner, “Düşünülen tesiste patlatma sonucu oluşacak şok dalgaları çevrede bulunan yerleşim birimlerine, yol vs. hasar verecek. Ayrıca kalker ocağında patlatmadan kaynaklı oluşacak yer titreşimi, hava şoku sonucu etkilerinin olacağı da raporlarında mevcut” dedi.

Ülkemizde çoğu kasaba ve köylere yapılan HES’lerin, altın madenlerinin, taş ocaklarının ve diğer doğa tahribatlarının zenginlere para kazandırmak amaçlı olduğunu, bu yatırımların bölge halkına hiçbir faydasının bulunmadığını dile getiren Hüner, "Tam tersi yöre insanları hasta, işsiz kalacak, doğa dengesi olumsuz yönde etkilenecek" dedi. Köylerinin geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu belirten Hüner, "Tek mera alanımıza yakın bir bölgede kalker ocağı projesi hiçbir köylümüzün istemediği gibi bu tür farklı amaçlı yatırımları da köyümüzde kesinlikle kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

"4000 DEKAR ARAZİMİZE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ EL KOYDU"

İki binli yılların başında Sivas Valiliği'nin "ağaçlandırma" adı altında 4.000 dekar köy arazisini Orman Müdürlüğüne verdiğini aktaran Hüner şunları söyledi; "Ekip biçtiğimiz arazilerimize el konuldu.  Orman Bölge Müdürlüğü Tokuş ve çevre köylerinin kutsal saydığı mesire alanımızda da 4000 m2 arazimizi bize vermemek için direniyor. Bırakın köyümüzde ekinlerimizi ekelim, balımızı toplayalım, üretimlerimizi yapalım. Artık köylüyü düşünmenin zamanı gelmişte geçmiştir" dedi. 

KÖYLÜLER DAVA AÇTI

Öte yandan "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali için geçtiğimiz ay içerisinde Sivas İdare Mahkemesine dava açıldı. Avukat Hakan Bahadır tarafından Sivas İdare Mahkemesine verilen dava dilekçesinde yapılmak istenen taş/kalker ocağının köyün geçim kaynakları olan hayvancılık, arıcılık ve tarıma zarar vereceği, proje alanına çok yakın bir konumda köyün içme suyu kaynağının olduğu ifade edilerek ÇED Gerekli Değildir karanının yürütmesinin durdurulması istendi. 

BİN KOVAN ARIMIZ NE OLACAK?

Tokuş Köyü Muhtarı Erdal Aydın'ın da "Geçmişte de başka bir şirket gelmişti burada taş ocağı işletmek için. Onu sokmamıştık, şimdi de bununla uğraşıyoruz. Orman Müdürlüğü 4000 hektar arazimizi elimizden alınca tek mera alınımız burası kaldı. Şimdi buraya da taş ocağı yapılırsa biz hayvanlarımızı nerede otlatacağız? 300-400 baş hayvanımız var. 1000 kovana yakın arımız var. Bunlar ne olacak? Su kaynaklarımız patlatmalar nedeniyle kaybolabilir. Bunun endişesini yaşıyoruz. Patlatmaların evlerimize bile zararı olacağını düşünüyoruz" diyerek taş ocağını istemediklerini dile getirdi.

PROJE ORMAN VE TARIM ARAZİSİ ÜZERİNDE

Üzeyir Yiğit adlı bir kişi tarafından yapılmak istenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi 9,85 hektarlık bir alanı kapsıyor. Kalker ocağı yapılmak istenen bölge 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planın da Orman Mesçere, “Ağaçsız Orman Toprağı” ve “Tarım Arazisi (tarla, meyvelik, sebzelik, bağlık vs.)” niteliğinde kalmakta. Patlatma ve iş makinelerinin kullanılacağı kalker ocağında açık işletme yöntemiyle yılda 396.000 ton/yıl kalker üretimi yapılması planlanıyor. Proje alanı Tokuş Köyüne 1 km uzaklıkta kalıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da Seda Kurt'un katili yakalanması için eylem yapıldı

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği eğitim kampanyası: Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa