Emek Gençliği eğitim kampanyası: Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var
İstanbul Emek Gençliği uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizliklere karşı "Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var" sloganıyla dayanışma kampanyası başlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Son yıllarda eğitimde hız kazanan özelleştirmelerin sonucu nitelikli eğitime yalnızca parası olanların ulaşabildiği, işçi ve emekçilerin çocuklarının eğitim hakkından mahrum bırakıldığı bir tabloyu ortaya çıkardığını belirtilen İstanbul Emek Gençliği, uzaktan eğitimin neden olduğu eşitsizliklere karşı "Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var" sloganıyla kampanya başlattı. Emek Gençliği tüm İstanbul gençliğine dayanışma çağrısı yaptı.
“EĞİTİMDE EŞİTLİK YOKSA DAYANIŞMA VAR! “
Evrensel bir insan hakkı olan ve fırsat eşitliğine dayanması gereken eğitim hakkının, kapitalistler ve hükümetleri eliyle tasfiye edildiği belirtilen Emek Gençliği açıklamasında “Eğitim, imtiyaz sahibi tabakaların çocuklarının, ‘parası olanların’ ulaşabildiği, ticarileşen bir dönüşümün altında can çekişiyor! Neoliberal yağmacılığın, eğitim kurumlarında özelleştirme dalgasının, ekonomik krizin, son olarak da pandeminin kurbanı olan eğitim hakkı, emekçilerin çocukları için ulaşılamaz bir hale geliyor” denildi.
“EĞİTİMDE EŞİTSİZLİĞE KARŞI BİRLİK OLMA VE MÜCADELE ÇAĞRISI”
“İstanbul Emek Gençliği olarak, üniversitelerden liselere, mahallelere, semtlere, eğitimde eşitsizliğe karşı birlik olmaya, mücadele etmeye çağırıyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Var olduğumuz her yerde olanaklarımızı emekçi halkın çocuklarıyla dayanışmayı büyütmek için kullanacak, ‘eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var’ diyeceğiz. İstanbul gençliğini, eğitim emekçilerini, eşitsizliğe seyirci kalmak istemeyen herkesi kampanyamızı sahiplenmeye davet ediyoruz.”
“EMEKÇİLERİN SIRTINA EĞİTİM HAKKINA ULAŞAMAMA SORUNU EKLENDİ”
Pandemiyle birleşen ekonomik krizin, eğitim sisteminde bugüne kadar birikmiş sorunları ağırlaştırdığı, ezilen-sömürülen sınıfların sırtına yüklenen yüklere, eğitim hakkına en niteliksiz düzeyde dahi ulaşamama sorununu eklediği vurgulanan Emek Gençliği açıklamasında; “Öğrencilerin koşulları gözetilmeden lise düzeyinde EBA TV ile, üniversite düzeyinde çeşitli platformlarda erişim sağlanmaya çalışılmış, ancak öğrencilerin derslere katılması için tablet, bilgisayar, internet gibi ihtiyaçlar hiçbir eğitim kurumu tarafından sağlanmamıştır. EBA TV üzerinden erişime açılan dersler, öğrencilerin çeşitli sosyal ağlar üzerinden videolar izleyip ‘kendi kendini eğitme’ çabasının ötesine geçmemiştir. Tüm olanaksızlıklar içerisinde öğrenciler geleceklerini belirleyecek üniversite sınavlarına girmeye zorlanmıştır” denildi.
“AKP’NİN İNSAFINA TERK EDİLEN EĞİTİM HAKKIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”
İktidara geldiği günden beri eğitim politikalarını, eşitsizliği derinleştirmek, eğitimi özelleştirmek üzere kuran AKP’nin süreci öğrencilerin EBA’yı izlediği gibi izlediği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
“AKP’nin eğitim bakanı özel okullar zinciri patronu Z. Selçuk, EBA’nın çökmesini “talep var” diyerek olumlamış, halkın çocuklarının çaresizliğiyle dalga geçmiş, sermaye sınıflarının ve iktidarlarının eşitsizlik karşısındaki tutumunu özetlemiştir. Bu gidişata seyirci kalmıyoruz, piyasa mekanizmalarının, patronların, AKP’nin insafına terk edilen eğitim hakkımıza sahip çıkıyoruz.”
“ZORLU SÜRECİ, TALEPLER ETRAFINDA BİRLEŞİP MÜCADELEYLE GÖĞÜSLEYELİM”
“Eşitsizliğe karşı harekete geçmek isteyen herkesi, aşağıda sıraladığımız talepleri, yol haritamızı, yapabileceklerimizi, bir araya geldiğimiz her yerde birlikte şekillendirmeye, bu zorlu süreci dayanışma ve mücadeleyle göğüslemeye çağırıyoruz” denilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:
- Eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini derinleştiren uzaktan eğitimi kalıcı hale getirecek hazırlıklardan vazgeçilmeli, öğrenciler için sağlıklı okul ve barınma koşulları sağlanmalı, yurt sayısı ihtiyacı karşılayacak düzeye çıkarılmalıdır.
- Eğitim her kademede parasız, bilimsel ve laik olmalıdır.
- Her düzeydeki özel eğitim kurumları kamuya devredilmelidir.
- Ülkenin kaynakları kamusal, nitelikli ve parasız eğitim hakkı için seferber edilmelidir.
- Her kademede, teknik açıdan gerekli her türlü eğitim materyali ücretsiz olarak sağlanmalıdır. İnternet, tablet-bilgisayar gibi teknik ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmalıdır. (HABER MERKEZİ)