05 Kasım 2020 10:53

Eğitim Sen Şube Yöneticisi Şenbayram: Şırnak'ta 25 öğrenciden 2'si EBA'ya erişiyor

Eğitim Sen Şırnak Şubesi Yöneticisi Adnan Şenbayram, kentte uzaktan ve yüz yüze eğitimde yaşanan sorunları anlattı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak’ta 25 öğrenciden sadece 2’sinin EBA’ya eriştiğini kaydeden Eğitim Sen Şırnak Şubesi Yöneticisi Adnan Şenbayram, kademeli olarak başlatılan eğitimle okullarda salgın önlemlerinin de alınmadığını söyledi.

MA’dan Zeynep Durgut’un haberine göre, Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle mart ayından itibaren öğrenciler, uzaktan eğitim sistemi ile eğitim alıyor. Milli Eğitim Bakanlığının oluşturduğu Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden online eğitim verilirken, çok sayıda öğrenci imkansızlık nedeniyle bundan yararlanamıyor. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde EBA’ya erişmek için çıktığı evin çatısından düşerek hayatını kaybeden öğrenci ise bu durumun en çarpıcı örneği. İnternet alt yapısının sıkıntılı oluğu Şırnak’ta da öğrenciler EBA’ya erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı imkansızlıklardan dolayı EBA’ya erişemiyor.

Şırnak’ta 25 öğrenciden sadece 2’sinin EBA’ya erişebildiğini belirten Şenbayram, Milli Eğitim Bakanlığı, Şırnak Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğünün “EBA altyapısını kurduk. Öğrenciler istediği zaman EBA’ya erişim sağlayabiliyorlar” şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını aktardı.

BİR EVDE 9 ÖĞRENCİ VAR

Milli Eğitim Bakanlığının okulları tekrar açmasının bir nedeni olduğuna işaret eden Şenbayram, “O da bakanlığın var olan eksikliklerini örtbas etmesidir. Okullar açıldı ama uzaktan eğitim aynı şekilde devam ediyor. Öğrencilerimizin yüzde 90 ile 80’i uzaktan eğitime erişimi sağlayamıyorlar. Çünkü öğrencilerimize baktığımız zaman bilgisayar, tablet veya telefon yok. Öğrenci sayısına bakıyoruz bir evde 9 öğrenci var. 9 öğrencinin olduğu bir evde sizin o eve en az 4 ila 5 tablet vermeniz gerekiyor. Fakat baktığımız zaman durum tam tersi. Okulların tekrar açılması üst yöneticilerin kendi eksikliklerini tamamlamaya çalıştığı bir politikanın sonucudur” ifadelerini kullandı.

"EKSİKSİZ GÖSTERİN" TALİMATI

Şırnak’taki okullarda fiziki mesafeye dikkat edilmediğini, dezenfektan verilmediğini ve mali bir bütçenin oluşturulmadığının altını çizen Şenbayram, Mili Eğitim Müdürlüğünün  “Okullarımız tamamen temiz ve okullara dezenfektan, maske ve her türlü mali desteği sunduk’ şeklindeki açıklamasının da doğru olmadığını savundu. Yöneticilerin okul idarelerine “Siz her şeyi tam ve eksiksizmiş gibi gösterin” şeklinde talimat verdiğini iddia eden Şenbayram, “Velilerin mevcut sorunlardan haberdar olmasını istemiyorlar. Eleştiren öğretmen ve öğrenci de istemiyorlar” diye konuştu.

"VAKALAR GİZLENİYOR"

Okullarda yaşanan salgın vakalarının bile velilerden gizlendiğini belirten Şenbayram, “İş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından 34 okula temiz okul projesi verilmiş. Merak ediyoruz bu 34 okul hangi okullar? Ve bu okullar nasıl temiz okul projesini almıştır? Bizi kandırmaya yönelik bir politikadır. Şırnak Nazmiye Demirel Kız Meslek Lisesinde 10 öğrencinin test pozitif çıktı. Okul karantinaya alındı. Bu süreç dahi veli ve öğretmenlerden saklanıldı” dedi.

"FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK"

Öğrenciyi ve veliyi düşünen bir eğitim sisteminin olmadığını ifade eden Şenbayram, son olarak şunları söyledi: “Bu kentte eğitim anlamında fırsat eşitliği yok. Sadece göstermelik olarak toplumu kandırmaya çalışıyorlar. Köyde eğitim görmeyen öğrencilere ulaşabildik mi? Sosyoekonomik düzeyi düşük olan bir öğrenciye burs verme noktasında bir destek sunabildik mi? Bu öğrencilerin elinden tutabildik mi? Bunları yapmadan Şırnak neyi başaracak. Burada öğrenciyi ve veliyi, düşünen bir sistem yok.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’yı sarsan terör eylemleri ve tartışmalar

SONRAKİ HABER

Gülten Hemşire(ler) için kadro da isteriz afet izni de…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa