05 Kasım 2020 12:31

Diyarbakır’da elektrik kesintilerine tepki: Kaliteli hizmet vermeyi de bileceksin

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın elektrik kesintisine karşı Dicle Elektrik'e "Fatura ödemesi üç gün gecikince yurttaşın elektriğini kesiyorsan, kaliteli hizmet vermeyi de bileceksin" diye seslendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Diyarbakır’ın Diclekent semtinde gün içinde bir saat içinde dört defa elektrik kesintisi yaşandı. Diyarbakır Baro Başkanı Twitter'dan “Fatura ödemesi üç gün gecikince yurttaşın elektriğini kesiyorsan, kaliteli hizmet vermeyi de bileceksin. Binlerce çocuğun online eğitimine engel oluyorsunuz” diyerek, Dicle Elektrik A.Ş.’yi etiketledi. 

"EV ALETLERİ ZARAR GÖRÜYOR"

Diyarbakır Barosu da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Havaların soğumasıyla birlikte Diyarbakır’da yıllardır yaşanan elektrik kesintilerinin tekrarlanmaya başladığı belirtilen açıklamada, “Elektrik kesintileri bazen 1 saat içinde defalarca yaşanmakta, kesintiler sırasında yaşanan voltaj dalgalanmaları nedeniyle birçok elektrikli ev aleti zarar görmektedir. Kesintilerin neredeyse tamamı bildirimsiz yapılmakta dolaysıyla yurttaşların tedbir alması da mümkün olmamaktadır” denildi. 

"ONLINE EĞİTİMDE MAĞURİYET YAŞANIYOR"

Kesintiler nedeniyle en büyük mağduriyeti ise pandemi nedeniyle internet üzerinden online eğitime katılan öğrencilerin yaşadığı dile getirilen açıklamada, “Sık sık yaşanan kesintiler nedeniyle doğal olarak internette kesintiye uğramakta, modemin yeniden aktive olması uzun zaman almakta ve öğrencilerin ders takiplerini yapmaları da mümkün olmamaktadır. Dolaysıyla bu elektrik kesintileri öğrencilerin eğitim-öğretim hakkını da önemli ölçüde sınırlamakta ve uzun kesintiler yaşandığında bu hakkı ortadan kaldırmaktadır” denildi. 

"DAĞITIM ŞİRKETİ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA"

Dağıtım şirketlerinin hizmet kalitesinden kaynaklanan nedenlerle abonelerin zararını ödemekle yükümlü olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Dağıtım şirketleri yönetmelikte belirlenen elektrik kesintisi sayısı ya da süresinin aşılması durumunda abonelere tazminat ödemek zorundadır. Buna göre İmar alanı içerisinde mesken gibi alçak gerilimden enerji alan abonelerde bir ay içerisindeki toplam elektrik kesinti süresi 48 saati aşması; Fabrika, otel, hastane gibi orta gerilimden bağlı olan abonelerde 24 saati aşması durumunda abonelere tazminat ödemek zorundadır. Yine imar alanı içinde yer alan konutlarda bir ay içerisinde 56 kez yaşanan kesintilerden dolayı alçak gerilim veya orta gerilim abonelerine tazminat ödemek zorundadır. 

Bildirimsiz kesintiler için yukarıda belirtilen sınır değerler aşıldığında elektrik dağıtım şirketi, belirlenen esaslar çerçevesinde kullanıcının başvurusuna gerek duyulmaksızın tazminat öder. Tazminata hak kazanan her bir aboneye yapılacak ödeme, ait olduğu yılı takip eden yılın Nisan ayından itibaren başlatılır ve tamamlanıncaya kadar müteakip aylarda devam eder. Ancak uygulamada dağıtım şirketlerinin bu ödemeleri yapıldığına rastlanmamıştır. Bu nedenle yurttaşların bu hakları için dağıtım şirketlerine ve EPDK’ya başvuru yapmalarını önermekteyiz.

Ayrıca kesintiler nedeniyle abonelere ait elektrikli araçlarda ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin aboneler zararın tazmini için dağıtım şirketine zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 (on) iş günü içerisinde talepte bulunulabileceklerini de hatırlatmak isteriz. Dağıtım şirketi zararın tazminine ilişkin başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 10 (on) iş günü içerisinde; inceleme ve değerlendirme neticesinde başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, haklı bulunmuş ise zararın tazmin edilmesine ilişkin olarak yapılacak işlemleri abonelere bildirmek zorundadır. Dağıtım şirketi, başvuruyu haklı bulunmuşsa 10 (on) işgünü içerisinde tamiratını yapmak, tamirat masraflarını karşılamayı tercih etmişse tamirata bedeline ait faturaların ibrazından itibaren 3 (üç) işgünü içerisinde tamirat bedelini aboneye ödemek zorundadır. Hasar gören elektrikli alet makul gerekçeler ile kısa sürede çalışır hale getirilmesi gerektiği durumlarda; abonenin de bu yöndeki talebi üzerine, dağıtım şirketi tarafından aletin tamirini yapacak servisler de bildirilebilir. Eğer kesinti nedeniyle hasar gören alet tamir edilemiyorsa bu durumda dağıtım şirketi tarafından tespit edilecek/ettirilecek rayiç bedel veya dağıtım şirketinin uygun görmesi halinde kullanıcının talep ettiği bedel kullanıcıya ödenir.”

KALİTELİ VE KESİNTİSİZ ENERJİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

Yurttaşların yaşanan kesintiler nedeniyle haklarını araması istenilen açıklamada, “Dağıtım şirketlerini kaliteli ve kesintisiz enerji sunma konusunda gerekli tedbirleri almaya, kesintiler nedeniyle yurttaşların zararlarını tazmin etmeye; EPDK’yı da dağıtım şirketlerini mevzuata uygun davranmaları, yurttaşların zararlarını karşılamaları ve mevzuat ile yüklendikleri görev ve sorumluluklarını yerine getirme konusunda etkin bir şekilde denetlemeye, yükümlülüklerini yerine getirmeyen dağıtım şirketlerine gerekli yaptırımları uygulamaya davet ediyoruz” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Motorine 10 kuruş zam geldi

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Ali Keven, kolejlere teşvik için ayrılan 891 milyon lirayı sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa