06 Kasım 2020 07:14

Kovid-19 nedeniyle bir işçinin hayatını kaybettiği Kerevitaş kârını artırdı

Kerevitaş, pandeminin etkili olduğu yılın ilk 9 ayında cirosunu yüzde 15,4; brüt karını ise yüzde 11,5 oranında artırdı. Kerevitaş’ta üretim ısrarı bir işçinin Kovid-19’dan ölümüne neden olmuştu.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Taze dondurulmuş gıda ve margarin şirketi Kerevitaş’ın 2020 yılı ilk dokuz aylık konsolide cirosu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artışla 2,16 milyar TL olarak gerçekleşti.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladığı bilançosuna göre, konsolide brüt kâr, ilk dokuz ayda 512 milyon liraya yükselirken, FAVÖK ise yılın ilk dokuz ayı itibariyle 312,4 milyon lira oldu.

Kerevitaş ve Yağ İş Birimi CEO’su Şükrü Çin, “Pazardaki güçlü pozisyonumuzu korumaya ve büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

KEREVİTAŞ CİROSUNU VE KÂRINI NASIL ARTIRDI?

Kerevitaş, pandemi sürecinde vabrikada çıkan Kovid-19 vakalarına rağmen üretim ısrarını sürdürmüş ve hatta işçileri fazla mesaiye zorlamıştı.

Pandemi sürecinin başında Evrensel’e konuşan işçiler “Evde Kal” kampanyasına da tepki göstererek “Evde kal deniyor ama bizi zorla mesaiye bırakıyorlar” demişti.

12 Mayıs tarihinde fabrikada çalışan 17 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıkmış; ancak buna rağmen üretime devam edilmişti.

İlerleyen günlerde fabrikada vaka sayıları artarken fabrika yönetimi işçi alımı yapmaya başlamıştı.

Kerevitaş işçileri, “Alınan siparişler var onların yetişmesi gerek diyorlar. Virüse yakalanıp tedavi altına alınanların yerine yeni işçi alımı yapılarak üretimi devam ettirmeye çalışıyorlar” diyerek yaşananlara tepki göstermişti. Bir başka işçi ise “Yanımızdaki arkadaşta virüs var mı tedirginliğiyle çalışıyoruz. Fabrikanın içi karışık, kimse virüs ortamında çalışmak istemiyor” diyerek tedirginliğini dile getirmişti.

KÂR VE ÜRETİM HIRSI NEDENİYLE BİR İŞÇİ KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBETTİ

Fabrika yönetiminin üretim ısrarı Kerevitaş işçisi Ahmet Durmalar’ın koronavirüsten hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Fabrikada örgütlü bulunan Öz Gıda-İş Sendikası ise ölüme ve işçilerin önlem alınması çağrılarına ve tepkilerine sessiz kalmıştı.

Durmalar’ın ölümü üzerine açıklama yapan DİSK/Gıda-İş ise fabrikada üretime derhal ara verilmesi gerektiğini söylemiş ve işçilere ücretsiz izin uygulanmasını istemişti.

TİS SÜRECİ FİİLEN ASKIYA ALINDI

Fabrikada pandemi gerekçesiyle toplu sözleşme süreci de fiili olara askıya alınmıştı. Sendika ya da patron sürece ilişkin işçilerle bilgi paylaşmamıştı. İşçiler “Yoğun bir tempoda 12 saat çalışıyoruz ama sözleşmemizin akıbeti hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Bize resmen sadece üretim yapın başka da bir şey yapmayın deniyor” diyerek tepkilerini dile getirmişti. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP, depreme dayanıksız çürük binalar için Meclis’i acil toplantıya çağırdı

SONRAKİ HABER

"Yaşam hakkımız için dayanışma ruhunu örgütlü mücadeleyle devam ettirmeliyiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa