06 Kasım 2020 09:13

SES İzmir Şubesi: Bölgede yaygın ve sürekli test yapılmalı

SES İzmir Şubesi deprem alanında yaptıkları incelemeler sonrası hazırladıkları raporu basın toplantısı ile duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SES İzmir Şubesi, deprem sonrası bölgede yaptıkları incelemelerin sonuçlarını raporlaştırdı. Çesitli kurumlarla görüşmeler yaptıklarını söyleyen SES İzmir Şube Sekreteri Ümit Doğan, “Deprem sonrası yıkılan binalara baktığımızda kamu kurumlarının görevlerini yerine getirmediği açığa çıkmıştır. Bu kurumlar kamu yararı adına görevlerini yani denetimlerini doğru bir şekilde yapmış olsalardı bu enkazlar olmayacaktı” dedi.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN AYNI ZAMANDA DEPREMZEDE”

Deprem bölgesinde geçici yaşam alanları olarak kurulan toplu çadır alanlarında Kovid-19 bulaşma riski bulunduğunu ifade eden Doğan, “Zaten olağanüstü koşullarda insanüstü bir çabayla pandemiyle mücadele eden sağlık emekçilerinin aynı zamanda birer depremzede oldukları unutulmamalıdır” diye konuştu. Yaşamını yitiren sağlık emekçileri ve yakınlarını da anan Doğan depremde zarar gören sağlık kurumları hakkında bilgi verdi.

“İZİN VE ÖZLÜK HAKLARINA İLİŞKİN SINIRLANDIRMALAR KALDIRILMALI”

Raporda şu öneri ve talepler de sıralandı:

  • Bu tablonun yeniden yaşanmaması için kamu kurumları,yerel yönetimler, toplum ve demokratik kitle örgütlerinin de katılımıyla depreme nasıl hazırlanacağı çalışmaları başlatılmalıdır.
  • Oluşturulan kriz masalarına meslek odaları dahil edilmelidir.
  • Kamu kurumları ve meslek odaları arasında koordinasyon kurulmalıdır.
  • Sağlık emekçileri kendilerinin ve ailelerinin güvenliği ve temel gereksinimlerinin karşılanması için izin ve özlük haklarına ilişkin sınırlamalar kaldırılmalıdır.
  • Yıllardır yaşanan kreş sorunu depremle birlikte daha yakıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır, 7/24 açık kreşlerin açılması gerekmektedir.
  • Hasar gören sağlık kuruluşlarında çalışan emekçiler bina deprem raporlarının güvenilirliğine ilişkin cidde şüphe içindedir. Deprem raporlarının bağımsız meslek odaları ile birlikte yapılıp sonuçları sağlık emekçileri ile paylaşılmalıdır.
  • Bölgede sürekli ve yaygın testler yoğun bir şekilde plânlanmalı ve uygulanmalıdır.
  • Öncelikle haksız bir şekilde işlerinden edilmiş olan sağlık emekçileri işlerine iade edilmeli, güvenlik soruşturması nedeniyle işe başlatılmayan sağlık emekçileri işine başlatılmalı, sonra da atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu güvenceli ataması yapılmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dersim Kadın Platformundan taciz protestosu: Dersim’de tacize geçit vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Sanayi kentlerinde Kovid-19: İstanbul yanıyor, Bursa kıpkırmızı, Ankara tırmanışta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa