06 Kasım 2020 10:32

Torba yasada 20 madde kabul edildi; görüşmeler salıya (10 Kasım) ertelendi

İşçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasbedecek torba yasanın görüşmeleri haftaya bırakıldı. Görüşmeler 10 Kasım Salı günü devam edecek

Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP’nin pandemi ve istihdam artışı gerekçesiyle Meclise getirdiği, işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasbedecek torba yasanın görüşmeleri haftaya bırakıldı. Tüm işçi konfederasyonlarının karşı çıktığı yasa teklifi konusunda konfederasyonlar ile AKP ve MHP yöneticileri arasında görüşmeler sürüyor.

Tüm sendikaların karşı çıktığı söz konusu 51 maddelik yasa teklifinin bu hafta tamamlanması planlanıyordu. İşçilerin kıdem ve emeklilik hakkını gasbetmeyi hedefleyen, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak belirli süreli iş sözleşmesine getirilen düzenleme nedeniyle yasa teklifi tepkilere yol açtı. Çünkü teklif yasalaşırsa, 25 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki işçiler için belirli süreli iş sözleşmesi 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilecek. İşçiler, geçici istihdam biçimiyle kıdem ve ihbar tazminatından mahrum kalacaklar. Ayrıca 25 yaş altında ve 10 günden az çalışanlara yönelik düzenleme ile genç işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanması ortadan kaldırılacak. Böylece zaten 65 yaşına çıkarılan işçilerin emeklilik hakkı daha zor hale gelecek.

AKP ve MHP’nin oylarıyla Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen teklife CHP, HDP ve İyi Parti, TİP ve Saadet Partisi karşı çıkıyor. 

SENDİKALAR: GÖRÜŞME VAR, SİNYAL YOK

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş imzaladıkları ortak açıklama ile bu teklifin geri çekilmesini istemiş, Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalar birçok il ve işyerinde eylemler yapmıştı.

Kısa sürede Meclis Genel Kuruluna gelen yasa teklifinin bu hafta hızla kabul edilmesi planlandı. İlk 20 maddesi görüşülen teklif için 1 gün fazladan çalışma kararı alındı. İlk 25 maddenin tamamlanması planına rağmen 20. maddenin ardından görüşmelere ara verildi. Teklifin görüşülmesi salı gününe bırakıldı. Sendikalardan edinilen bilgiye göre konfederasyonlar ile AKP ve MHP’li yöneticiler arasında görüşmeler sürüyor. Ancak yasa teklifine ilişkin şimdilik özel bir gelişme veya geri çekme sinyalinin olmadığı belirtiliyor.

MUHALEFET: BELİRLİ SÜRELİ SÖZLEŞME DÜZENLEMESİ ÇIKARILSIN

Öte yandan Mecliste bulunan siyasi partiler arasında da kısmi bir mutabakat çabası olduğu belirtiliyor. Buna göre bazı partiler, belirli süreli iş sözleşmesine ilişkin düzenlemenin tekliften çıkarılmasını talep etse de iktidarın buna sıcak yaklaşmadığı ifade ediliyor. Sendikaların yaptığı eylemlerde ise yasa tasarısının toptan geri çekilmesi talep ediliyor.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin bu yasa geçerse 25 yaş altındaki işçilerin 10 gün farklı işverenler tarafından çalıştırıldıklarında emeklilik primlerinin ödenmeyeceğine dikkat çekti. Bunun gençler için emeklilik primi başlangıç süresini 25 yaşa kadar çekeceğini belirten Girgin, ayrıca 50 yaş üzerindekilerin de belirli süreli iş sözleşmesiyle emeklilik hakkının olumsuz etkileneceğini söyledi. Bu torba yasayı ne işçilerin ne de sendikaların istediğini ifade eden Girgin, “Bu yasayı kim istiyor? Sermaye ve onun bir dediğini iki etmeyen iktidar istiyor. Bu sürece 1 günde gelmedik. Hatırlarsanız Zafer Çağlayan 2011’de Türkiye’yi Avrupa’nın Çin’i yapacaklarını söylemişti. Kamu kaynaklarının satılması, özelleştirmeler ve birçok şeyden geriye işçinin elinde avucunda ne varsa almak kaldı. Salgını da bunun fırsatı haline getirdiler. Ancak inanıyorum ki işçi sınıfı bunun yanıtını verecek” dedi.

AKP TEPKİLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN OYALIYOR

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, görüşmelerin önümüzdeki haftaya ertelenmesine ilişkin “Sendikalarla görüşeceğiz diye umut veriyorlar ama bu bir AKP taktiğidir. Kamuoyundaki tepkileri düşürmek için bir böyle bir yola başvuruyorlar.  Oysa bu tepki büyüdükçe iktidara geri adım attırabiliriz. 25 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki işçilerin kıdem tazminatını belirli süreli sözleşmelerle gasp etmek, çalışma barışını alt üst edecek bir düzenlemedir. Ayrıca 25 ve 50 arasındaki işçiler de böylece işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaklar. Bu nedenle torbaya yasaya hep birlikte karşı çıkmamız gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP İzmir depremi raporu: Fay Kanunu Teklifi bir an önce kanunlaştırılmalıdır

SONRAKİ HABER

Hürriyet’te sendikalaşan 46 gazetecinin işten atılması Meclise taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa