Taşımacılık ve demir yolu işçileri: Alın terimize sahip çıkacağız
Adana'da görüştüğümüz taşımacılık ve demir yolu işçileri kıdem ve emeklilik hakkını hedef alan yasa tasarısının geri çekilmesini istiyor.
Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana
Adana’da kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını hedef alan torba yasaya karşı eylem yapan Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş ve TÜMTİS üyesi işçiler, kıdem tazminatlarına sahip çıkacaklarını belirterek “Hepimiz işçiyiz. İşçilerin çıkarları aynı. 3 konfederasyonun birlikte hareket etmesi gerekir” dediler.
Adana’da önceki günün ilk eylemini vardiya değişimi sırasında Adana Tren Garı’nda çalışan Demiryol-İş üyesi işçiler yaptı. Alkışlarla işyerinden çıkan işçilerden Mehmet Avşar, “Bunun geri çekilmesi lazım. İşçinin, emekçinin rahatlatılması lazım” dedi. Pandemi ve afetin olduğu sıkıntılı dönemlerde emekçilerinin sıkıntısına sıkıntı katılmaması gerektiğini ifade eden Avşar şöyle devam etti: “Zaten sıkıntı içerisinde insanlar. Hele böyleyken pandemi döneminde afet döneminde yazık, günahtır bu insanlara. Torba yasa diye bir şey çıkmış. Çoğu kez geçtikten sonra haberimiz oluyor. Kanun hükmünde kararnamelerle, torba yasalarla bir ülkenin yönetilmesi bizim gibi emekçiler için kötü bir şey” dedi.
‘BİZ SOKAĞA ÇIKMASAK ÜSTÜMÜZE ÇULLANACAKLAR’
Yapılan eylemlere TÜMTİS üyesi işçilerin yoğun olarak katılması dikkat çekti. Adana Taşımacılık ve Çukurova Kargo’da iş çıkışı alkışlı eylemler yapıldı. Kıdem tazminatının fona devredilmesinin eylemler sonucu ertelendiğini anlatan TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, “Biz sokağa dökülmesek, sesimizi duyurmasak üstümüze çullanacaklar. TÜMTİS üyesi işçiler hakkın nasıl alınacağını, grevlerle, yürüyüşlerle göstermişlerdi. Şimdi de alınan karar doğrultusunda eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.
‘KIDEM TAZMİNATINI ALIRSAN GERİYE BİR ŞEY KALMAZ’
Taşıma işçilerinden Mehmet Cide, kıdem tazminatı da alınırsa ellerinde bir şey kalmayacağını belirterek “İşçi zaten zor durumda, daha fazla mağdur durumda kalır. 15-20 sene çalışıyor, ‘Bir tazminat alayım ki o parayla bari bir şeyler yapayım’ diyor. Mesela ben 20 sene çalışsam en ezından 100 bin lira tazminat alırım, bir ev alırım. Bu şekilde sigortalı çalışmanın da anlamı kalmıyor” dedi.
‘HEPİMİZ İŞÇİYİZ, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK BİRLEŞMELİ’
İşçilerin hepsinin bu yasalara karşı birlik olması gerektiğini dile getiren Cide, “Hepimiz aynıyız yani. Hepimiz işçiyiz. Türk-İş, Hak-İş, DİSK... Hepsinin birlik olması lazım. İşçilerin dışarı çıkıp bir görüntü vermesi gerekir” diye konuştu.
Kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasının işçinin 20-30 yıllık çalışmasını bir kalemde silmek anlamına geldiğini ifade eden İşçi Sedat Çelik de “Sendikalar önemli. Sendikaların işçisine sahip çıkması lazım” dedi.
‘SALONLARDAN ÇIKIP ALANLARA İNMELİYİZ’
Tümtis Şube Yöneticisi Şeyhmuz Çelik de kapalı salonlardan çıkıp alanda olunması gerektiğini ifade etti. Sendikaların bu yasalara cevap vermesi gerektiğini dile getiren Çelik, “Bu yasaya cevap verilmese 2 sene sonra sendika falan kalmaz. Bunun için birlik olmak gerekir. Sesimizi duyurmak için meydanlarda, alanlarda olmamız gerekir. Bunun için bütün sendikaların birlik olması lazım. Yeri geldiği zaman yeri göğü yerinden oynatmamız lazım” dedi. Bir Başka TÜMTİS Yöneticisi ve İşyeri Temsilcisi Musa Boz, eylemlerinin devam edeceğini belirterek “Yeniden gündeme getirdiler. Türkiye genelinde mücadeleye devam edeceğiz” dedi.