06 Kasım 2020 23:14

Genç işçilerden torba yasa tepkisi: 700 yaşında mı emekli olalım istiyorlar?

Mağazalarda yarı zamanlı çalışan 25 yaş altındaki işçiler torba yasa tasarısına tepki gösteriyor.

Kıdem tazminatı eylemine katılan kadın işçiler | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cemre KAVALA
Kocaeli

Kocaeli’de görüştüğümüz mağaza çalışanlarından Begüm aynı zamanda üniversite öğrencisi olduğu için yarı zamanlı çalışıyor. AKP’nin kıdem ve emeklilik hakkını hedef alan yasa teklifinin Meclisten geçmesi durumunda emeklilik primi ödenmeyeceğini belirten Begüm, “700 yaşında mı emekli olalım istiyorlar” diye tepki gösteriyor.

Mağazada çalışan Begüm, Beyza ve Eylem’in yaşı 25’in altında. Komisyonda kabul edilip Meclise gelen yasa teklifinden haberdar olup olmadıklarını sorduğumuzda Begüm kesinlikle yasalaşmaması gerektiğini söylüyor. “Ben üniversiteye başladığımdan beri özel ders veriyordum ama artık sigortalı işim olsun istedim. Kısmi olarak çalıştığım için yasa geçerse sigortam da olmayacak. 700 yaşında mı emekli olalım istiyorlar?​” diyor. Eylem de “Her geçen gün yeni bir şey çıkarıyorlar. Ülkeyi yaşanmaz hale getirmeye çalışıyorlar. Geleceğe dair umudumuz böyle yasalar ve uygulamalarla azalıyor” diyor.

Begüm kısmi çalıştığı için Beyza ve Eylem’e göre daha az ücret alıyor ve ev masraflarına yetmediği için ek işler yaptığını belirtiyor. Yasanın geçmesi durumunda emeklilik primini kendisinin yatırma imkanı olmadığını ifade ediyor. Eylem de yasanın geçmesinin sadece sözleşmeli ve kısmi çalışanları değil herkesi ilgilendirdiğini belirterek, “Bugün kısmi çalışana yaparlar, sonra ‘Yarı zamanlı çalışanlar da kendi ödesin emeklilik primlerini’ derler. Onu yapamazlarsa kısmi çalışan sayısını arttırırlar” dedi.

‘ELLERİMIZ KURUDU ARTIK’

Beyza ve Eylem haftada üç dört gün değişen saatlerde çalışıyor. Bu saat düzensizliklerinin günlük hayatta plan yapmalarının ya da kendilerine zaman ayırmalarının önüne geçtiğini ekliyorlar. Salgın sonrasında kimi tedbirlerin alındığını ama mağaza düzeninde mesafenin olmasının ve hijyenin sürekli sağlanmasının pek mümkün olmadığını söyleyen Eylem, “Alınan önlemler herkesin sağlığı için ama müşteriler biz onları engelliyormuşuz gibi davranıyorlar. Zaten biz de gün içinde onlarca insanın ellediği eşyaları elliyoruz” dedi. Beyza ise “Elimize sürekli dezenfektan sıkıyoruz. Ellerimiz kurudu artık ama başka türlü hijyeni sağlayamıyoruz” diye konuştu.

Begüm, Beyza ve Eylem mağazacılık sektörünün çok zor olduğunu, yarı zamanlı ya da kısmi-yarı zamanlı çalışmada dahi çok yorulduklarını söyledi. Bunun için mağaza çalışanlarına yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ve haftada iki gün tatil olması gerektiğini de belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Kovid-19'a yakalandı

SONRAKİ HABER

EMEP Balıkesir İl Örgütü’nden merkezi ve yerel yönetime deprem uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa