06 Kasım 2020 13:16

EMEP Balıkesir İl Örgütü’nden merkezi ve yerel yönetime deprem uyarısı

Emek Partisi Balıkesir İl Örgütü, kentin Türkiye'de aktif fayın kent içerisinden geçtiği 18 ilden biri olduğunu belirterek sorumluları önlem almaları için göreve çağırdı.

Fotoğraf: Orhan Fatih Doğan/AA

Paylaş

Emek Partisi Balıkesir İl Örgütü, birinci derece deprem bölgesi olan Balıkesir'in Türkiye'de aktif fayın kent içerisinden geçtiği 18 ilden biri olduğunu belirterek başta merkezi yönetim ile ilgili kamu kurumları ve yerel yönetimleri afet zararlarının azaltılması konusunda göreve çağırdı.

Ege Denizi’nde meydana gelen depremde İzmir ve çevresinde yaşanan ölümlerin, yıkılan binaların, enkazın başında bekleyen insanların çaresizliğinin ülkenin durumunun en somut ifadesidi olduğu belirtilen EMEP açıklamasında, "Siyasi iktidarın yaşanılan sürece bakışını iktidarın küçük ortağının yaptığı açıklamalardan anlamak mümkündür. Sosyal devlet olmanın hiçbir gereği yapılmadığı gibi, adeta halkın aklıyla dalga geçen tutum ve açıklamalar yapılıyor. ‘Keşke riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi’ diyen iktidar sahiplerinin halk yaşamından ne kadar koptuğu ortadadır. Oysaki İzmir depreminden birkaç saat sonra Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın yaptığı ‘Depremde yoksullar ölür, zenginler ölmez’ tespiti, işçi ve emekçilerden oluşan geniş halk yığınlarının çıkarı ile zenginlerin çıkarının ve dünyasının aynı olmadığının en net ifadesidir. Halka yabancılaşmış bu siyasi iktidarın, başka çaresi olmadığı için o binalarda oturmak zorunda kalan insanların halinden anlamalarını beklemek elbette mümkün değildir. Üstelik 21 yıldır halktan toplanan 70 milyar 985 milyon liralık verginin akıbeti sorulduğunda verilen cevaplar, halkın yaşamının iktidar tarafından ne kadar umursandığını göstermiştir” denildi.  

Deprem için göstermelik birkaç adım dışında somut hiçbir önlem alınmadığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi: Konu birçok çevre, kurum ve bilim insanı tarafından tartışılsa da somut önlemlerin alındığı bir pratik ortaya konulmadı. Vergisi kondu, vergiye neden olan deprem görmezden gelindi. Bundan 72 yıl önce 1948 yılında Kuzey Anadolu Fay Hattı’ nı keşfeden bilim insanının ifadesi çarpıcıdır. Prof. Dr. İhsan Ketin'in 'Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı buldum ama derdimi anlayacak bir politikacı bulamadım' ifadesi, bir bilim insanının burjuva siyaset anlayışına isyanının en somut ifadesidir.

“BALIKESİR DEPREM RİSKİNİN OLDUKÇA YÜKSEK OLDUĞU BİR İL”

Birinci derece deprem bölgesi olan Balıkesir’in, Türkiye' de aktif fayın kent içerisinden geçtiği 18 ilden biri olduğuna dikkat çekilen EMEP açıklamasında, “1898 yılında 7.2 şiddetinde bir depremle adeta yerle bir olduğu kayıtlara geçen Balıkesir' de 122 yıldır yıkıcı bir deprem meydana gelmese de uzmanlar riskli bölgelerin başında Balıkesir'i görüyor. Balıkesir Merkez, ilçe ve mahallelerinin sadece Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde olacak depremden değil, Kuzey Anadolu Fayı’ nın güney kolu üzerinde olacak depremden de etkileneceği yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle tarihsel dönemlerde ilimizde birçok antik yerleşim kentinin depremlerle yıkıldığı, can kaybının ve ekonomik kayıpların yaşanması sebebiyle terk edildiği bilinmektedir” denildi.

Balıkesir'deki deprem tehlikesinin İstanbul da dahil birçok ile göre daha yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Deprem üretme potansiyeline sahip fayların varlığı; MTA Genel Müdürlüğü, AFAD Başkanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi ve birçok üniversite araştırma merkezinden bilim insanının, Balıkesir ve çevresinde bulunan faylar: Kuzey Anadolu fayı’ nın güney koluna ait fay segmentleri, Yenice- Gönen fayı, Edremit fay zonu, Balıkesir il merkezinden geçen Havran- Balıkesir fay zonu ve güneydeki Simav fayı, Gelenbe fayı, Pazarköy fayı, Manyas fayı, Evciler fayının deprem üretme potansiyeline sahip alanlar olarak belirlenmişlerdir. Balıkesir- Gökçeyazı fay segmentinde depremlerin tekrarlanma aralığının 1000 yıl olarak kabul edildiği, bu fayın 2000 yıldır kırılmadığı, kırıldığında ise Mw:6.5 den büyük, Mw : 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu belirtilmektedir.Kuzey Anadolu Fay Hattına bağlanan Edremit´ten Kepsut'a kadar uzanan ve 120 kilometre uzunluğunda olan fay hattında bugüne kadar çalışma yapılmamıştır. Balıkesir' in içinden geçen fay hattı, Kuva-yi milliye, Sakarya, Toygar, Paşaalanı ve Ayşebacı üzerinden Değirmenboğazı' na ulaşıyor. Yani bu mahalleler fayın üzerinde oturuyor.Çayırhisar, Bahçelievler, Plevne, Gündoğan, Halalca, Yakupköy, Çandır, Hotaşlar, Balıklı, Mahmudiye, Ovaköy, Aslıhan, Kepsut, Nusret, Kocaavşar ve Gökçeyazı ise zemini yumuşak alüvyon olduğu için yüksek risk içeriyor.”

“YETKİLİ MERCİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!”

Başta merkez yönetim ile ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek odaları ve toplumun her kesimin öncelikle afet zararlarının azaltılması konusunda üzerine düşen görev ve sorumlulukları hiç vakit kaybetmeden yerine getirmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şu talepler dile getirildi:

  • Ülkemizin her bölgesine özgü ve o bölgenin sorunlarını çözmeye yönelik deprem risklerinin azaltılması planlarının yapılması gerekmektedir.
  • Balıkesir genelinde ova üzerine yapılaşma devam etmektedir. Hem birinci derece tarım arazileri, zeytinlikler yok edilmekte hem de zemin olarak yüksek riskli bölgelere evler yapılarak facialara davetiye çıkarılmaktadır.
  • Binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadıkları da uzmanlar tarafından denetlenmeli ve yönetmeliğe aykırı yapılar için halk mağdur edilmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Her an deprem olacakmış gibi bir hazırlık içinde olunmalı, halka deprem öncesi, deprem sırası ve depremden sonrası için eğitimler verilmelidir.
  • Başta TMMOB olmak üzere bu alanda çalışma yürüten kurumlar ile işbirliği halinde çalışılmalıdır.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Genç işçilerden torba yasa tepkisi: 700 yaşında mı emekli olalım istiyorlar?

SONRAKİ HABER

Kocaeli Emek Gençliği: Bilimsel, demokratik ve nitelikli bir üniversite için mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa