06 Kasım 2020 23:32

İşsiz depremzededen tepki: Türkiye’de bir kaşık yer almak kolay mı?

İzmir'de 9 aydır işsizlikle boğuşan ve deprem mağduru olan Mustafa Güzelce: Türkiye’de ev almak kolay mı? Bir kaşık yer almak kolay mı? Şimdi fiyatlar insanların ulaşamayacağı kadar yükseldi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Kağan DURAK
Erdal EREN
İzmir

İzmir’in Seferihisar yakınlarında 30 Ekim Cuma günü gerçekleşen depremin üzerinden neredeyse bir hafta geçti. Depremin en çok hissedildiği Bayraklı ve Bornova’da ilk günden itibaren, Bornova Stadyumu, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda ve  23 noktada afet çadırları kuruldu. AFAD, Kızılay, İzmir Büyükşehir Belediyesi, siyasi partiler ve dernekler dışında kamp alanında gönüllü olarak çalışan ve giyim, yiyecek yardımları yapılıyor.

İnsan yoğunluğunun en çok olduğu Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda sadece evleri zarar görenler değil, artçı depremler olma korkusuyla kalan insanlar da bekleyişini sürdürüyor. Depremzedelerden Mustafa Güzelce, pandemiden beri işsiz olduğunu, depremi olduğu günde iş aramaktan eve döndüğü zaman hissettiğini ve hemen çocuklarıyla beraber dışarı çıktığını söyledi.

ALTI KIŞI BİR ÇADIRDA KALIYORLAR

Güzelce, “Biz altı kişi kalıyoruz çadırda, dört oğlum bir de eşim var. Evim hasar aldı. Depremde evim hasar alınca bilirkişiyi ve belediyeyi aradım. Belediyedekiler biz senin telefon numaranı kayıt edeceğiz dedi. Belediyeden haber bekledik dönen olmadı, pazar günü tekrardan aradık, bu sefer 181’i de aradık. Dediler ki eviniz durulmayacak gibiyse çadırlarımız var oralara gidebilirsiniz. Buraya geldim. Yetkililere söyledim, benim evim hasarlı bana bir çadır verdiler pazar günü, pazardan beri çadırdayım” diyerek yaşadıklarını anlattı.

"VAATLERİN HEPSİ YALAN"

Pandemiden önce garson olarak çalıştığını belirten Güzelce, dokuz aydır işsiz olduğunu dile getirdi. Güzelce, “Yetkililerden düzgün bir yardım eli gelmedi. 3 aydan 3 aya aldığım bir para var, o da 300-400 lira bir şey. Pandemi zamanı bir para çıkardılar 1000 lira kadar. Bir sefer aldım, ondan sonrası yok zaten. İki ayda bir, 4 çocuğuma 240 lira civarı öğrenci parası alıyorum, o da çocuk başı 60 liraya denk geliyor. Bütün kapıları zorladım, elimden gelen her şeyi denedim. Eşimle gittim, çocuklarımla gittim, ailemle gittim. Hani bir laf vardır ağlamayan çocuğa meme yok diye, gitmediğim yer kalmadı. Baktım ki kimseden yardım yok. Bakıyorum ki verilen vaatlerin hepsi yalan” dedi.

"DOLAR ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR HÂLÂ SIKINTI YOK DİYORLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli arasında yaşanan ‘askıda ekmek kampanyası’ tartışmasına da tepki gösteren Güzelce, “Bahçeli tarafından askıda ekmek kampanyası başlatıldı. Bir yandan da Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi ki ‘Milletimizin böyle şeylere ihtiyacı yoktur.’ İnsanlar artık eve ekmek götüremeyecek duruma geldi. Bir yandan da Ekonomi Bakanı diyor ki ‘Ekonomimiz Avrupa devletlerine göre çok iyi.’ Böyle bir şey olabilir mi? Dolar almış başını gidiyor sen daha hâlâ sıkıntı yok diyorsun. Biz İstanbul’da da çok kötü dönemler yaşadık. Ekonomik olarak aynı sıkıntılarımız vardı. Orada çocuklarımız 6-7 ay yuvaya alındı. Devlet diyor ya ‘Biz bakıyoruz, biz kalkındırıyoruz, biz çaresizlere yardım ediyoruz’ Halbuki öyle bir şey yok” diye konuştu.

"OKUMUŞ İNSANLARI ALACAKLARINI BİLİYORUZ AMA UMUT İŞTE…"

İşsiz kaldığı dönemde AKP’nin mahalle yapılanmasında yöneticilik yaptığını söyleyen birisi tarafından ara sıra işe çağrıldığını aktaran Güzelce sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigorta falan yok günlük çalıştığımız için. O da iki gün çağırıyordu üç gün çağırmıyordu. Ne zaman iş olsa o zaman çağırıyordu. Her yerde aynı şekilde. Fabrikalara da başvuru yaptım, belediyeye de. Bana diyorlar ki ‘İş olduğunda arayacağız’, arıyorlar ‘Şurada bir iş var’ diye gidiyoruz, ‘Yok 40 kişi alınacak, 10 kişi alınacak, şeçmeler olacak.’ Ya zaten alırken de okumuş insanları alacaklarını biliyoruz ama umut işte.”

"SIFIR EV ALIN" DİYORLAR, EVİ NEYLE ALACAKSIN?

Deprem sonrası için verilen vaatlere inanmadığını söyleyen Güzelce, “Gölcük Depremi sonrası insanların ne halde olduğunu gördük. O zamandan verilen vaatler hâlâ tutulmadı. Depremzedelere ev verilmedi. Bazı parti başkanları ve yöneticileri çıkmış ‘Sıfır ev alın’ diyor. Evi neyle alacaksın? Türkiye’de ev almak kolay mı? Türkiye’de bir kaşık yer almak kolay mı? Şimdi fiyatlar insanların ulaşamayacağı kadar yükseldi. Hani TOKİ ile evsizlere ev verilecekti? vaatler hâlâ yerine getirilmedi” diye tepki gösterdi. Son olarak düzenli bir iş talebinde bulunan Güzelce, barınma sorununun da bir an önce çözülmesini istedi.

Reklam