06 Kasım 2020 15:38

Çukurova Üniversitesi öğrencileri sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğuna tepkili

Çukurova Üniversitesi öğrencileri, online sınavlarda getirilen kamera ve mikrofon zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Olcay AYTÜRK
Adana

Çukurova Üniversitesi sınav yönergesinde yaptığı değişiklikle öğrencilerin tepkisini almaya devam ediyor. Çukurova üniversitesi sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğu getirdiğini açıkladı. Karara tepki gösteren öğrenciler dün Twitter’da “#çüsınavsistemideğiştirilsin”dedi. Bugün de tepkiler devam ediyor ve öğrenciler Twitter’dan tepkilerini dile getiriyor.

“ALINAN KARARLAR TUTARSIZ VE MANTIKSIZ”

Karara tepki gösteren öğrencilerden gazetecilik 4. Sınıf öğrencisi Alisa Ayten Kızıltaş, pandemi sürecinin oldukça zor olduğunu ve bu süreçte sadece telefonu olan öğrenciler için kamera ve ses açmanın zorluğu dışında sorulara cevap vermesinin de  imkansız olduğunu belirterek “Sorulara geri dönülme hakkının alınması yasal değildir. Bunun yasal olmaması dışında ev mahremiyetinin sınav esnasında yansıtılması hukuki değildir” dedi.

Başka şehirlerde yaşayıp bilgisayarı olmayan öğrencilerin sınav için Adana'ya gelmesinin  maddi yük ve sorumluluk olduğunu belirten Kızıltaş,” Pandemi sürecinde covid olma riskini de göze almaktır. İnternet , elektrik kesintisi yaşanması halinde sınavdan düşeriz ve sıfır alırız. Alınan kararlar tutarsız ve mantıksızdır. Bilgisayarı olan kişilerin evlerinde olan kişi sayısına bağlı olarak gürültü ve ses oluşumu sınav esnasında dikkat dağınıklığına  neden olur . Teams programında derslerin  tekrarını izlemek bile sorun olurken sınav esnasında yaşanacak bir aksaklıktan program yerine öğrenci mi sorumlu tutulacaktır ? Eşit şartlarda ve ortamlarda bulunmayan arkadaşlarımız var . Bazı şehirlerimizin köylerinde internet altyapısı yokken adaletsizce alınan bu kararlar şahsımıza karşı yapılan saygısızlık ve hukuksuzluk değil de nedir ?​” sözlerine yer verdi.

“DÜŞÜNCELERİMİZ ÖNEMSENMEDEN KARARLAR ALINIYOR”

Gazetecilik bölümü 3. Sınıf öğrencisi Mustafa Süzen ise tepkisini “Toplumun her alanında olduğu gibi aç ve geleceksiz bırakılan öğrencilere ‘itaat et rahat et’ demek istiyorlar. Türkiye'de o kadar özgün ve özgür düşünen öğrenciler var ki dünya sorunlarına alternatif üretebilecek kapasitedeler” sözüyle dile getirdi. “Gençliğin harcanması geleceğin harcanmasıdır, umudun harcanmasıdır.” Diyen Süzen  “Çukurova'nın aldığı bu kadar ise genelden bağımsız değildir.  Ben de dahil olmak üzere birçok öğrenci nitelikli eğitim alamazken bize diyorlar ki: ‘biz kusursuzuz fakat sorun sizde olduğu için sizi kontrol altına almamız gerekiyor.’ Tarihi süreçlerden geçerken biz gençliğe düşen görev ise dayanışma ve birlikte mücadeledir.” sözlerine yer verdi.

Ekonometri öğrencisi ise süreçten genel olarak rahatsızlığını dile getirirken "Bilgisayar kullanarak yapmam gereken bir yığın ödevim var ama bilgisayarım yok" dedi. Yeni açıklanan sınav sistemine dair ise " Bir ara kaydımı dondurayım fikri gelmedi değil. Alışık olmadığımız yabancı bir sisteme entegre ediliyoruz “diye ekledi.

Gazetecilik bölümü öğrencisi Esra Atalay ise  maddi imkânların   yetersiz olduğunu  her bireyde bilgisayar olmadığı halde sınavda bilgisayarı zorunlu kılmanın  öğrenciyi çok zor durumda bırakan bir karar olduğunu belirtirken “ Biz öğrenciler zar zor canlı derslere katılabiliyoruz. Düşüncelerimizi önemsemeyip bizden habersiz kararlar alınıp bu kararlara zorla uymamız isteniyor. Bizler haklarımızı bilen bireyler olarak  ‘#çüsınavsistemideğiştirilsin’diyoruz” sözlerine yer veriyor.

“BİZ ÖĞRENCİLER BİR GÖZETİM TOPLUMUNUN PARÇASI HALİNE GELMEK İSTEMİYORUZ”

İletişim bilimleri öğrencisi Serhat Yetüt, pandeminin getirdiği ekonomik krizin ağır şartlarının altında  öğrencilerin  hem hayata tutunmaya hem de okumaya çalıştığını  ve çabaladığını belirterek “Biz çabaladıkça, ülkemiz için okudukça, mücadele ettikçe zorluklar ve zorunluluklar çığ gibi büyümeye devam ediyor” dedi. Bu kararın öğrencinin ekonomik durumunu göz ardı ederek büyüyen eşitsizlikleri ortaya çıkardığına tepki gösteren Yetüt, “Yoksulluğun, sefaletin, açlığın, adaletsizliğin, işsizliğin, eşitsizliğin hızla büyüdüğü bu günlerde üniversitemizin mikrofon, kamera ve hoparlör zorunluluğunun getirilmesi biz öğrencileri hayal kırıklığına uğratmıştır. Bunun yanında, biz öğrencilerin özel hayatının gizliliğini de söz konusu. Biz gözetlenmek, denetlenmek istemiyoruz. Gözetlenen, denetlenen bir sınav sistemi yerine proje ve ödevler verilsin razıyız. Ama şunu unutmayalım ve unutturmayalım. Biz öğrenciler bir gözetim toplumunun parçası haline gelmek istemiyoruz.” diye ekledi.

Bir başka Gazetecilik bölümü öğrencisi ise süreçle ilgili genel sıkıntılara tepki göstererek “Her insanın imkanları bir değildir, o yüzden yanlış bir karar alındığını düşünüyorum. Sınav anındaki şartlar da bir değil bana göre” sözlerine yer verdi.

ÖĞRENCİLER DONANIM EKSİKLİĞİ YAŞIYOR

Gazetecilik 2. Sınıf öğrencisi Ferhat Kılıç, uzaktan eğitim sisteminin birçok öğrenciye donanım açısından  sorun yaşattığını belirterek tepkisini dile getirdi. Kılıç, “Birçok kişinin bu sisteme uygun ortamı olmazken derslere girerek veya girmeyerek vize dönemine kadar bir şekilde ulaştı. Çukurova Üniversitesi yönetimi vize dönemi sınavları kamera önünde mikrofon olacak şekilde gözlemlenebilir şekilde yapacağını duyurdu. Bu kararı duyan birçok öğrenci üzüntü veya bir çıkmaza girdi. Evinde ortamı bulunmayan, derslere zar zor girebilen aynı zamanda donanım eksikliği olmasına rağmen dersi dinleyen öğrenciyi alınan bu karar çıkmaza hatta sınava girmeyip dersten kalmaya kabullendirecek hale getirmiştir. Bu karardan dönülmesinin hem öğrenci hem de öğretmenler için daha uygun ve yaralı olacağını düşünüyorum” sözleriyle taleplerini dile getirdi.

İnşaat Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi ise “Değiştirilen sınav sistemi hakkındaki düşüncelerim yeterli ekipmanın olmaması. Bunun yanı sıra farklı şehirdeki ekipmanı olmayan arkadaşlarımın da okula gelip gidiş yapamayacağından sınavların eski usulde devam etmesini istiyorum. Aksi takdirde şehir değiştiren insanlar yüzünden vaka artacak ve bunların maddi manevi dönüşü çok sıkıntılı durumlar doğuracaktır. “dedi.

“İZLENİLMEK RAHATSIZ EDİCİ”

İletişim Bilimleri 1. Sınıf öğrencisi ise pandemi sürecinden dolayı zorlu bir süreçten geçtiğini belirtiyor ve ekliyor: “Çalıştığım ve şehir dışında yaşadığımdan dolayı kaydımı dondurmayı düşünüyorum”

İletişim Bilimleri öğrencisi Tuğba ise “Hem yeterli ekipman ve internet sağlamıyorsunuz hem de mikrofon ve kamera zorunluluğu getiriyorsunuz neden?​” diye sorarak tepkisini dile getiriyor.

Bir başka İletişim Bilimleri Bölümü öğrencisi ise taleplerini “ Üniversitemizin uzaktan eğitim kapsamında yapacağı uygulama biz öğrenciler için rahatsız edici olabilir. Ayrıca böyle bir ortamı sağlayabilecek arkadaşlarımız da olmayabilir. Bu uygulama bizler için dezavantaj sağlar. Bu sistemde her öğrenciye uyacak şekilde bir değişim yapılmasını istiyorum” sözleriyle dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Deprem sonrası artan kiralar nedeniyle başka ilçeye taşınıyorlar

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. İlhan: Türkiye'de Kovid-19 tanısı konan her 10 kişiden biri sağlık çalışanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa