06 Kasım 2020 19:53
Son Güncellenme Tarihi: 07 Kasım 2020 10:12

Diyarbakır Bağlar'da kentsel dönüşüm |"Önce tapusuz yapıların sahipleri belirlenmeli"

Diyarbakır Bağlar'da başlatılacak kentsel dönüşüme dair konuşan Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun: Kepçe vurulmadan tapusuz yapıların sahipleri belirlenmeli. Aksi halde mağduriyet artar

Fotoğraf: Şehriban Eleftoz/Evrensel

Paylaş

Şehriban ELEFTOZ
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde başlatılacak kentsel dönüşüme dair konuşan Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun, ilçedeki ruhsatsız ve tapusuz yapıların yoğunluğuna dikkat çekerek, kepçe vurulmadan önce bu yapıların hak sahiplerinin belirlenmesini istedi. Altun, aksi takdirde mağduriyetin artacağı uyarısı yaptı.

Diyarbakır’ın en büyük merkez ilçesi olan Bağlar’da kentsel dönüşüm projesine başlanacak. Proje ilçenin “Eski Bağlar” olarak adlandırılan 260 bin nüfusa sahip bölümünü kapsıyor. Bu kapsamda ilk olarak Kaynartepe Mahallesi sınırlarında yer alan 53 dönümlük alan, 25 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı kararıyla riskli bölge ilan edildi. TOKİ tarafından yürütülecek kentsel dönüşümden mahallede 1354 hak sahibi olmak üzere 7 bin kişi etkilenecek. 2.5 yılda bitirilmesi beklenen projeye 2021’in temmuz ayında yapılacak ihale ile başlanılacak.

"ZORLA ÇIKARTILMAYI KABUL ETMEYECEĞİZ"

Halkın mağdur edilmediği taktirde kentsel dönüşümü destekleyeceklerini söyleyen Kaynartepe Muhtarı İlhami Altun, “İstanbul’da birkaç mahalleye kentsel dönüşüm adı altında kepçe vurdular, öyle bıraktılar. İnsanların evlerini boşaltmaları için elektrik ve sularını kestiler. Millet çıkamıyor. Nereye çıkacak? Böyle bir şey Bağlar’da olursa korkunç bir tablo ortaya çıkar. İnsanlar mağdur olacaksa ben bu işte yokum” diye konuştu.

Yurttaşların belediyeden birkaç kişinin gelip isimlerini listeye aldığını ve evden çıkmalarını söylediğini belirten Altun, “Vatandaşlara sesleniyorum; İnsanlara kesinlikle tapularınızı vermeyin, kapıya gelen insanlara isimlerinizi yazdırıp imza atmayın. Belediye veya başka kişilerin aracığıyla gelip insanlardan imza attırıp evlerinden zorla çıkartmaya çalışırlarsa, biz bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

"BURADA YÜKSEK FİYATA EV ALAMAZLAR"

Mahalle halkının yoksul olduğunu vurgulayan Altun, tek isteğinin yurttaşların mağdur olmamaları olduğunu belirterek, “TOKİ fiyatları 100/150 bin TL arası olursa, mülk sahiplerine 80/100 bin TL verirlerse 50 bin TL taksitli kabul edilir. Ancak TOKİ’nin 300 bin TL, buradaki mülk sahiplerine 30/40 bin TL fiyat verirlerse bu kabul edilemez. Buradaki vatandaşlar güçlükle bu evleri almış. Yüksek fiyata ev alamazlar” dedi.

"İNSANLARIN HAK, HUKUKUNU BİLMESİ GEREKİYOR"

Ruhsatsız yapılara ve tapulara da değinen Altun, “Mahallede 354 ruhsatsız yapı var. Ruhsatsız olanlar hak talep edemezlerse zaten geriye bir şey kalmıyor. Bu insanların suçu değil, belediyelerin suçu. Vali beyden, hem ruhsat hem de tapuların ayrıştırılmasını istiyorum. Dört katlı dairelerde hak sahipleri ayrı olmasına rağmen tapu tek kişide görünüyor. Bu dairelerin kime ait olduğu belirlenmeli. Yıllar önce insanlar bu evleri parayla almış ancak ev sahibi tapuyu vermemiş. İlk işimiz kepçe vurmak değil öncelikle tapuların düzeltilmesi, insanların hak hukukunu bilmesi gerekiyor. Kaynartepe halkını öncelikle bilinçlendireceğiz. Konut karşılığında ücret talep edenler ve evine karşılık ev almak isteyen vatandaşlarımız belirlenmeli. Kaynartepe’de 30-40 bin kişi kirada. Kiracılara da nasıl bir yer vereceğimiz çok önemli. Buradaki insanlar dar gelirli, Diclekent’e gidip 2 bin TL ev tutamazlar” diye konuştu.  

YURTTAŞLAR: GÜZEL YAPILARDA OTURMAK BURADAKİ HALKIN DA HAKKI

Yaşadıkları yerin fakir fukara yeri olduğunu belirten Ramazan Tuzak, “Diyelim bir dairenin fiyatı 80 bin TL ise gelip bize deseler ki alın size 30 bin TL bunu hiç kimse istemez. Milleti perişan etmeseler, yardımcı olsalar biz de dönüşümün olmasını istiyoruz” dedi. Hacı Şahin ise, “Daireleri yıkıp, insanların evine 30 bin TL fiyat biçip geri almak için 300 bin TL fiyat verseler biz alamayız. Hepimiz sokakta kalırız. Bu yönde devlet daha iyi yaklaşmalı. İnsanları mağdur etmemeleri gerekiyor. Biz de çocuklarımızın daha rahat olmasını istiyoruz” dedi.

Murat Elaltunkara, “Çevremizde düzgün yapıların olmasını istiyoruz. Güzel yapılarda oturmak buradaki halkın da hakkı. Burada kalanların hepsi maddi imkansızlıklardan dolayı kaldı. Kentsel dönüşüm olursa evime karşılık ev isterim. Çünkü burada yetiştik, burada büyüdük. İnsanın kendi semtini bırakıp başka yere gitmesi zor” dedi.

20 yıla aşkındır Kaynertepe’de esnaf olan Mehmet ise, “Geriye dönük baktığımız zaman Sur esnafı mağdur oldu. Henüz orası bitirilmeden Bağlar’a gelindi. Bağlar’da da aynı şekilde olacaksa hiç girmesinler daha iyi. En az 10 sene evvel bu projenin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Burada olan insanlar yoksul insanlar. Deseler ki size dükkan yerine ücretini verelim ama bizi mağdur etmeyecek şekilde. Diyelim ki bizim dükkan 100 bin TL ediyor. Onlar 100-200 bin üstüne koysalar biz nereden getireceğiz. Ortayı bulsalar ne şiş ne kebap. O zaman eyvallah deriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci İbrahim Karakaş tutuklandı

SONRAKİ HABER

BIFED’de çevre haberciliği konuşuldu:Çevre haberleri zülfüyâre dokunduğu için hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa