07 Kasım 2020 08:35

Norveç’te artan koronavirüs vakalarına karşı yeni önlemler alındı

Norveç'te son dönemde artan Kovid-19 vakaları nedeniyle hükümet yeni önlemler açıkladı.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan / Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te son iki haftada, özellikle büyük kentlerde enfeksiyon vakalarındaki sayı hızla arttı. Bu kapsamda hükümet yeni önlemler aldı. Başbakan Erna Solberg vatandaşların evde kalması ve mümkün oranda sosyal teması azaltması gerektiğini söyledi.

Hızla artan vakalara karşı başkent Oslo ve Bergen illeri için daha sıkı önlemler alınırken, hükümet ülke geneli için yeni önlemler açıkladı. Hükümetin birçok önerilerin yanı sıra getirdiği yeni önlemler şunlar:

  • Halka açık yerlerde ve kiralık tesislerdeki özel toplantılarda sınır 20 kişi olacak. Diğer etkinliklerde bu biraz daha fazla olabilir.
  • Sabit koltukları olmayan kapalı mekan etkinliklerinde sınır 50 kişiye, herkesin sabit koltuklarda oturduğu etkinliklerde ise sınır 200 kişi kadar olacak. Bu değişiklik, 8 Kasım gecesi yürürlüğe girecek.
  • Açık havada sabit koltuklarla halka açık etkinliklerde maksimum 600 katılımcı olacak. Katılımcılar, her biri en fazla 200 kişilik 3 gruba ayrılacak.
  • Her grup arasında en az iki metre mesafe olacak ve 200 kişilik grup içindeki mesafe de en az 1 metre olacak. Tüm içki servisleri saat 24.00 de kapanacak. İçki servisi yapan yerler saat 22. 00’den sonra içeriye müşteri almayacak. Bu değişiklik, 7 Kasım gecesi yürürlüğe girecek.
  • Kırmızı ülkelerden gelen yolcular, Norveç'e geldiklerinde 72 saat önceden kanıtladıkları negatif bir Kovid-19 testi belgesini gösterecek. Böyle bir test sunamayan kişi, ülkeye girişi reddedilebilecek. Bu gereklilik, Norveçliler, Norveç'te ikamet eden kişiler veya transit geçiş halindeki kişiler için geçerli olmayacak. Yine bu gereklilik, çalışmak için İsveç ve Finlandiya'dan düzenli olarak Norveç'e gelen kişiler için geçerli olmayacak. Ancak bu gereklilik, Norveç'e gidip gelen ve yedi günden uzun bir süre Norveç dışında bulunan sağlık personeli için geçerli olacak.
  • Kritik sosyal işlevleri olan kişiler, yaşama ve sağlığa yönelik tehlikelerden kaçınmak için gerektiğinde bundan muaf tutulabilecek.
  • Norveç'e gelen kişilerin ülkede daimi ikametgahı olacak veya işveren veya görev veren kişi, bunlar Norveç'e vardıklarında bunlara ikamet yerleri için bir garanti sağlayacak.

OSLO İÇİN ALINAN ÖZEL ÖNLEMLER

Başken Oslo’da artan koronavirüs vakasına karşı, kent yönetimi yeni önlemler açıkladı. Oslo Kent Yönetim Kurulu başkanı Raymond Johansen tarafından açıklanan, ve başkent Oslo için alınan yeni kararlar şöyle olacak:

  • Spor salonları, sinemalar, tiyatrolar, oyun alanları ve benzeri gibi sosyal buluşma yerleri kapatılacak.
  • Tüm Oslo’da içki satışı yasak olacak ve kapalı mekanlardaki tüm etkinlikler iptal edilecek.
  • Yetişkinler için düz saha sporlarında tam bir durma olacak. Çocuklar için kupalar ve turnuvalar iptal edilecek.
  • Tüm liseler 9 Kasım Pazartesi'den itibaren kırmızı seviyeye girecek. Ortaokullar kırmızı seviyeye hazırlanacak.
  • Taksilerde maske kullanma zorunlu olacak.
  • Mağazalar ve alışveriş merkezlerinde iki metre mesafe korunacak ve buna uygun olarak daha fazla müşteri alınmayacak. Gerekirse nöbetçi bulundurulacak.
  • Çocuklar ve gençler için düzenlenen boş zaman etkinliklerine devam edilecek. Kütüphaneler açık olacak.
  • İlkokullar ve anaokulları sarı seviyede devam edecek.
  • Oslo için getirilen yeni tedbirler 9 Kasım Pazartesi akşamı saat 24.00'ten itibaren uygulanacak. Halihazırda geçerli olan tüm enfeksiyon kontrol önlemlerine de devam edilecek.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü (FHI)’nün son rakamlarına göre Norveç’te 26 Şubat 2020 de görülen ilk koronavirüs vakasından son olarak 6 Kasım 2020 tarihine kadar toplam 23 bin 225 kişide korona vakası tespit edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 285.

İŞSİZLİK TEKRAR YÜKSELECEK

Norveç’te vaka sayısının artmasıyla işsizliğin de yeniden artacağı öngörülüyor. Yeni Çalışma ve Refah Yasası (NAV), 2022'ye kadar yüksek işsizlik bekliyor. İlkbaharda aşı olsa bile, NAV işsizliğin 2022'ye kadar normalin üzerinde olacağını tahmin ediyor. Yeni kapanışlar iş piyasasını zorlaştırabileceği beklenirken NAV bu yıl ortalama 141 bin kişinin işsiz olmasını bekliyor. NAV 2022'de işsizliğin 86 bin kişiye düşmesini bekliyor.

Norveç’te Nisan başında, işsizlik en rekor seviyeye çıkarak 433 bin kişiye ulaşmıştı. NAV, Norveç’te Ekim ayındaki işsizlik için şu bilgileri veriyor: ülkede tam işsiz olanların sayısı 99 bin 412. Kısmı işsiz olanların sayısı 73 bin 591, ve iş arama uygulamalarında bulunanların sayısı ise 13 bin 964 kişi.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Kurum: İzmir’de ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık toplam 309 bina var

SONRAKİ HABER

İzmir’de depremzedelerle dayanışmaya valilik engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa