Çevre Mühendisleri Odasından enkaz kaldırma çalışmalarında "asbest" uyarısı
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, deprem sonrası atık yönetimine dikkat çekerek halk sağlığı açısından uyarılarda bulundu.
Fotoğraf: AA
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi yazılı açıklama yaparak atık yönetimi ve halk sağlığı konusunda uyarılarda bulundu.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak ve TMMOB’a bağlı odalar ile birlikte sahada teknik ihtiyaçlar ve yardım desteği ile yaraları sarmaya devam ettikleri belirten ÇMO İzmir Şubesi, destek çalışmalarının doğru ve etkin yürütülebilmesi içim tüm kurumlar ile işbirliği ve dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti.
‘MASKE VE ELDİVEN ATIKLARI SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURMAKTADIR’
Deprem sırasında yaşanan can ve mal kayıplarının yanı sıra, tahrip olan bina ve altyapılar, afet atıklarının çevre ve halk sağlığı açısından olumsuzluklar taşıdığını söyleyen ÇMO, bu kapsamda atık yönetiminin ele alınması gereken en temel konulardan birisi olduğunu ifade etti. ÇMO, “Geçici barınma alanlarında sağlıklı içme ve kullanma suyu temininin sağlanması, atık suların bertarafı ve atık yönetimi afet yönetiminin en önemli unsurlardır. İçerisinde bulunduğumuz pandemi koşullarında bu atıklara eklenen maske ve eldiven atıkları da büyük sağlık riski oluşturmaktadır. Afet Atık Yönetiminin uzman personel tarafından çok daha etkin ve hassas yönetimi ile sağlık risklerinin azaltılması hayati önem taşımaktadır” dedi.
“YIKINTILAR TEMİZLENİRKEN DİKKAT EDİLMELİ”
“Yapılan araştırmalar, yapı çökmelerinin ve yıkımlarının yaşandığı bölgelerde yüksek konsantrasyonda radon, asbest, cıva, sülfür, klor gibi solunması sakıncalı gazların varlığını ortaya koymuştur” şeklinde devam eden açıklamada, ÇMO yıkıntıların temizlenmesi aşamasında yeniden toz ve gaz yayılımının olacağı hesaba katılarak ve etkilenim bölgesi hesaplanarak görevliler dışındaki kişilerin alandan uzak tutulması ve kirli havayı solumalarına engel olunması gerektiğini vurguladı.
“DESTEĞİMİZİ SUNMAYA HAZIRIZ”
ÇMO, alanda yürütülen çalışmalar kapsamında yurttaşları da çevresel riskler ve sağlık riskleri konusunda bir kez daha uyardı. Deprem sonrası su ve çevre sağlığı hizmetlerinin sadece belirlenmiş kamu görevlileri tarafından verilemeyeceğini belirten ÇMO şunları kaydetti:
“Bu nedenle bu konuda meslek odalarının, hizmet verebilecek olan sivil toplum kuruluşlarının, mahalle ölçeğindeki örgütlenmelerin koordineli bir şekilde verecekleri desteğe ihtiyaç bulunmaktadır. Afet ve çevre yönetimi çalışmalarında toplumsal ve mesleki sorumluluğumuz ile birlikte desteğimizi sunmaya hazırız.” (İzmir/EVRENSEL)