08 Kasım 2020 22:21

Havai fişek davası 6 Ocak’ta başlayacak: İstenen cezalar Soma davasındaki gibi

Sakarya Hendek’deki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya ilişkin dava 6 Ocak’ta başlayacak. Sanıklar için istenen cezalar Soma Katliamı davasındaki gibi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen, 7 işçinin öldüğü 114 işçinin yaralandığı patlamayla ilgili aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu 7 kişi hakkında açılan davada iddianame hazırlandı. 7 kişi hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında da aile avukatlarının tüm mücadelelerine rağmen sanıklar olası kastla değil bilinçli taksirle öldürmeden yargılanmış ödül gibi cezalar almıştı. Birkaç yıl sonra ise Patron Can Gürkan tahliye edilmişti.

İHMALLER ZİNCİRİ AÇIĞA ÇIKMIŞTI

Patlamadan sonra yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre elektrik tesisatlarında kullanılması gereken fan maliyeti yüksek olduğu için kullanılmadı. Ruhsatsız yapılarda mevzuata aykırı olarak, patlama riskinin olmadığı bölgeden uzatma kablosuyla elektrik taşındığı, ayrıca patlama riski olan bölgelerde kıvılcıma sebep olacak hiçbir araçla girilmemesi gerekirken elektrikli su sebiline rastlandı. Tehlike bölgesinde statik elektrik riskine karşı çalışanlara verilmesi gereken antistatik kişisel koruyucunun tüm çalışanlara verilmediği tespit edildi. Sahada yapılan çalışmalarda bulunan iş ayakkabılarının bir kısmının antistatik olduğu görünürken bir kısmının da antistatik olmadığı görüldü.

Patlamanın tahribatı ve tanıkların ifadesine göre depolarda mevzuata aykırı birikim yapıldı. İşyeri kayıtlarında 10-30 ton arası görünen patlayıcı miktarının araştırmalar sonucunda 46 ton olduğu saptandı. İnşaat mühendislerinin tespitlerine göre ruhsatsız bir şekilde kapasitesi arttırılan depolar için ek önlemler de alınmadı. Çin Mahallesi olarak bilinen bölgede yer alan 300 metrekarelik 8 büyük deponun herhangi bir olası patlama, parlama ve yangın etkilerine karşı yapısal anlamda hiçbir önlem alınmadığı, hepsinin patlamadan sonra büyük yangından kullanılamaz hale geldiklerinden açıkça anlaşıldı. Söz konusu depolar arasında 8-10 metre mesafe bırakıldığı ve bu depolar arasında tedbir amaçlı herhangi bir duvarın yapılmadığı gibi güvenlik mesafelerine de dikkat edilmediği tespit edildi.

PATRONA DA İSG UZMANINA DA AYNI CEZA İSTENİYOR!

Hazırlanan iddianamede fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun, Ali Rıza Ergenç Coşkun, akrabaları Ahmet Çağırıcı, Asiye Angın, Erşan Öztürk, Hasan Ali Velioğlu ve İSG Uzmanı Aslı Bozkurt hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında da aile avukatlarının tüm mücadelelerine rağmen sanıklar olası kastla değil bilinçli taksirle öldürmeden yargılanmış, ödül gibi cezalar almıştı. Birkaç yıl sonra ise Patron Can Gürkan tahliye edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık çalışanları anlatıyor: 35 hastaya 2 hemşire baktık, 20 kişi acilde bekliyordu

SONRAKİ HABER

Yatılı dadılığa mecburiyet, herkes uyuyunca ders…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa