Depremde ölen Cem Emir’in kardeşi: Bizi öldüren devletin biçare bırakması
Van’da 2011 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybeden Gazeteci Cem Emir’in kardeşi Avukat Sinem Emir, “Bizi öldüren deprem değil devletin biçare bırakması” dedi.
Fotoğraflar: Emir Ailesi arşivinden
Orhan KURUL
Dersim
Van’da 2011 yılında meydana gelen depremde, kaldığı Bayram Oteli’nde hayatını kaybeden Gazeteci Cem Emir’in kardeşi Avukat Sinem Emir, İzmir depremiyle birlikte yöneticilerin yaşanan acılardan ders çıkarmadığının oraya çıktığını belirterek, “Bizi öldüren deprem değil devletin biçare bırakması” dedi.
Cem Emir, Van’da 2011 yılında meydana gelen depremde kaldığı Bayram Otel’in yıkılması sonucu DHA Muhabiri Sebahattin Yılmaz ile birlikte hayatını kaybetmişti. 24 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili yargılanan Bayram Otel’in Sahibi Tevfik Bayram ise 4 yıl tutukluluğun ardından tahliye edilmişti. Yaşanan olayı 9’uncu yıl dönümünde Cem Emir’in kardeşi Avukat Sinem Emir ile konuştuk.
‘HERBİRİMİZ BU ACIYLA BAŞKA TÜRLÜ YAŞIYORUZ’
Aileden birini kaybettiğinizde ölümü tanıdığını ve gerçekten dayanılması çok zor bir acı olduğunu söyleyen Emir, “26’sında bir genç yaşamını yitiriyor ve hayallerini, sevdiklerini ve her şeyi geride bırakıyor. Cem’den sonra hayat nasıl geçti diye sorarsanız bana göre ailece güçlü kalmaya çalışsak da çoğu zaman tökezledik, yaramız büyüdü, birbirimize merhem olmaya çalıştık. Fakat ne yaparsak yapalım acımız derinleşti ve her birimiz bu acıyla başka türlü yaşıyoruz” dedi.
‘MÜCADELEMİZE RAĞMEN SANIK 4 YIL YATIP ÇIKTI’
“Zemo” adında bir belgesel ile abisini, çocukluğunu ve abisi birlikte 24 insanı hayattan koparan Bayram Otel enkazını insanlara anlatmaya çalıştıktıklarını belirten Emir, “Belgeselde, depremin insanları öldürmediğini aslında; umursamaz idarecilerin verdiği demeçlerin, devlet görevlilerinin ihmalinin ve önlem alınmadan açık tutulan hasarlı yapıların insanları öldürdüğü gerçeği var” diye konuştu.
Bayram Otel’in 23 Ekim 2011 tarihindeki ilk depremde hasar gördüğünü ve depremin hemen ardından oluşan çatlakları kapatmak için bir hafta süreyle kapatıldığını hatırlatan Emir, şunları söyledi: “Sadece yaşanan ilk depremin izlerini sildikten sonra tekrardan müşteri kabul eden Bayram Otel, 9 Kasım 2011 tarihinde 24 insana mezar oldu. Aileler olarak Bayram Otel sahibinin yargılanmasında mücadele gösterdik. En başından bu yana olayın göz göre göre geldiğini, ihmallerin olduğunu adi taksirle değil sanığın bilinçli taksirle yargılanması için ve bir daha böyle acılar yaşanmasın diye mücadele verdik. Fakat tüm mücadelemize rağmen sanık sadece 4 yıl cezaevinde yattı ve çıktı. Dosya hâlâ Yargıtay Ceza Kurulunda olup yargılama devam etmektedir.”
‘İZMİR DEPREMİYLE YÖNETİCİLERİN DERS ALMADIĞI ORTAYA ÇIKTI’
Depremin Türkiye’de korkularımızın ilk sırasında geldiğini vurgulayan Emir, “Depremin bizi öldürmediğini biliyoruz. Aslında bizi öldüren, devletin vatandaşını biçare bırakması, deprem gerçeğini güç sahiplerine paslayarak rantı bölüşmesi olarak görüyorum. Denetim yok, tedbir yok, ceza yok. Bununla birlikte sadece insanlar kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi.
Son yaşanan İzmir depremiyle Türkiye’de daha önceki acılardan yöneticilerin ders çıkarmadığının da açıkça ortada olduğunun altını çizen Emir, “Bu doğa olayının, ülkemizde afete dönüşmesindeki sebepler herkesin hafızasında yer edinse de canlarımızı yitirmeye devam etmekteyiz. Vatandaş olarak bize düşen, ihmali olanların etkin şekilde yargılanması, kamu görevlisi dahi olsa yargılamada bunun önünün açılması için topyekün mücadele vermektir. Aslında bu mücadele; bizim ve tüm sevdiklerimizin yaşam hakkına ısrarla sahip çıkmanın tam olarak diğer adıdır. Son olarak, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Acılarını yürekten hissediyorum” dedi.