09 Kasım 2020 06:52
Son Güncellenme Tarihi: 09 Kasım 2020 13:39

Medyanın Berat Albayrak suskunluğu: "Halkın haber alma hakkına ihanet edildi"

İktidara yakınlığıyla bilinen medya organları, Berat Albayrak'ın istifa açıklaması karşısında üç maymunu oynadı. Meslek örgütleri, yaşananların "halkın haber alma hakkına ihanet" olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Erdoğan’ın damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram hesabı üzerinden istifa kararını duyurması kaşısında iktidara yakınlığıyla bilinen medya organları üç maymunu oynadı. Gazeteciler ve medya örgütleri, yaptıkları açıklamalarla bu medya organlarının halkın haber alma hakkına ihanet ettiklerini vurguladı.

Berat Albayrak'ın resmi Instagram hesabından dün akşam saatlerinde istifa kararı paylaşıldı. Albayrak, açıklamasında istifaya gerekçe olarak sağlık sorunlarını gösterdi.

Kritik açıklama sosyal medyanın yanı sıra Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Sözcü, Karar, Halk TV, Tele1, KRT TV, BBC Türkçe, DW Türkçe, Sputnik, T24, Duvar gibi mecralarda kısa kısa sürede duyurulup manşetlere ve ekranlara taşınırken iktidara yakınlığıyla bilinen medya sukun kaldı. Hatta Albayrak Grubu'nun gazetelerinden Yeni Şafak, haberi yalnızca İngilizce hesabından paylaşıp dakilar sonra paylaşımı ve haberi sildi.

Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı konuya ilişkin en ufak bir bilgi bile paylaşmadı. Mezoopotamya Ajansı ise gelişmeleri takip edip bilgileri aktardı. Yine Associated Press, Reuters ve AFP gibi uluslararası ajanslar da haberi servis etti.

Milyonlarca kişi tarafından takip edilen CNN Türk, NTV, A Haber, 24 TV gibi televizyon kanallarında ise ne bir KJ ne de bir altyazı geçildi. Benzer kanallardan yalnızca HaberTürk istifadan saatler sonra konuya dair yayın yaptı.

İKTİDARA YAKIN GAZETELERİN BİRİNCİ SAYFALARINDA KUTU BİLE OLAMADI

İstifa haberi, iktidara yakınlığıyla bilinen gazeteler arasında Türkiye gazetesi hariç bir cümle bile yer almadı.

Öte yandan BirGün gazetesi “Damat’la başladı, gerisi de gelecek!” manşetini attı. Cumhuriyet gazetesi haberi “Kriz damadı salladı” başlığıyla manşete taşıdı. Sözcü de manşetinde, “Hazine Bakanı Berat Albayrak istifa etti” ifadelerini kullandı.

Karar gazetesi, habere manşetin altında, “İstifa mesajı saatlerce teyit bekledi” başlığıyla yer ayırdı.

Ekonomi gazetesi Dünya, Albayrak’ın istifa açıklamasını “Albayrak’tan şok karar: Ayrılıyorum” başlığıyla manşete taşıdı.

Saadet Partisi’ne yakınlığına bilinen Milli Gazete de, “İstifa ve sessizlik” manşetiyle haberi duyurdu.

İYİ Parti’ye yakınlığıyla bilinen Yeniçağ gazetesi ise istifa haberini “Ankara’yı sarsan şok gelişme” manşetiyle verdi.

Türkiye, habere “Sürpriz gelişme” başlığıyla manşetin yanında yer verdi.  Hürriyet, Milliyet, Sabah, Aydınlık, Yeni Şafak, Akit gibi diğer iktidara yakın gazeteler ise Albayrak’ın istifasına yer vermedi.

ÇGD: HABER ALMA HAKKINA İHANET EDİLDİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, yaşananları en ağır medya krizlerinden biri olarak tanımladı ve “Ana akım medya kuruluşları halkın haber alma hakkına ihanet etmiştir” dedi.

ÇGD açıklamasında istifanın üzerinden saatler geçmesine karşın halen kendilerini “ana akım” olarak niteleyen televizyon kanalları ve gazetelerde haber olarak verilmediğini hatırlattı ve şöyle dedi:

“Hatırlatmak gerekir ki gazetecilik, halkın doğru haber alma hakkını ve kamunun üstün yararını merkezine alan bir meslektir. Derneğimizce ilan edilen ‘Gazetecilik İlkeleri’nin birinci maddesi, ‘Gazetecilik kamu görevidir; gazetecinin temel amacı haber ve yorum üreterek halkı ve kamuoyunu bilgilendirmektir. Gazetecilik, özel amaç ve çıkarlara alet edilemez; haber ve bilgiyi yayımlamak ya da yayımlamamak karşılığında maddi-manevi çıkar sağlanamaz, hediye kabul edilemez’ biçimindedir.”

ÇGD, açıklamasına şöyle devam etti:

“Meslektaşlarımızın sahip oldukları ilkeler gereği bu haberi kamuya aktarma sorumluluğu gereği geç saatlere kadar istifanın perde arkasının öğrenilmesi için mesleki görevlerini yerine getirmişler ancak medya yöneticileri başka öncelikleri gözeterek, bu bilginin kamuya duyurulmasına engel olmuşlardır. Konuyu kamudan saklayan medya kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin, istifanın gizlenmesine neden ihtiyaç duydukları ve gazetecilik görevlerini neden yerine getirmedikleri konusunda bir açıklama yapmak zorundadır.

Kendisini ana akım olarak niteleyen ve bu meslekten ticari olarak yüksek kazançlar elde eden medya grupları, halkın haber alma hakkına ihanet etmiş, gazetecilik mesleğinin yüksek çıkarları bizzat gazete ve televizyon yöneticileri tarafından zedelenmiştir.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu olarak yakın tarihimizin en ağır otosansür vakasıyla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, iyice girift hale gelen medya, siyaset ve ticaret ilişkilerinin sorgulanması ve mesleğimizin içinde bulunduğu bu ağır krizden kurtulabilmek için basın emekçilerine, dernek ve örgütlere medya düzeninin tartışılması çağrısında bulunuyoruz.”

RSF TÜRKİYE TEMSİLCİSİ EROL ÖNDEROĞLU: MESLEĞE İHANETTİR

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da suskunluğuna ilişkin "Türkiye'de büyük sermaye gruplarına bağlı onca medya kuruluşunun Cumhurbaşkanı’nın damadı da olan Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını duyuracak iradeden yoksun olması, yurttaşa bilgi verme zorunluluğu açısından oldukça acıdır; mesleğe ihanettir" dedi.

MEDYA OMBUDSMANI FARUK BİLDİRİCİ: YAZIK…

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ise "Yazık, haber kanalları Berat Albayrak istifa mı etti bile diyemiyor. Olur olmaz her şeyi iddia diye haber yapanlar bu kez resmi açıklama bekliyorlar... Bekleyin Anadolu Ajansı haber yapınca alır okursunuz" diye yazdı. 

DOÇ. DR. TECZAN DURNA: GÜDÜMLÜ MEDYA TALİMATSIZ KALEM OYNATAMAZ HALE GELDİ

Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansından Eylem Akdağ'a konuşan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen Barış Akademisyeni Doç. Dr. Tezcan Durna ise "İktidar haber alma hakkını elinden geldiği kadar boğmaya çalışıyor. Kamuoyunu her şeyden bihaber hale getirmeye çalışıyor" dedi.

İktidarın güdümlü, bağımlı medyayı oluştururkenki niyetinin bunu propaganda aracı olarak kullanmak olduğunu belirten Durna, "Ama bunu da yapamaz hale geldi. Çünkü güdümlü medya, kendi iradesi dışında iktidarın muktedirin dışında hiçbir şey yazamayan, kalem oynatamayan, talimatsız çalışamaz, haber yapamaz hale geldi. Bu aslında iktidar için propaganda açısından iyiymiş gibi duruyor ama bir taraftan da iktidarın ciddi bir meşruiyet krizi içerisinde olduğunu da gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demokrat Partili Ocasio-Cortez: Dışarıdan bakınca kazanıyoruz, içeride düşmanlık var

SONRAKİ HABER

TOD: Dikilen fidan sayısı değil ormanlaştırılan alan miktarı önemlidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa