Çavuşçugöl'de kömür ocağı alanında 11 Kasım'da bilirkişi keşfi yapılacak
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile köylülerin topraklarının ellerinden alınıp kömür ocağı yapıldığı Çavuşçugöl'de 11 Kasım günü bilirkişi keşfi yapılacak.
Fotoğraf: Nisanur Fidan
Özer AKDEMİR
Konya Ilgın'a bağlı Çavuşçugöl beldesinde tarım alanlarında kömür ocağı açılmasına karşı açılan davada 11 Kasım günü bilirkişi keşfi yapılacak.
Ekili tarım arazilerinin yanı sıra sulama kanalına da zarar verecek olan kömür ocağı projesine karşı Çavuşçugöl Sulama Kooperatifi tarafından Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne (DSİ) karşı açılan davada Konya 1. İdare Mahkemesi alanda bilirkişi keşfi yapılması kararı aldı. Ziraat, Maden ve Harita mühendislerinden oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti 11 Kasım Çarşamba günü alanda keşif gerçekleştirecek. Öte yandan hukuki süreç devam ederken kömür işletmesinin kamulaştırılan 200 hektarlık arazide çalışması devam ediyor. Ekili tarlalar ürünlerini daha toplamaya fırsat tanımadan kazmaya başlanırken alandaki tahribatın boyutu fotoğraflara da yansıdı.
MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Şirketin iş makinelerinin tarlalarına girerek çalışma yapmasına karşı 11 Temmuz 2020'de traktörleri ile birlikte Çavuşcugöl-Tursunlu karayolunu kapatarak oturma eylemi yapan köylülere jandarma tarafından yapılan müdahale sırasında kolu kırılarak gözaltına alınan Hasan Kahraman, yasal olarak haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi. Çarşamba günü yapılacak bilirkişi keşfi sırasında heyete dertlerini anlatmaya çalışacaklarını belirten Kahraman, topraklarını savunma mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.
YİNE "KAMU YARARI" KILIFI, YİNE CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
Büyükşehir yasasının ardından mahalle statüsüne geçmiş Çavuşçugöl'de birinci sınıf tarım arazilerine yapılmak istenen kömür ocağı evlerin birkaç yüz metre uzağında bulunuyor. Birinci derece arkeolojik sit korumasında olan binlerce yıllık höyüklerin, göçmen su kuşlarının uğrak yeri Çavuşçugöl göletinin yakınlarındaki mahalle aynı zamanda Konya Altınova Projesi içinde de kalıyor. Köylülerin arazilerini satmak istememesi üzerine 200 hektarlık arazi için Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi acele kamulaştırma kararı çıkarılmıştı.
KÖYLÜ TOPLU OLARAK GÖÇ ETMEK İSTEMİŞTİ
"Kamu yararı" gerekçesiyle köylülerin tarlaları elinden alınırken, köylüler bu kamulaştırma kararına karşı hem dava açıp hem de haftalarca eylemler yapmışlardı. Şirketin araçlarının tarlalara girmesini önlemek için traktörleri ile yolları kapatan, çoluk çocuk iş makinelerinin önüne çıkarak oturma eylemi yapan köylülere jandarma müdahale etmiş, yaralı köylüler gözaltına alınmıştı. Jandarmanın müdahalesi ile iş makinelerinin alana girmesi sonrası toplu olarak köyü terk etmek için yürüyen köylülerin önü jandarma tarafından kesilirken, Konya'da bir toplantıya katılan Tarım Bakanı Bekir Pakdemir'li adeta köylülerden kaçırılmış, köylüler bakanla görüştürülmemişti. Çavuşçugöllüler kendi beldelerinden seçtikleri AKP milletvekili Hacı Ahmet Özdemir'in kendilerinden yana değil şirketin çıkarları için çabaladığını ileri sürerek tepki göstermişlerdi.