09 Kasım 2020 09:30

9 kişinin öldüğü Barış Sitesi Yöneticisi: Bundan sonra ne olacak bilmek istiyoruz

İzmir Bayraklı'da bulunan ve Ege Denizi'nde meydana gelen depremde çöken Barış Sitesi'nin Yöneticisi İsmail Turhan konuştu: Defalarca Karşıyaka Belediyesine müracaat etim, sonuç olumsuz oldu.

Barış Sitesi enkazı | Fotoğraf: Esra Hacıoğlu / AA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İzmir’deki depremde, 9 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin ise sağ olarak kurtarıldığı Barış Sitesi'nin zeminindeki iki kat çöktü. Arama kurtarma çalışmaları sırasında yıkılmasın diye, kepçelerle desteklenen sitede kontrollü yıkım çalışmaları devam ediyor. Halkın talebinin konut olduğunu söyleyen Barış Sitesi Yöneticisi İsmail Turhan C blokta oturuyordu ve artık bir çadırda 5 kişilik ailesiyle yaşıyor.

Tersaneden emekli İsmail Turhan Barış Sitesi’ne geçtiği zamanları şöyle anlattı: "Binalar 1999 yılında yapıldı. 2001 yılında oturma ruhsatları verildi. Biz geçtik ama bina aldığımızı zannediyorduk maalesef yapan müteahhit firma, evi mahvetmiş... Televizyonu kurmak istediğimizde gördük, prizler var arkası bomboş, lambaların yeri var ama kablo yok. Bilmiyorduk."

“İYİLEŞTİRME YAPILMALIYDI AMA YAPILMADI”

Sitedeki diğer dairelerin dolmasıyla 84 daire olduklarını ve yönetici seçildiğini söyleyen Turhan, "Benim seçildiğim dönemde defalarca Karşıyaka Belediyesine müracaat ettim. Oturduğumuz konutların altları açık, güçlendirmek için bir şey yapılabilir diye. Ama bize gelen cevap “İzmir Büyükşehir Belediyesince onaylanan bir projede tadilat yapamazsınız, biz oraya herhangi bir izin veremeyiz” oldu. Kat sakinleri zaten sıkıntı yaşıyordu, iyileştirme yapılmalıydı ama yapılmadı" dedi.

Daha sonra Bayraklı Belediye Başkanı seçilen Hasan Karabağ ile de görüştüklerini ve sitelerine davet ederek durumu anlattıklarını söyleyen Turhan, yine "Biz bu mevcut plan dışına çıkamayız" cevabını aldıklarını ve yetkilere iletseler de bir süre sonra aldıkları cevaplar nedeniyle kendilerinin de vazgeçtiğini belirtti.

“DENETİM MEKANİZMASI NASIL İŞLEDİ?​”

Röportaj sırasında kontrollü yıkımına başlanan A blok hakkında konuşan Turhan, "Oranın altı dolu olduğu için orası çökmedi. Ama bizimkiler boş olduğu için çöktü. Birçok hoca da sitedeki çökmenin nedeninin yapı stokundan kaynaklandığını söyledi. ‘Eğer zeminle ilgili sıkıntı olsaydı bu binanın yan yatması gerekirdi’ diyorlar. Bunlar duyduğumuz bilgiler ama biz de gördük işte binalarımız gitti. 9 can kaybımız oldu. Hâlâ hastanede tedavileri süren vatandaşlarımız var, onların da bir an önce iyileşmesini istiyoruz" dedi.

Ayrıca bu binalara belediyenin o zamanki projeye nasıl izin verdiğini denetim mekanizmasının nasıl olduğunu sorgulayan Turhan, "Artık bu işin hukuki boyutunu bilmiyorum. Devlet yetkilileri buna ulaşır" diye ekledi.

“ANCAK ÖNÜMÜZ KIŞ...”

Turhan, deprem bölgesindeki dayanışmaya değinerek, "Sağ olsun devletimiz, belediyeler yanımızda. Çok güzel bir dayanışma var. Halkımız çok duyarlı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelere çok teşekkür ediyoruz ama önümüz kış. İnsanların barınma ihtiyaçları var, ekonomik ihtiyaçları var. İnsanların yaşamlarını sürdürmesi için maddi olanaklara da ihtiyacı var. Kredi kartları, borçlar, ödemeler... Evlerimiz yıkıldı, mevcut evler içinde paralarımız ziynet eşyalarımız vardı. Onları alamadık, her şey sıfırlandı bu konuda sıkıntımız var" diye konuştu. Emekli maaşıyla geçinen Turhan, "Biz de sıfırı tükettik. Cebimde param yok, çocuklarım da çalışmıyor. Kiralar yükseldi. Düşünüyorum nasıl yapacağız? Kiraya çıksak 4 bin. Paramız yok " dedi.

“YETKİLİLER SÜRECİN NASIL İŞLEYECEĞİNİ SÖYLEMELİ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İzmir'de depremde yıkılan ya da ağır hasar alan binaların yerine yapılacak zemin artı 5-6 kat olmak koşuluyla 2 artı 1 şeklinde evlerin yapılacağı bilgisini paylaştığını ama bundan sonraki projelerde nasıl bir çalışma olacağı hakkında hâlâ soru işaretlerinin olduğunu söyleyen Turhan, "Biz isteriz ki zaman zaman yetkili birimlerden süreçle ilgili bilgileri, nasıl olacağını bizlerle paylaşsınlar. İnsanların kafasında bir sürü soru işareti var” dedi. Çadır alanlarında zaman zaman banyo ve tuvalet sıkıntısının olduğunu söyleyen Turhan, "Belediyeler, kurumlar çalışıyor ama dediğim gibi ilerisi için kuşkularımız var. Kafamızı sokabileceğimiz güzel konutlar istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Berat Albayrak'ın istifasının ardından HDP ve CHP erken seçim çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde sağlık emekçilerinden alkışlı protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa