10 Kasım 2020 08:58
Son Güncellenme Tarihi: 10 Kasım 2020 13:29

AKP'nin hazırladığı torba yasadan iki maddenin geri çekileceği iddia edildi

AKP hükümetinin başta kıdem tazminatı olmak üzere emekçilerin haklarını gasbetmeye yönelik hazırladığı torba yasadaki iki maddenin, tepkiler üzerine geri çekileceği iddia edildi.

DİSK, kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesine karşı Ankara'da eylem yaptı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP’nin Meclise getirdiği belirli süreli iş sözleşmesinde değişiklikle kıdem tazminatının gasbedilmesine neden olacak yasa teklifinde, tepkilere neden olan 2 maddenin geri çekilebileceği belirtiliyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Mecliste AKP ve MHP grup başkanvekilleri ile yaptığı görüşmenin ardından “Bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Bu maddeler işverenin lehine, kötü bir düzenleme. Hayırlı, müjdeli haber bekliyoruz" dedi.

AKP’nin pandemiyi gerekçe göstererek Meclise getirdiği ve kıdem tazminatının gasbını da içeren 53 maddelik yasa teklifinin 20 maddesi kabul edilmişti. Patronlara teşvik veren işçilere ise esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasını dayatan yasa teklifinde, özellikle belirli süreli iş sözleşmelerine ilişkin 33. ve 37. madde sendikaların tepkisini çekiyor. Bu maddelerden ilkinde 25 yaşın altında ve 50 yaş üzerindeki işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilmesinin önü açılıyor. Diğer maddede ise 25 yaş altındaki işçilerin 10 günden az çalışma günü olması halinde işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanması ortadan kaldırılıyor. Yasa teklifinde söz konusu maddeler bu yaş grubuna giren işçilerin istihdam edilebilmesini kolaylaştırma olarak savunulsa da düzenleme kıdem tazminatı başta olmak üzere birçok kazanılmış hakkı işçilerin elinden alıyor.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY MECLİSTE MHP GRUBUYLA GÖRÜŞTÜ

Torba yasa teklifinin Meclisteki görüşmeleri, sendikaların tepkileri nedeniyle bu haftaya ertelendi. Bu süreçte işçi konfederasyonları ile AKP ve MHP yetkilileri arasında görüşmeler yapıldı. Türk-İş, bugün yasa teklifinin görüşülmesinden kısa bir süre önce Mecliste AKP ve MHP grup başkanvekilleri ile görüştü. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve konfederasyon yöneticileri, Mecliste AKP grubunu ziyaret etti. Türk-İş heyetinin AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile yaptığı görüşmede MHP grup başkanvekilleri de yer aldı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu maddelerin 15 gündür işçinin aleyhine olduğunu anlatmaya çalıştık. AK Parti ve MHP'den randevu talep etmiştik. Bugün bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Bu maddeler işverenin lehine, kötü bir düzenleme. Hayırlı, müjdeli haber bekliyoruz" dedi.

"GERİ ÇEKİLMEZSE DAHA SERT EYLEM KARARLARI ALMALIYIZ"

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, "Konfederasyonumuz 81 ilde basın açıklamaları ve iş çıkışında alkış eylemleri kararı almıştı. Yine Türk-İş yönetiminin siyasi partiler ile görüşmeleri oluyor" dedi. Öztürk, bu süreçte bir gelişme olmazsa diğer konfederasyonlarla bir araya gelineceğini belirterek “Bu yasa teklifi yeniden parlamentoya gelirse daha geniş katılımlı eylemlerin başlaması gerekiyor. Hepimizin ortak tespiti şu; bu düzenlemenin kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Kıdem tazminatı, işçileri bölmek suretiyle tasfiye ediliyor. Bunu durduramazsak, kıdem tazminatını korumak için iyi bir sınav veremezsek sendikalar olarak işçilerin karşısında hiçbir inandırıcılığımız kalmaz” dedi.

Konfederasyonların buna uygun hareket etmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Sadece basın açıklamaları değil sonuç alıcı eylemlere ihtiyacımız var. Daha kitlesel, üretimi durdurmaya dönük, daha sert eylem kararları almak zorundayız. Çünkü yasa geçerse bunun hesabını kimse veremez” dedi.

"YENİ MÜCADELE PLATFORMLARI OLUŞTURULMALI"

Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, torba yasanın esnek çalışmayı yaygınlaştıran maddeler içerdiğini, emekçilerin önemli bir kesimi için kıdem ve ihbar tazminatı haklarını ortadan kaldırdığını söyledi.

“Düzenleme kırmızı çizgilerimizin ihlali anlamına geliyor” diyen Akyüz, uzun bir aradan sonra işçi konfederasyonlarının bir araya gelerek ortak tavır aldığını söyledi. Bu tepkiler nedeniyle torba yasanın bu haftaya ertelendiğini düşündüklerini belirten Akyüz, “Ancak talebimiz, torba yasadan esnekleşme ile ilgili maddelerin çıkarılmasıdır. Bunun için daha fazlası yapılmalı, geçmişte kurulmuş Emek Platformu gibi yeni mücadele platformları oluşturulmalıdır. Torba yasa gündemi ve tüm konfederasyonların tepkisi, bu platformun fiilen oluşturulması için bir olanak sunabilir. Petrol-İş ve Türk-İş, bugün görüşmelerin seyrini takip edecektir. Eğer esnekleşme yönündeki maddelerde ısrar edilirse hem işyerlerimizde hem de ülke çapında etkili eylemler yapmayı öngörüyoruz. Bu eylemlerin niteliği, torba yasa görüşmelerinin seyrine göre belirlenecektir. Ayrıca Petrol-İş olarak emeğin birlik ve dayanışmasının yükseltilmesi için tüm konfederasyonları torba yasaya karşı ortak hareket etmeye davet ediyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

PSAKD Malatya Ören Şube Başkanı Mazlum Köse gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

AİHM, Cumhuriyet davasında Türkiye’yi tazminata mahkum etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa