10 Kasım 2020 10:25

Tabip odasından koronavirüs raporu: Artış durmazsa İstanbul’u felaket bekliyor

İstanbul Tabip Odası, koronavirüs ekim ayı raporunu açıkladı: Hem sağlık çalışanlarını hem de halkımızı kış döneminin başlaması, hava kirliliğindeki artış ile birlikte zor günler beklemekte.

Fotoğraf: İstanbul Tabip Odası

Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu ve İTO Kovid-19 İzleme Kurulu, korona günlerinde İstanbul ekim ayı raporunu açıkladı. Açıklamada İstanbul’da ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekilerek bu artış engellenemezse İstanbul’u bir felaketin beklediği uyarısı yapılarak alınması gereken önlemler sıralandı.

Türkiye’nin salgının birinci dalgasını bile baskılayamadan mevsimsel grip dönemine yüksek bir hasta yüküyle girdiği belirtilen açıklamada “Dünya genelinde de benzer bir durum var ve Avrupa’da kapanmalar yeniden gündemde” ifadelerine yer verildi. İstanbul’da nüfusun fazla olması sebebiyle vaka sayısındaki artışın çok daha dramatik boyutta gerçekleşeceğine vurgu yapılan açıklamada “Yoğun çalışma yaşamının devam ettiği İstanbul’da hem sağlık çalışanlarını hem de halkımızı kış döneminin başlaması, hava kirliliğindeki artış ile birlikte zor günler beklemektedir” ifadelerine yer verildi.

ÖNERİLER SIRALANDI

Açıklamada İstanbul için şu öneriler sıralandı:

  • Ev içinde bulaşın çok yaygın olduğu gerçeği göz önüne alındığında, evde izolasyon için uygun olmayanlar yurt, misafirhane veya otellerde gözetim altında tutulmalıdır.
  • Okullarda personel eksikliği giderilmeli, tuvalet vb. ortak kullanım alanlarında temizlik kurallarına uygun koşullar sağlanmalıdır.
  • Şeffaf veri paylaşımı, yaygın test yapılması, Sağlık Bakanlığının tedavi rehberlerinin bilimsel verilerle düzenlenmesi önemlidir.
  • Özel hastaneler için SGK Kovid-19 paketi tekrar hayata geçirilmeli, tanı ve tedavi giderlerinin geri ödemesi sağlanmalıdır. 
  • Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu artırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmeli, ücretler insanca yaşamı sağlayacak düzeye getirilmelidir.
  • Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test yapılmalı, grip aşısı yapılmalı ve Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
  • İstanbul’da sosyal destek paketleri ile desteklenerek toplumsal hareketliliğin sınırlandırılması ihtiyacı vardır.
  • Pandemi tsunamisi hastanelerde değil, toplumda, toplumla birlikte karşılanmalıdır! (İstanbul/EVRENSEL)

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

 

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Hakan Güneş: Dağlık Karabağ anlaşmasıyla Rusya bölgeye tam bir ağırlık koydu

SONRAKİ HABER

Kuzenleri tarafından istismar edilen çocukların davasında yeniden rapor istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa