10 Kasım 2020 11:10

İzmir'de yardımlara katılan öğrenci: Yardımla ihtiyaç sahibi arasında duvar örülüyor

Depremzedelere yapılan yardımlara gönüllü katılan gençlerle depremi, deprem sonrasında yaşadıklarını ve yardım çalışmalarını konuştuk.

İzmir'de yardımlara katılan öğrenci: Yardımla ihtiyaç sahibi arasında duvar örülüyor

Depremzedelere yardım ekibinde gönüllü çalışan gençler | Fotoğraf: Evrensel

Deniz KIZILTAŞ
İzmir

İzmir’de meydana gelen depremde 115 kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı. Şehirde depremin etkisi hâlâ sürüyor. Yıkım ve hasarın olduğu bölgelerden Bornova ve Bayraklı başta olmak üzere depremzedeler çadırlarda yaşıyor. Depremzedelere yapılan yardımlara gönüllü katılan gençlerle depremi, deprem sonrasında yaşadıklarını ve yardım çalışmalarını konuştuk.

Yardım çalışmalarına ilk günden itibaren gönüllü olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğrencisi Dilara Deniz Dogan, “Gönüllülerin yoğun çabası olmasaydı afetin etkisi daha fazla hissedilirdi. İzmir’deki vatandaşlar çok daha fazla duyarlı olduğu için yardımlar bu kadar hızlı toplanabildi ve dağıtılabildi” dedi.

"HÜKÜMETTEN GEREKEN YARDIM ALINAMADI"

Bireysel açıdan yurttaşlar olarak büyük gayret gösterilmesine karşın hükümetten gereken yardımların alınamadığını belirten Dogan, “Herkesi kendi vicdanıyla baş başa bırakıyorum. Verilmek istenen destekle ihtiyaç sahibi arasında duvar örmek böyle bir durumda yapılabilecek en rezil şeydi” diye konuştu. Depremin etkileri sürerken başka gündemlerin depremin önüne geçmesine tepki gösteren Dogan, “Başka ülkenin seçimi bile ülkemizin bir gerçeğini unutturmaya yetiyor. Köftelerle, ayranlarla, büyük kalabalıklarla hastaneye giren Ayda bebek, o hastaneden babasının kucağında sessiz sedasız taburcu oluyor” dedi.  

Dogan, “Uzaktan eğitimden yeterince verim alamıyorken deprem sonrasında okulumuzun bize destekte bulunmamasından ötürü çok üzgünüm. Her ne kadar devam zorunluluğundan bir hafta muaf tutulsak da eğitim devam ediyor ve bu eğitimden mahrum kalıyoruz” diyerek eğitimin sorunlarına değindi.

"YARDIMLARIN ÖNÜNÜ KESMEK İHTİYACININ GİDERİLMESİNİ KISITLIYOR"

Gönüllü olarak yardımlara katılan Eşrefpaşa Anadolu Lisesi Son Sınıf Öğrencisi Yaşar Can Balcı da, “Gönüllü yurttaşların yardım çalışmalarında daha bilinçli olduğunu düşünüyorum. Bulunduğumuz yerde devlet çalışanı bulunmasa da gönüllü insanlar o eksiği kapatmak için yoğun emek sarf ediyorlar” dedi. Toplanma Alanlarındaki yardım stantlarının kaldırılması hakkında konuşan Balcı, “Depremzedeler her an her ihtiyacı olabilecek konumdalar. Ne kadar çok yardım olursa onlar için o kadar iyi, çünkü mağdur çok fazla insan var. Yardımlarının önünü kesmek onların ihtiyacının giderilmesini kısıtlıyor” diye konuştu.

“Deprem vergisinin kullanılması gereken yerlerde hep bireysel çabalarla ayakta duruldu. Bunu da gönüllü olarak çalışan herkes yakından gözlemledi. Yurttaşların şahsi çabası ve desteği hükümet desteğinin çok çok üstüne çıktı. Bugün de hâlâ yurttaşlar elini taşın altına koyuyor” diyen Balcı deprem vergisi için kesilen paraların nereye kullanıldığının bilinmediğini söyledi. Deprem sonrasında eğitim konusunda yaşanan aksaklıklar hakkında düşüncelerini belirten Balcı, “Okulların zaten uzaktan olması nedeniyle sorun yaşıyordum ve bu sorunu dershaneye giderek gidermeye çalışıyordum. Ancak deprem sonrasında hem uzaktan eğitimin hem de dershanelerin kapalı olması nedeniyle üniversite sınavına kendi başıma hazırlanmaya çalışıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et