10 Kasım 2020 12:09

Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin tepkisi sürüyor: #ÇukurovaÜniKararıGeriAl

Çukurova Üniversitesi’nin açıkladığı sınav yönetmeliğine karşı öğrencilerin sosyal medyadan başlattığı kampanya devam ediyor, rektörlük ise hâlâ suskun.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Olcay AYTÜRK
Adana

Çukurova Üniversitesi’nin açıkladığı sınav yönetmeliğine karşı öğrencilerin verdiği mücadele dört gündür devam ediyor. Öğrenciler bugün de #ÇukurovaÜniKararıGeriAl etiketi ile tepki ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. 

İMKANI OLMAYANLARA KAYIT DONDURMA SEÇENEĞİ SUNULUYOR

Çukurova Üniversitesi, sınavlarda mikrofon ve kamera şartı getirmiş ve kayıt altına alacağını açıklamıştı. Her öğrencinin eşit imkanlara sahip olmadığı bilinen ve öğrencileri mağdur etmeye yönelik yapılan yönergeye karşı öğrenciler, çeşitli sosyal medya araçlarından yararlanarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Üniversite yönetiminden ise henüz öğrencilerin tepkilerine dair bir açıklama yapılmış değil. Öğrenciler, rektörlüğün sessizliği karşısında seslerini duyurmaya ve tepkilerini dile getirmeye devam edeceklerini söylüyor. 

Kısa süre içerisinde sosyal medya üzerinden üzerinden öğrenciler bir araya geldiler ve kararın geri alınması için neler yapabileceklerini tartışıyorlar. Kişisel verilerin korunması kanununa aykırı olan kamera ve mikrofon zorunluluğu ile öğrenciler mağdur edilmekte, bununla birlikte  imkanı olmayan öğrencilere kayıt dondurma seçeneği sunularak  eğitim hakkının ihlali gerçekleşmektedir.

ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİNE KARŞI ÜÇ MAYMUNU OYNAMAK

Rektörlük, dört gündür devam eden mücadeleye ve öğrencilerin taleplerine karşı sessizliğini korumaya devam ederken, öğrencilerin kaygıları artıyor. Öğretmenlerin bile sistemden düştüğü uygulamada sınav sırasında sistemden düşmeleri halinde kendilerinin sorumlu olacağından kaynaklı kaygılar yaşamanın yanısıra uzaktan eğitim ekipmanlarına sahip olmayanlar derslere bile giremezken sınava nasıl girebilceklerinin tedirginliği içindeler. 

Geçimini sağlamak ve eğitim hayatına devam edebilmek için çalışmak zorunda kalan öğrenciler ise çalıştıkları yerde sınava nasıl gireceklerini düşünmeye zorlanıyorlar. Üniversite tarafından yapılan açıklamada bilgisayar, internet gibi ekipmanlara sahip olmayan öğrencilerin okula gelerek yüzyüze sınav olabileceklerini duyurmuştu. Sınava girebilmek için kamera ve mikrofon imkanına sahip olmayan ya da alt yapı eksikliği nedeniyle internete erişemeyen öğrenciler okullarda ne gibi önlemlerin alındığının da belirsizliğini yaşıyor. Öğrencilerle ilgili kararlar alınırken kendilerinin de karar aşamalarında yer almaları gerektiğini düşünen öğrenciler karar geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Kimin depremi, kimin trajedisi?

SONRAKİ HABER

Wizz Air’ın Norveç’te şube açması tartışma yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa