Pfizer’in geliştirdiği koronavirüs aşısının bir dozu 19,5 dolara satılacak
Pfizer’in geliştirdiği koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu. İki doz halinde uygulanan bu aşının ABD’deki fiyatlandırılmasında doz başına 19,5 dolar (159 TL) olacağı bildirildi.
Fotoğraf: DHA
BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının 19,5 dolar (159 TL) olacağı ifade edildi. Pfizer ve BioNTech, zengin ülkelerle aşının tedariki için ön anlaşma imzaladı. Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Tamaryn Nelson, dünyanın geri kalanına planlanan tedarik miktarının az olmasını eleştirdi, "Şirketlerin karları insan sağlığından önce gelmeli" dedi
ABD'DEKİ FİYATLANDIRMA 19,5 DOLAR OLACAK
Alman biyoteknoloji firması BioNTech ve ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in ABD'ye koronavirüs aşısı için onay başvurusunu sunacakları belirtildi. Pfizer, ABD hükümeti ile Temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. İki doz halinde uygulanan bu aşının ABD’deki fiyatlandırılmasında doz başına 19,5 dolar (159 TL) olacağı bildirildi.
Almanya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aşının 2021’in ilk çeyreğinden önce alınmayacağı ifade edildi. Açıklamada, “Olumlu bir risk-fayda oranının teyit edilebileceği varsayılırsa, ilk onayların en erken 2021’in ilk çeyreğinde gelmesi bekleniyor” denildi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ilk aşamada Almanya’nın 100 milyona kadar aşı dozu alacağını ifade etmişti.
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türkiyeli bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Kovid-19'a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu bildirilmişti. BNT162b1 adlı aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği, denemelerde şimdiye kadar ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı duyurulmuştu.
BioNTech, daha önce yaptığı açıklamada, 2020 sonuna kadar küresel olarak 100 milyon ve 2021 sonuna kadar yaklaşık 1,3 milyar doz aşı daha üretmeyi planladığını duyurmuştu.
Pfizer ve BioNTech, söz konusu aşının tedariki için ABD, AB, İngiltere, Kanada ve Japonya ile ön anlaşma imzalamıştı. ABD’ye 100 milyon, Birleşik Krallık’a 30 milyon, Japonya’ya 120 milyon, Kanada’ya 20 milyon, Yeni Zelanda’ya 1.5 milyon ve AB’ye 200 milyon doz aşı satışı öngörülüyor. Şirket, daha sonraki aşamalarda ABD’ye 500 milyon ve AB’ye 100 milyon doz daha aşı tedarik etmeyi kabul etti.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: ŞİRKETLERİN KÂRI, MİLYARLARCA KİŞİNİN SAĞLIĞINDAN ÖNCE GELMEMELİ
Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Tamaryn Nelson, iki şirketin zengin ülkelerle bir milyardan fazla doz aşı için anlaşma imzalamasını, dünyanın geri kalanına planlanan tedarik miktarının çeyreğinden azını ayırmış olmasının kaygı verici olduğunu belirtti. Nelson "Büyük ilaç firmalarının kârları, milyarlarca kişinin sağlığından önce gelmemelidir” dedi.
Nelson, “Pfizer ve BioNTech acilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat kurtarmak için aşı erişimini nasıl en yüksek seviyeye çıkaracağını açıklamalıdır. Ayrıca, şirket, ihtiyacımız olan milyarlarca doz aşının mümkün olduğunda hızlı ve ucuz şekilde üretilebilmesi için aşı teknolojisini Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 Teknoloji Erişimi Havuzu üzerinden diğer üreticilerle paylaşmalıdır. Pandemi herkes için bitene kadar bitmiş olmayacak.”
Dünya Sağlık Örgütü, ilaç şirketlerinin COVID-19 aşılarıyla ilgili teknoloji, bilgi ve mülkiyet haklarını gönüllü olarak paylaşması için Mayıs ayında COVID-19 Teknoloji Erişimi Havuzunu (C-TAP) kurdu. Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı kurulduğu dönemde bu şemayı ‘saçmalık’ olarak niteledi ve şimdiye kadar hiçbir şirket, bu erişim havuzuna kaydolmadı. (DIŞ HABERLER)