10 Kasım 2020 13:42

Kayseri'de sendika temsilcilerinden çağrı: Torba yasa geri çekilsin

Kayseri Türk-İş ve DİSK Bölge temsilcileri, AKP hükümetinin hazırladığı ve emekçi haklarını gasbedecek torba yasanın geri çekilmesini istedi, eylemlerinin süreceğini ifade etti.

Türk-İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven (solda) | Fotoğraf: Türk-İş &

Yol-İş Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Atila Özmel (ortada) | Fotoğraf: Yol-İş & DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam (sağda) | Fotoğraf: DİSK

Paylaş

Esnek çalışma, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem tazminatı hakkı ve emeklilik hakkına kısıtlama getiren torba yasanın Mecliste görüşmeleri sürüyor. Yasaya karşı ne yapacaklarını sorduğumuz Kayseri Türk-İş ve DİSK Bölge temsilcileri konfederasyonlarının aldığı karar doğrultusunda etkinliklerin süreceğini söyledi.

TÜRK-İŞ TEMSİLCİSİ: PANDEMİ VAR

Türk-İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven, torba yasayla işçilerin haklarının ellerinden alındığını belirterek “Mesele işsizliği önlemekse bu iş böyle olamaz. Biz sosyal diyalog çerçevesinde ilgili bakanlığın, sendika konfederasyonunun söylemlerini dinleyerek ve ciddiye alarak çözülebileceğinden yanayız” dedi. Türk-İş Genel Merkezinin kararı doğrultusunda Kayseri’de iki defa açıklama yaptıkları bilgisini paylaşan Güven, şöyle devam etti: “Pandemiden dolayı insanları bir araya toplamamız, toplu halde eylem yapmak imkansız oluyor. Fabrikalar temelli ülke genelinde alkışlı eylemler iş çıkışlarında gerçekleştirildi. Ama Mecliste yasalaşırsa Türk-İş emeğin mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Köleleşme paketi geri çekilmediği takdirde Türk-İş Genel Merkezinin almış olduğu karar doğrultusunda biz de kendi gücümüzü göstereceğiz. Pandemi de olsa sahaya çıkacağız. Merkezi ortak açıklama sonrası belki de Kayseri’de ilk defa Türk-İş, Hak-İş, DİSK alanlarda, işyerlerinde olacağız. Bu kanunun Meclisten geri çekilip işçi lehine düzenlemeler yapılması için sosyal diyalog kullanılarak gerekenin yapılmasına biz hazırız.”

DİSK TEMSİLCİSİ: EYLEMLER DEVAM EDECEK

DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam da “25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar geçici işçiliğe mahkum edilmek isteniyor. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı emeklilik hakkı elinden alınmaya çalışılıyor. Bu yapılmak istenen ayrımcılık anayasaya da aykırıdır. İşçileri yaşına göre ayrıştırıp bölerek parçalamak, direncini kırmak istiyorlar. Bu haksızlığın karşısında DİSK olarak tüm ülkede DİSK yönetimin almış olduğu kararlar doğrultusunda başta örgütlü olduğumuz işyerlerimizde sonrasında alanlarda bilgilendirme toplantıları ve basın açıklaması yapıldı. İşyerlerimizde bu toplantılar ve açıklamalar devam ediyor. Bundan sonrasında da DİSK yönetiminin aldığı kararlar doğrultusunda tüm ülkede olduğu gibi bölgemizde de eylem ve etkinlikler devam edecektir” diye konuştu.

"TORBADA İŞÇİYE SEFALET VE KÖLELİK VAR"

YOL-İŞ Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Atila Özmel de istihdam adıyla gündeme getirilen tasarıda işçi lehine hiçbir madde olmadığına dikkat çekti. Vergi indiriminin de işçi ve emekçilere değil holdinglere ve patronlara getirildiğini ifade eden Özmel, “Torba yasa tasarınızda işçiye sefalet var. İşçiye kölelik var. Aynı gemide isek fedakarlık neden hep işçiden bekleniyor?​” dedi. Üç konfederasyonun tasarının geri çekilmesi için ortak bildiri yayımladığını hatırlatan Özmel, “Teklif geri çekilene kadar eylem kararları alındı. Biz işçiler kararlıyız. Bu yasanın çıkmasını istemiyoruz. Bu yasa tasarısını Mecliste görüşecek olan sayın genel başkanlar, sayın bakanlar, sayın milletvekilleri, pandemi ve ekonomik sıkıntılardan dolayı işçiler zaten çok zor durumda. Biz işçilerin çalışma şartları ve ücretlerini iyileştirmek yerine daha kötü koşullara mahkum edecek olan bu yasa tasarısından vazgeçin” çağrısını yaptı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TEMSA işçisi: Lafla olmuyor artık, genel grev çözüm olabilir

SONRAKİ HABER

Edirne’de hastane sığınağı, 10 yataklı yoğun bakıma dönüştürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa