11 Kasım 2020 11:18

TTB'den pandeminin 8. ay raporu: İhtiyaçlar karşılansın, üretim bir ay dursun

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu pandeminin 8. ay raporunda önlem alınmazsa salgının başa çıkılamayacak bir noktaya geleceğine dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Grubu'nun Türkiye’de salgının 8. ayına ilişkin hazırladığı raporda, tabip odalarından 24 Ekim’de topladıkları bilgiye göre ortalama günlük Kovid-19 sayısının 23 ilde toplam 20-21 bin arasında olduğu açıklandı. Özellikle işyerlerinde Kovid-19 kümelenmeleri konusunda uyarıda bulunan TTB, bilimse ölçütlere göre düzenlenecek, zorunlu olmayan tüm üretimin durdurularak emekçilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı 28 günlük bir kapanma önerisi yaptı.

Açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur, Kovid-19 İzleme Grubu'nun hazırladığı 8. ay raporunda zorunlu üretim dışında işyerlerinin kapanması, toplumsal hareketliliğin azaltılması önerisinde bulunulduğunu belirterek “Bu önemler sosyal devlet ilkesi ile birlikte değerlendirilmeli” dedi.

VERİLER HÂLÂ ŞEFFAF DEĞİL

Raporun sunumunu yapan TTB Merkez Konseyi Üyesi İbrahim Akkurt, bu ay yaptıkları çalışmanın ana temasının çalışma yaşamı olduğunu söyledi. Türkiye’de hızlı yeniden açılmanın salgının artışına neden olduğunu belirten Akkurt “Ancak Türkiye’de salgına ilişkin resmi verilerin hâlâ tam bilinmiyor. Ayrıca hasta sayısı tanımı hâlâ muğlaklığını koruyor” dedi. Zatürre oranının yüzde 4 oranında olduğuna dikkati çeken Akkurt “35 yıllık göğüs hastalıkları uzmanı ve sahada olan biri olarak kovid tanısı konan kişinin akciğerleri etkilenmemeşse hastaneye yatmayacağını söyleyebilirim. Acaba hasta sayısı ifade edilen zatürre sayısı mı?​” diye sordu.

GÜNLÜK 23 İLDE 20 BİN VAKA

Tabip odalarından 24 Ekim’de topladıkları bilgiye göre ortalama günlük Kovid-19 sayısının 23 ilde toplam 20-21 bin arasında olduğunu açıklayan Akkurt, işyerlerinde Kovid kümelenmelerinin önlem alınmazsa tüm dünyada emekçilerin başa çıkamayacağı bir noktaya geleceğini söyledi. Akkurt, işyerlerinde vazgeçilmez alanlar dışında üretimin emekçilerin ücretli izne çıkarılarak durdurulması, çalışacak işyerlerinde havalandırma başta olmak üzere mühendislik önlemlerinin alınmasını, temizlik, mesafe, çalışma süresini sınırlama biçimindeki idari önemlerin uygulanması gerektiğini söyledi.

İŞYERLERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER

İSİG Meclisi raporuna göre ekim ayında iş cinayetlerinin dörtte birinin kovid kaynaklı olduğunu belirten Akkurt, salgının emekçiler arasında yaygın bir hastalık olduğunu söyledi. “Covid-19 ile beraber işyerleri tam bir can pazarına dönmüştür” diyen Akkurt, Kovid-19’un sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer iş kollarında çalışan işçiler için iş kazası olarak tanınmasını istedi. Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçilerin idari-ücretli izne çıkarılması, işten atmaların yasaklanması ve işsizlere tam ücret ödenmesi gerektiğini dile getiren Akkurt “Çalışma saatleri ücret kesintisi olmadan azaltılmalı, işçilere ücretsiz-yaygın test yapılmalı” dedi.

28 GÜN KAPANMA GEREKLİ

TTB Kovid-19 İzleme Grubu Üyesi Kayıhan Pala da virüsün kuluçka süresi olan 14 günün iki katı, yani 28 gün sürecek bir kapanma önlemini önerdiklerini söyleyerek “Gıda gibi zorunlu üretimin yanı sıra tüm işyerlerinin ve okulların kapanması, bu süreçte herkesin ihtiyaçlarının karşılanması ve emekçilerin zarar görmemesi gerekiyor” dedi. Bilimsel ölçütler ışığında bir kapanma ve ardından yeniden açılma sürecini kastettiklerini belirten Pala “Çünkü bu sürecin sağlık kuruluşlarının yanıt veremeyeceği bir noktaya gitmesinden endişeliyiz” dedi.

Son günlerde 65 yaşın üzerindeki vatandaşlara yeniden getirilen kısıtlamalar konusunda ise Pala, bu yaş grubunun hangi şartlarda yaşadığının da hesaba katılarak önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.  

HİDROKSİKLOROKİN VERİLMEMELİ

Kovid-19’a karşı tedavide kullanılan ilaçlara ilişkin tartışmalar da basın toplantısında gündeme geldi. TTB Kovid-19 İzleme Grubu Üyesi Özlem Azap Kurt, hafif nefes darlığı ve kan bulguları olan kişilerde tedaviye başlanacak kişilere hidroksiklorokinin verilmemesi gerektiğine dikkati çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sinema Sanatçısı Nilüfer Aydan hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" davası açıldı 

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Ali Öztunç: Çevre hassasiyetinde “kara dönem” son 18 yılda görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa