İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: 99 depremi öncesinde yapılmış 800 bine yakın konut var
İstanbul Beylikdüzü Belediyesi ile KİPTAŞ arasında Gürpınar Siteler Bölgesi için kentsel dönüşüm protokolü imzalandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 800 bin yapının dönüşüme ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Beylikdüzü Belediyesi ile KİPTAŞ 260 dairenin dönüşümü için protokol imzaladı. Törende konuşan İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 99 depremi öncesinde yapılan 800 bin yapının dönüşüme ihtiyaç duyduğunu söyledi, Deprem Konseyi kurulması önerisini yineledi. İmamoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Deprem Konseyi önerisini sunduğunu ancak hala bir gelişme yaşanmadığını belirterek kurum ve kuruluşları üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etti.
İstanbul Beylikdüzü Belediyesi ile KİPTAŞ arasında Gürpınar Siteler Bölgesi için kentsel dönüşüm protokolü imzalandı. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki imza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile KİPTAŞ Genel Müdür Ali Kurt, CHP Meclis üyeleri katıldı.
"KOMŞULARIMI GÖÇÜK ALTINDA ARAMAK İSTEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANI DEĞİLİM"
Törende söz alan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Malatya, Elazığ, İzmir depremlerinin sorunun aciliyetini bir kez daha gösterdiğini ifade ederek "İstanbul deprem gerçeğiyle yüz yüze. Doğru bir planlama ile can ve mal kaybını el aza indirmek mümkün. Beylikdüzü Belediye başkanı olarak geceleri huzurla uyuyamıyorum. Geçtiğimiz yıl Silivri açıklarında meydana gelen 4.6 depremde bile Gürpınar'da bazı binalarımızda hasarlar oluştu. Bazı binaları tahliye etmek zorunda kaldık. O binalarda yaşayan çocuklar aklımdan çıkmıyor. Ben komşularımı göçük altında aramak isteyen bir belediye başkanı değilim. Güvenli konutlarda hayatlarını sürdürmelerini istiyorum. Başımıza gelecek felaketi beklemiyoruz, beklemeyeceğiz" diye konuştu.
YÜZ BİNLERCE KONUT NE OLACAK?
Daha sonra söz alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yapılacak çalışmayla 260 dairenin dönüşümünün sağlanacağını aktardı: “Bu rakam İstanbul için ne yazık ki önemli bir sayı değildir. İstanbul'da 99 depremi öncesinde yapılan yapı sayısı 800 binin üzerinde. Bu sayıyı düşündüğümüzde, 260 dairenin dönüşümü tabii ki çok yüksek gözükmüyor” dedi.
İBB Meclisi’nde bölgeyle ilgili verdiği mücadeleden söz eden İmamoğlu, “Burada çok zor günler geçirdik. Bir kararı Büyükşehir'e götürdük. 8 ay bekledim. 8 ay sonrası için de ısrarla dedim ki, ‘Arkadaşlar, bütün komisyon üyelerini alın, getirin. O binaların altındaki betonu görsünler. Nerede oturdukları hissetsinler’ dedim. Bir plan teklifiyle, gayet insani bir teklifle gittik. O insanları buraya davet ettik. Komisyondaki arkadaşlar, ‘Bizim buraya dönüştürmemiz lazım. Hemen bu kararı çıkartmamız lazım’ diyerek geri gittiler. Buna şahit olan arkadaşlarımız var. Hangi siyasi partiden olursa olsun; ne olduysa bunu anlatıyorum. Çünkü bu bir masal değil, yaşadığım şey” diye konuştu.
"TEŞEKKÜR ETMEYİ BEKLERKEN, TEKLİFİ REDDETTİLER"
Konunun İBB’de görüşüleceği 16 Haziran 2017 günü, Meclis’e “teşekkür” konuşması yapmaya gittiğini aktaran İmamoğlu, “Teşekkür etmeyi beklerken, ‘Biz, bu maddeyi geri çekiyoruz’ dediler; sadece o maddeyi. Sonra kürsüye çıktım, feryat ettim. Hiçbir siyaside cevap yok, tık yok. Ben, siyaseti gizli kapılar ardından yapmadım, yapmayacağım da. Benim burada siyasi arkadaşlarım var. ‘Siyaseten bunu geçirirseniz, burada Ekrem İmamoğlu güçlenecek’ diye lafları edip, oradaki siyasi grupları ikna ettiren, geri çektiren, siyasi irade. Basit bir siyasi iradeden bahsediyorum. O yüzden feryat ediyorum orada” dedi.
DEPREM KONSEYİ TALEBİNİ YİNELEDİ
Deprem ve kentsel dönüşümün siyaset üstü ve seferberlik isteyen konular olduğunu söyleyen İmamoğlu, Bakanlık öncülüğünde bir Deprem Konseyi kurulması talebini yineledi. İmamoğlu devamında “Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, 5 Mayıs'ta diyor ki; ‘Biz, 975.000 bina yaptık Türkiye’de.’ Diyor ama, daha 6,5 milyon binayı dönüştürmek zorundayız. Kaç yılda yaptınız? 18 yılda. 6,5 milyon bina için ne kadar zamana ihtiyacın var; 120 sene. 120 senede nasıl çözeceğiz depremi? O yüzden diyorum ki; bu işi Cumhurbaşkanlığı, Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi çözemez. Bu iş ilçe belediyesi çözemez. Bu işi TOKİ, KİPTAŞ çözemez. Bu işi, hep beraber çözebiliriz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bir araya geldiklerinde Deprem Konseyi önerisini sunduğunu ve kabul gördüğünü kaydeden İmamoğlu, sonrasındaki süreçte bir gelişme yaşanmadığını vurguladı. İmamoğlu, her kişi, kurum ve kuruluşu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etti. (İstanbul/EVRENSEL)