12 Kasım 2020 06:55
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2020 16:04

AİHM, Halil İmrek'in Newroz konuşması için 14 yıl sonra “ifade özgürlüğü” dedi

AİHM, Adana’da 2006 yılında Newroz kutlamasında yaptığı konuşma ile hapis cezasına mahkum edilen Halil İmrek’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2006 yılında Halil İmrek’in Newroz kutlamasındaki konuşmasına verilen cezanın ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi.

Emek Partisi (EMEP) GYK Üyesi İmrek İmrek, Nisan 2006’da “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındı. 18 Mart 2006’da Adana’daki kutlamalara katılması ve Osmaniye ilçesinde 19 Mart 2006’da yaptığı konuşması delil olarak gösterildi ve tutuklandı.

Bir ay sonra açılan davada Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi uyarınca “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandı.

Temmuz 2006’da tahliye edilen İmrek’e 16 Eylül’deki duruşmada 1 yıl hapis cezası verildi. Karar, Ocak 2012’de Yargıtay tarafından onandı.

İmrek, AİHM’e başvurarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtti. AİHM, 10 Kasım 2020 tarihli kararında, İmrek’e verilen cezayla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Türkiye, İmrek’e 5 bin avro manevi tazminat ödeyecek.

Kararı değerlendiren İmrek, "AİHM, ifade hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi. Aldığım ceza düşünce özgürlüğü ve demokratikleşme ile bağdaşmadı. Çünkü ifade özgürlüğü; demokratik toplumun gereği ve temel insan haklarından biridir. İfade özgürlüğü, toplumun ilerlemesi ve her insanın gelişmesi için esaslı koşullardan biri olan demokratik toplumun ana temellerinden birini oluşturur. 2006 yılında Newroz’da yapmış olduğum konuşma bir parti temsilcisi olarak tamamen eleştiri sınırları içerisinde yapılan politik bir konuşmaydı. Konuşmamın içeriğinde suç unsuru bulunmuyordu. Konuşmamın içeriğinde hiçbir makam ve kuruma yönelik bir hakaret de yoktu. Emek Partisi, emek, demokrasi, barış yanlısı, halkların bir arada, eşit ve kardeşçe yaşamasını savunan bir partidir. Ancak konuşmam ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilmedi ve hakkımda ceza verildi. Davadan 14 yıl sonra AİHM başvurusundan 8 yıl sonra bir karar verildi ve bu karar kuşkusuz önemli ve olumlu. Bu karar aynı zamanda bana verilen hapis cezası kararının ve 3 ay süren tutukluluğumun hukuksuz olduğunun da göstergesidir." dedi.

NE OLMUŞTU?

2006'da EMEP GYK Üyesi olan İmrek; Adana'daki Newroz Tertip Komitesinde yer almış ve kutlamalara katılmıştı. İmrek Adana'daki kutlamaların ertesi günü de Osmaniye'de gerçekleştirilen Newroz mitinginde konuşma yapmıştı. Newroz kutlamalarına katılımı ve Newroz konuşması suç olarak gösterilen İmrek hakkında dava açılmıştı. Dava kapsamında 3 ay tutuklu kalan İmrek için yargılama sonunda ise 1 yıl hapis cezası kararına hükmedilmiş ve avukatların "iyi hal indirimi" talebi de reddedilmişti. Dava dosyasında yer alan polis tutanaklarında "Demirci Kawa" ifadesi "Devrimci Kova"; "Zalim Kral Dehak" ifadesi ise "Zalim DEHAP" olarak yer almıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balçova Belediyesi, üniversiteyi kazananlara bilgisayar hediye etti

SONRAKİ HABER

Müzisyen Mücahit Göker, 13 Kasım’da Barış Manço’da konser verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa