Sanofi ilaç tekeli üretimi azaltmaya ve işçi kıyımına hazırlanıyor
Fransa ve Avrupa’nın en büyük ilaç tekellerinden Sanofi, kimyasal ilaç üretimini azaltmak ve işçi çıkarmak için iki aşamalı plan hazırlığında.

Logo: Wikipedia
Kıvanç DEMİR
Strazburg
Fransa ve Avrupa’nın en büyük ilaç tekellerinden birisi olan Sanofi’nin, kimyasal ilaç üretimini azaltmak ve işçi çıkarmak için iki aşamalı plan hazırladığı ortaya çıktı. “Pluton” olarak adlandıran ilk aşamada Fransa dışındaki Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bulunan 6 ayrı fabrika kapatılacak. “Alastor” adı verilen ikinci aşamada ise Fransa’daki 4 fabrika kapatılarak üretim ucuz iş gücünün olduğu ülkelere kaydırılacak.
Sanofi, Fransa’da öncelikli olarak Seine-Maritime ve Puy-de-Dome kentlerinde üretime son verecek. Toplamda ise Avrupa genelinde 3100, Fransa’da ise 1200 işçinin işten çıkarılacağı tahmin ediliyor.
Şirketin planını ortaya çıkaran CGT (Genel İş Konfederasyonu), Fransa’da kimyasal ilaç üretiminin yapıldığı Aramon, Sisteron, Mourenx ve Ploërmel şehirlerindeki fabrikalarından birkaçında üretimin yavaşlatılacağı ve duruma göre tamamen fabrikaların kapanacağını belirtiyor.
CGT sendikası, Sanofi şirketi ve Emmanuel Macron hükümetine bu konuda geri adım atma çağrısında bulundu. Sendika, Sanofi’den yazılı olarak 4 fabrikanın kapatılmaması ve 2025’e kadar üretimin garanti edilmesini istese de, şirket yönetiminin bunu reddettiği açıklandı.
Sanofi yıllardır adım adım kimyasal ilaç üretiminden çekilip biyoteknolojiye yöneliyordu. Sanofi'nin kararı kamu sağlığı için gerekli araştırmaların yapıldığı ilaç üretiminden vazgeçmesi ve daha çok kâr getirecek hastalıklara odaklanmak istemesi olarak tartışılıyor. Sanofi günümüzde halen 300 farklı aileden ilacın üretimini yapıyor. İşten çıkarma ve fabrika kapatma planının hayata geçirilmesiyle üretimin 100 çeşit ilaca düşürülmüsi bekleniyor.
CGT’nin konuyla ilgili açıklamasında bu planın bütün bir sanayi yapılanmasını etkileyeceği ve bir o kadar da ülke genelinde sağlık sistemini kötü etkileyeceği vurgulandı.
10 Eylül 1973 yılında Paris’te kurulan ve bir Fransız tekeli olan Sanofi’nin, Fransa’da 24 bin, dünya genelinde 100 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Fabrikalarındaki ilaç üretimi ve araştırmalarının ağırlıklı bölümü diyabet, ender görülen hastalıklar, bir genetik hastalık çeşidi olan Sclerose en plaques, kanser tedavisi, jenerik ilaç ve aşılardan oluşuyor.
Sağlık sektöründe 113 milyar dolar sermayeye sahip olan Sanofi’nin 2018’deki cirosu yaklaşık 35 milyar dolar ve bu alanda dünya üçüncüsü konumunda. Şirket, 2018’de elde ettiği 6,8 milyar dolarlık kârın 3,7 milyar dolarını diğer hissedarlarına dağıttı.
Evrensel'i Takip Et