73 maden sahası daha ihaleyle aramalara açılıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 73 maden sahasını daha ihale yoluyla aramalara açacak. Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, "Ülkeyi maden sahası yapmak istiyorlar" diyerek tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Yarattığı çevre tahribatı ve köylülerin, yaşam alanı savunucularının mücadeleleriyle gündemden düşmeyen maden sahalarına yenileri ekleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG), 73 maden sahası daha ihale edilerek aramalara açılacak. MAPEG'in konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, ihalelere ilişkin usul ve esaslar "http://www.mapeg.gov.tr" internet adresinde yayımlanacak ihale şartnamesinde belirtilecek.
Aramalara açılacak 73 maden sahasının ihalesi için başvurular, MAPEG'e doğrudan yapılacak. Posta veya diğer yollardan yapılan başvurular geçersiz sayılacak.
Söz konusu ihaleler, kapalı teklif ve açık artırma usulüyle gerçekleştirilecek.
Ayrıca, üç adet 4. grup küçük alan maden sahasının da mücavirindeki ruhsat sahipleri arasında ihalesi yapılacak. Küçük alan olarak belirlenen sahalara ilişkin liste ile ihale tarihi ve saati MAPEG internet sayfasında en az 15 gün önceden ilan edilecek.
Başvurular, sahanın ihalesinin yapılacağı tarihte ve 13.30-14.00 saatlerinde ihale komisyonuna doğrudan yapılacak. Posta veya diğer yollardan yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Teminatlar, teklif edilen ihale bedelinin yüzde 20'sinden ve taban ihale bedelinden az olamayacak.
‘ÜLKEYİ MADEN SAHASI YAPMAK İSTİYORLAR’
73 maden sahasının ihaleye açılmasının, ülkenin her tarafını maden sahası haline getirme politikasının bir yansıması olduğunu söyleyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Ordu Çevre Derneği YK Üyesi Coşkun Özbucak, “İhaleye çıkarılan 73 maden sahası geçtiğimiz aylarda ilan edilen 766 maden sahası kapsamında olabilir. Bu sahalar parça parça ihaleye çıkarılıyor. Ordu’da da 766 sahanın içinde 9 maden sahası vardı, ihaleleri eylül ayında yapıldı” dedi.
‘MADEN VE ENERJİ YASA TASARISI’ YASALAŞIRSA SALDIRI DAHA DA KOLAYLAŞACAK
Türkiye’nin yer altı zenginliklerinin pazar haline getirildiğini belirten Özbucak, ülkenin her tarafında sondaj çalışmaları olduğunu bunlar bittiğinde cehennem çukurları açılacağını söyledi. Doğaya ve yaşam alanlarına yönelik bu saldırıların iklim değişikliğine de neden olduğunu belirten Özbucak şunları söyledi: “Ormanların ve tarım alanlarının yok edilmesinin sonucu olarak yaşadığımız çevre sorunları artıyor. Meclis gündeminde olan “Maden ve Enerji Yasa Tasarısı” yasalaşırsa saldırı daha da kolaylaşacak, şirketlerin önündeki engeller kalkacak. Ekoloji Birliği olarak dünya genelini de göz önünde bulundurarak ülkedeki ekolojik yıkımlara karşı hukuksal ve fiili mücadelemizi veriyoruz. Ancak bilinmeli ki kapitalizmin doğaya ve yaşam alanlarına yönelik saldırısı emeğe saldırısından ayrı değil. Bu nedenle tüm emek demokrasi güçleri ile ekoloji mücadelesi verenlerin ortak hareket etmesi zorunlu.” (HABER MERKEZİ)