13 Kasım 2020 07:35

İngiltere’de salgın nedeniyle hastaneler doluyor, kanser hastaları ölüme terk edildi

Koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle hastanelerin dolmaya başladığı İngiltere’de ameliyat sırası bekleyenlerin sayısı rekor düzeye çıktı, kanser hastaları hastanelere alınmıyor.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif Bektaş
Londra

İngiltere’de koronavirüs nedeniyle bir çok hasta tedavi edilmiyor. Ameliyat sırası bekleyenlerin sayısı rekor düzeye çıktı. Kanser hastaları ise koronavirüs nedeniyle hastanelere alınmıyor.

Son 24 saatte 33 bin 470 ile bugüne kadar bir günde görülen en yüksek koronavirüs vakası yaşanan İngiltere’de giderek hastaneler ve yoğun bakım üniteleri dolmaya başladı.

Hem vakaların ve hem de ölen vatandaş sayısının hızla artması başka hastaların tedavilerini aksattı. Hükümet, krize doğru ilerleyen salgını gerekçe göstererek başta kanser hastaları olmak üzere, ameliyat ihtiyacı olan vatandaşların bekletildiğini doğruladı.

140 BİN KİŞİ AMELİYAT SIRASI BEKLİYOR

“Acil olmayan” olarak ifade edilen ameliyat sırası bekleyenlerin sayısı 140 bine ulaştı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu sayı bin 600 idi. Ayağı kırılan ve yanlış kaynayan kişilerin ameliyatlarının da “acil olmayan” olarak belirlendiği ülkede, nakil bekleyen bir çok hasta da koronavirüs gerekçe gösterilerek hastanelere alınmıyor.

KANSER KONTROLLERİ YAPILMIYOR

İngiltere’de yılda ortalama 888 bin kanser kontrolü yapılıyor. Kanser olma riski taşıyanların, ırsi ya da daha önce kanser hastası olmuş ve tekrarlaması olasılığına karşı yapılan kontrollerin yüzde 27 oranında düştüğü belirtildi. Kanser hastalarının tedavilerinin de aksadığı ve birçok hasta evlerinde bekletildiği belirtiliyor. Zamanında tedavisi yapılmayan hastaların hayatlarının riske girdiği belirtilirken, hükümet soruna ilişkin herhangi bir çözüm üretebilmiş değil.

20 HASTANE 100 BİN SAĞLIK EMEKÇİSİNE İHTİYAÇ VAR

Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) imkanlarının yetersizliğinin sebep olduğu bu duruma tepki gösteren sağlık emekçileri, hükümetin halk sağlığı konusunda samimi olmadığını ve halk sağlığının tehlikeye atılmaya devam edildiğini kaydettiler. Bir çok kamu alanında işçilerin ücretlerine zam yapılırken, sağlık emekçilerinin ücretlerine hâlâ zam yapılmadı. Yüzde 15 oranında zam isteyen sağlıkçılar, İngiltere’de doğru dürüst bir sağlık hizmetinin verilebilmesi için en az 20 yeni hastane ve 100 bin yeni sağlık emekçisinin olması gerektiğinin altını çizdi. Bu taleplerin yerine getirilmesi için de sağlık emekçileri sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlattı.

ÖNCEKİ HABER

Hastane inşaatında 2 aydır maaş alamayan işçiler iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Basın meslek örgütleri, yıpranma payının basın kartına bağlanmasına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa