Mülteci işçiye dönük saldırı yine cezasız kaldı!
Çalıştığı restoranda iş arkadaşlarının saldırısına uğrayan Mülteci Mahmud Alkaym, şikayetçi olmasına rağmen saldırının cezasız kaldığını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
Suriyeli mültecilere dönük saldırılar artarak devam ediyor. Son olarak İzmir’in Bornova ilçesi Yeşilova Mahallesi’nde bir restoranda garson olarak çalışan 19 yaşındaki Suriyeli Mahmud Alkaym 9 Kasım günü iş arkadaşları tarafından darbedildi. Alkaym ile yaşadığı darp olayını ve sonrasını konuştuk. Beş yıldır Türkiye’de yaşadığını son iki yıldır ise İzmir’de ikamet ettiğini söyleyen Alkaym darbedildiği olayı şu şekilde anlattı; “Yeşilova’daki dönercide 14 gün önce işe başlamıştım. İlk işe girdiğimde patron bana, ‘İyi Türkçe konuşuyorsun Suriyeliyim demene gerek yok, Türk’üm diyebilirsin. Kimseyle o muhabbetlere girme’ diye uyardı. Soranlara Hataylıyım dedim. İşe başladıktan 14 gün sonra öğlen namazına giderken saat 15.30 sıralarında işyerinde ızgaracı olarak çalışan kişi ‘Gel bir şey konuşacağız’ dedi ve sonra saldırmaya başladı. Daha sonra arkadaşı geldi ve ikisi birden darbetti. Darbeden kişilerle sohbetim ya da bir musibetim yok. Sadece Suriyeli olduğumu bildikleri için saldırdılar.”
"POLİSLER KİMLİĞİ GÖRÜNCE DİKKATE ALMIYOR"
Olaydan sonra karakola giderek şikayetçi olduğunu söyleyen Alkaym, “Darp raporumu vermeye gittiğimde karakolda ‘Tercüman yok ifadeni alamayız’ dediler. Türkçe ifadeyi tek başıma verebileceğimi söyledim ancak bir sonraki gün gelmemi söylediler. Sonra gittim tercüman iki üç saat sonra geldi ve ifadem alındı. Olaya dair kamera görüntüsü var. Karakolda bana, ‘Bekle ekip gelince gider darbedenleri tespit edersin’ dediler ancak gelen ekip, ‘Biz orayı biliyoruz geçerken kişileri ve kamera görüntülerini alırız’ dedi. Birkaç saat sonra ekip geri geldi. Kamera görüntüleri alınmıştı ancak kişileri getirmediler. Neden getirmediklerini sorduğumda, ‘Numaralarını aldık ifadeye çağırdık’ diye cevap verdiler. İfadeye çağrılma dışında beni darbedenlere bir yaptırım uygulanmadı. Karakolda değersiz ve ilgisiz davranıyorlar. Böyle davrandıklarını görünce hakkım kaybolacak dedim. Üç kere bir kağıt verip bilgilendirme yapmak için karakola gittim” diye konuştu. Özellikle mültecilere yönelik yapılan saldırıların cezasız kaldığını dile getiren Alkaym, “Yaşanan olaylar bakanlara kadar gitmeyince kimseye sizi ciddiye alıp bir şey yapmıyor. Polisler Suriyeli kimliği görünce dikkate almıyor” dedi. Kendisini darbedenlerden şikayetçi olduğunu söyleyen Alkaym, dava açılsa bile uzun süre sonuç çıkmayacağının da farkında.
"GEÇİNMEM İÇİN İŞE İHTİYACIM VAR"
Darp olayından sonra Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittiğini söyleyen Alkaym burnunda kırıklık olduğunu öğrenmiş. Kırıklıktan dolayı ameliyat olan Alkaym’a doktor uzun bir süre burnunu koruması gerektiğini ve dikkatli olmasını söylemiş. Ancak Alkaym dört gün önce ameliyat olmasına rağmen geçimini sağlayabilmek için yeniden iş aramaya başlamış.
Kendisini darbedenlerin hâlâ aynı yerde çalışmaya devam ettiğini, kendisinin ise tehdit gördüğü için işten ayrıldığını söyleyen Alkaym, “Evimde aynı mahallede. Abilerim ‘Evden çıkma çok dikkat et’ dedi. Ama annem ve kız kardeşimle kalıyorum. Evde tek çalışan benim. O yüzden yeni bir iş bulmam lazım. Ücretine dikkat etmeyeceğim, kendimi geçindirmem için işe ihtiyacım var. 1000 lira kira ödüyoruz. Ev sahibi de anlayışlı olmaz, hemen kirayı istiyor. Hiç beklemeden iş bulup çalışmam lazım” dedi.
ALKAYM’IN HAYALİ ÜNİVERSİTE OKUMAK
“ŞU an açıktan lise okuyorum. Ayrıca Anadolu Üniversitesinden Türkçe bildiğime dair sertifika aldım. Türkiye’ye ilk geldiğimizde bir yıl okula gittim ancak sonra çalışmak zorunda olduğum için okuyamadım” diyen Alkaym, ekonomik zorluklardan dolayı 14 yaşından beri fabrika işçiliğinden garsonluğa kadar çeşitli iş kollarında çalışmak zorunda olduğu anlattı. Kız kardeşinin Erzurum Atatürk Üniversitesinde okuduğunu söyleyen Alkaym, kendi okuyamasa bile kardeşini okutabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Alkaym’ın hâlâ üniversite okumak gibi bir hayali olsa da diploması olduğu zamanda ya işçi ya da işsiz olmaya devam edeceğinin farkında.