Çağlayan deresini kirleten balık çiftliklerine karşı mücadele çağrısı
Çağlayan halkı yaptığı açıklama ile Çağlayan deresinden denetimsiz olarak su alan balık çiftliklerinin kirletilmiş suları yeniden dereye bırakmasına tepki gösterdi.
Rize Fındıklı'daki Çağlayan Vadisi | Fotoğraf: Adem Akatin/DHA
Çağlayan deresinden denetimsiz olarak su alan balık çiftliklerinin kirletilmiş suları yeniden dereye bırakmasına tepki gösteren Çağlayan halkı "Ninelerimizin dedelerimizin doğayla bütünleşik yaşam alanları kurduğu, hayvanı ve toprağıyla barış içinde hayat sürdüğü, yaşam alanları yok ediliyor” dedi.
“YAŞAM KAYNAĞIMIZ DEREMİZİ MAHVEDİYORLAR”
Çağlayan Vadisinin çocukların ve gelecek nesiller için bir emanet olduğu vurgulanan açıklamada, “Ninelerimizin dedelerimizin doğayla bütünleşik yaşam alanları kurduğu, hayvanı ve toprağıyla barış içinde hayat sürdüğü bu yaşam alanı, son yıllarda tüm Türkiye gibi türlü ekolojik saldırı teşebbüslerine maruz kaldı. Sularımızı çalmak isteyen HES’ler, topraklarımızı deşmeye can atan maden ocakları ve deremizi kirleten endüstriyel balıkçılık Çağlayan vadisini, doğamızı tahrip etmek için birbiri ardına fırsat kolladı. Fındıklı halkının ortak mücadelesi ile yalnız ülkemize değil tüm dünyadaki çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir yaşam alanları arayışlarına örnek olabilecek şekilde yeşil Fındıklımızın gözbebeği Çağlayan Vadimizi bugüne kadar korumayı başardık. Üstelik tüm zorluklarına rağmen başta çay olmak üzere küçük ölçekli aile tarım işletmeciliği ve ekolojik turizme dayalı aile pansiyonculuğu ile bölge insanı olarak bizler vadimizde hem mirasımız olan doğanın, derenin, ağaçların, havanın ve suyun koruyucusu olmaya devam etmekte, hem de uzun zamandır yerel ölçekte hepimizin kimseye muhtaç olmadan sürdürdüğü bir ekonomi yaratmaktayız” denildi
"FINDIKLI HALKINI YENİDEN DAYANIŞMAYA ÇAĞRIYORUZ"
Balık çiftliklerinin çok miktarda suyu denetimsiz olarak alıp sonrasında kirletilmiş olarak yeniden dereye bırakmasının yaşam kaynağı Çağlayan deresini mahvettiği vurgulanan açıklamada, “Üstelik özel arazilere hukuksuz girilmesi de cabası. Başta endemik balık türü ‘denizalası’ olmak üzere tüm sucul canlılar için derenin yatağında yeterli miktarda su bırakılmaması vadimize büyük zarar veriyor. Çiftliklerde kullanılan suyun dereye girilemeyecek kadar kirletilmiş şekilde bırakılmasına, vadinin içinde kamudan kiralanmış araziye yoğun beton duvarlar yapılmasına ve Beydere deresinin topyekûn olarak bu tesislerde kullanılmasına karşıyız” ifadelerine yer verildi.
Hukuki mücadele yürüteceklerini belirten Çağlayan halkı Fındıklılara yeniden dayanışma çağırısı yaptı. (Rize/EVRENSEL)