14 Kasım 2020 00:00

Metal işçisi: Neredeyse her gün bir vaka çıkıyor fabrikadan

Çerkezköy'den bir metal işçisi Evrensel'e yazdı: Virüse karşı sosyal mesafeye uyalım. Gözünü para hırsı bürümüş patronlara karşı birliğimizin önünde engel olan mesafeleri kıralım!

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metal işçisi bir kadın
Çerkezköy

Merhaba Evrensel okurları,

Ben Çerkezköy’de bir metal fabrikasında çalışan bir kadın işçiyim. Fabrikamız Arçelik, BSH, Vestel gibi beyaz eşya fabrikalarına yan sanayi üretim yapan bir fabrika ve üretim sezonunun pandemiyle birlikte geç açılmasıyla şu an üretimin hızı zirvelere çıkmış durumda. Biz işçilere ise bu üretim hızı yoğun fazla mesailer, bol temas, bol vaka ve bol vergi kesintisi olarak dönmüş durumda. Şu an fazla mesainin olmadığı tek bir bölüm bile yok. Molalarda yan yana durmamız yasakken üretim sırasında herkes dip dibe 12 saat çalışıyor.

Fabrikamız etrafa dezenfektan koymak ve günde 1 adet maske dağıtıp ateş ölçümü yapmak gibi devede kulak önlemlerin dışında hiçbir önlem almıyor. Hatta bunun üstüne biz içerideyken ilaçlama yapıyoruz diye gelip üretim sahaları ne olduğunu bilmediğimiz bir ilaçla ilaçlanıyor ve buna tepki gösterildiğinde “Bu insanlara zarar vermez biz sizi düşünüyoruz” deniliyor. O bizi “çok düşünen” fabrikamız günde sadece 1 maske dağıtırken, fazla mesailerde artı 1 maskeyi lütufmuş gibi veriyor bize. Artık vaka sayısı o kadar arttı ki fabrikamızda şirketin bir arabası kapıda bekletiliyor ve Kovid-19 belirtisi gösteren arkadaşlarımızı hastaneye götürüyor. Neredeyse her gün bir vaka çıkıyor fabrikamızdan. Vakanın çıktığı yerde vakalının sadece yanında çalışan kişi karantinaya gönderiliyor. Halbuki karşısındaki veya iki yanındaki kişiyle 1.5 metre bile mesafe yok. Servislerde zaten yan yana oturarak gidiyoruz. Biz işçilerde molalarda, yemekhanede virüs var da çalışma alanımızda virüs yok mu diye sorduğumuzda yetkililer “Üretim o şekilde bizim böyle çalışmamız gerekiyor” diye cevap veriyor. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan fabrikamızda sadece işte yaşadığımız sıkıntılar yetmiyor eve gittiğimizde de yoğun fazla mesailerden dolayı ailemizle sorun yaşıyoruz. Korkudan anne babasını görmeye gidemeyen, eşinden çocuklarından uzak durmak zorunda kalan işçilere tek çözüm bırakıyorlar.

Virüse karşı sosyal mesafeye uyalım. Gözünü para hırsı bürümüş patronlara karşı birliğimizin önünde engel olan mesafeleri kıralım!

ÖNCEKİ HABER

"Bêrû" Kürtçe tiyatro oyunu Urfa’da da yasaklandı

SONRAKİ HABER

Dersim'de DİSK ve KESK'ten KHK açıklaması: Oyalamalar cezalandırılmaya dönüştürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa