Demirtaş’ın tutukluluğunu eleştiren Kılıçdaroğlu’na fezleke
MHP’li milletvekillerinin şikayeti üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlandı, dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

Kemal Kılıçdaroğlu (solda) ve Selahattin Demirtaş | Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

Kemal Kılıçdaroğlu: Demirtaş haksız, hukuksuz yere hapiste yatıyor

Kılıçdaroğlu'ndan Demirtaş kararına tepki: Tekrar tutuklama hukuk faciası
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu kalmasından dolayı AKP’yi eleştirdi, MHP’liler "ihbar etti", savcı Kılıçdaroğlu hakkında "suç ve suçluyu övmek"ten fezleke hazırladı. Dokunulmazlığın kaldırılması için Meclise gönderilirken fezlekede başsavcılık eski CHP’lilerin yönetim eleştirilerini de suça delil olarak gösterdi.
MHP milletvekillerinin 5 Şubat 2020 tarihindeki suç duyurusu üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında HDP Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu eleştirmesi suç unsuru sayılarak dokunulmazlığının kaldırılması istendi.
CHP’YE ELEŞTİRİLER DELİL SAYILDI
Fezlekede Kılıçdaroğlu’nun 2014 tarihinden 2019 tarihine kadar yaptığı pek çok konuşma ve gazeteler ile televizyonlara verdiği demeçlerde suç unsuru yer aldığı ileri sürüldü. Kılıçdaroğlu’nun farklı tarihlerde HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu eleştirmesi, iktidarın yargıyı siyasallaştırdığını söylemesi, belediyelere yapılan kayyum atamalarını eleştirmesi, Türkiye’nin beka sorunu olmadığını dile getirmesi, İstanbul seçimlerini iptal eden Yüksek Seçim Kurulunu eleştirerek çete ifadesini kullanması ile eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ve Yılmaz Ateş’in parti yönetimine yönelik sert açıklamaları yer aldı. Fezlekede Kılıçdaroğlu’nun suçu ve suçluyu övme suçunu basın yoluyla işlediği gerekçesiyle hakkındaki dokunulmazlığının kaldırılmasının yanı sıra seçme ve seçilme hakkının kaldırılması da istendi.
DEMEÇLER SUÇ UNSURU SAYILDI
Toplam 10 sayfadan oluşan fezlekede, MHP’nin şikayet dilekçesinde yer alan Kılıçdaroğlu’nun yaptığı 10 farklı konuşmanın Mecliste yaptığı grup konuşması olduğu, ayrıca 7 farklı konuşmasında da suç unsuru olmadığı belirtilerek herhangi bir işlem yapılamayacağı belirtildi. Buna karşın fezlekede Kılıçdaroğlu’nun çeşitli televizyon programlarında yaptığı konuşmalar ile çeşitli basın kuruluşlarına verdiği demeçlerde suç unsuru olduğu iddia edildi.
NE OLMUŞTU?
MHP’nin, CHP ile HDP arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla 4 Ekim 2019 tarihinde “komisyon” kurması tansiyonun yükselmesine neden olmuştu. MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter ve İsmail Faruk Aksu’nun yer aldığı MHP’nin komisyonu 5 Şubat 2020 tarihinde suç duyurusunda bulunarak CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti. Suç duyurusu üzerine hazırlanan fezleke geçen haftalarda Meclise geldi. Böylece Meclis tarihinde ilk kez bir partinin oluşturduğu komisyon aracılığıyla ana muhalefet genel başkanı hakkında fezleke hazırlanmış oldu. Kılıçdaroğlu, hakkında fezlekeyle ilgili olarak, “Şimdi karşımıza muhbir milletvekilleri çıktı” diyerek tepki göstermişti. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et