Yönetmen Sertaç Yıldız: Belgesel derinleşen sınıfsal adaletsizliği ortaya çıkarıyor
“Eve Sığmayan Hayatlar” belgeselinin yönetmenliğini üstlenen Sertaç Yıldız, belgeselle, pandemi sürecinde hak kaybına uğrayan emekçileri görünür kılmak istediklerini dile getirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Şerif KARATAŞ
İstanbul
“Eve Sığmayan Hayatlar” belgeseli pandemi sürecinde çalışmak zorunda kalan emekçilerin hikayesine odaklanıyor. Yönetmenliğini Sertaç Yıldız’ın üstlendiği belgeselde; kargo, market, sağlık ve banka çalışanı dört emekçi, pandemi boyunca yaşadıklarını anlatıyor. Halen çalıştıkları için kimlikleri açıklanmayan emekçilerin kaleme aldığı mektuplar; Nur Sürer, Laçin Ceylan, Mahir Günşıray ve Kerem Fırtına tarafından seslendiriliyor.
Belgeselin ilk bölümünde dört işçinin salgının başladığı yaşadıkları, ikinci bölümünde evde kal çağrıları yükselirken çalışmak zorunda kalmaları, üçüncü bölümünde ağır çalışma koşulları, dördüncü bölümünde ise hak talepleri anlatılıyor. Salgının seyrini kronolojik olarak görselleştirdiğini belirten Yıldız “Belgesel, salgının ilerlemesiyle derinleşen sınıfsal adaletsizliği ortaya çıkarıyor” dedi.
"MİLYONLARCA EMEKÇİ ÇALIŞMAK ZORUNDA"
Belgeselle, pandemi sürecinde hak kaybına uğrayan emekçileri görünür kılmak istediklerini belirten Yıldız “İlk günden itibaren evde kalamayan, salgın günlerinde çok farklı iş kollarında yer alan milyonlarca emekçi çalışmak zorunda kaldı. Üstelik, işlerini kaybetmemek, hayatta kalabilmek için hayatlarını riske atarak. Özellikle salgının en yoğun olduğu dönemde sağlık çalışanı, bankacı, kargocu, market çalışanı, inşaat işçisi birçok emekçi, çalışmaya artan iş yüküyle ağırlaşan koşullarda devam etti. Hazırladığımız belgesel film, salgında koşulları her gün daha da ağırlaşan emekçilerin, bu süreçte yaşadığı hak kayıplarını birçok boyutuyla yansıtarak duyurmayı amaçlıyor.” şeklinde konuştu.
"SESLERİNİN DUYULMASINA İHTİYAÇLARI VAR"
Pandemi sürecinde emekçilerin iş yüklerinin arttığına ve izinsiz çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Yıldız şunları aktardı: “Emekçiler, ‘Çalışmaktan kaçınma hakkı’ başta olmak üzere sahip oldukları birçok haktan yararlanamadığı gibi, işten çıkarılan/ayrılanlar nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaştı. Özellikle ilk günlerde koruyucu malzemeye erişmekte zorlanan birçok sağlık çalışanı, hastaları tedavi ederken virüs kaptı ve hayatını kaybetti. Banka, market ve kargo çalışanlarının iş yükleri kaldırılamayacak düzeyde artınca aralıksız ve izin kullanmadan çalıştılar. Ayrıca, bütün sektörlerde emekçiler artan oranlarda mobbinge maruz kaldı. İşçilerin bu dönemde en fazla, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulması için atılacak adımlara; insanca çalışma, insanca yaşanacak ücret hakkı başta olmak üzere temel sosyal haklarına erişmelerinin sağlanmasına ve en önemlisi seslerinin duyulmasına ihtiyaçları var.”
ÖNÜMÜZDEKİ AY İZLEYİCİYLE BULUŞACAK
“Eve Sığmayan Hayatlar”; 11. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri kapsamında aralık ayında çevrim içi olarak izleyiciyle buluşacak. Belgeselin künyesi ise şöyle:
Yönetmen: Sertaç Yıldız
Seslendirme: Nur Sürer, Laçin Ceylan, Mahir Günşıray, Kerem Fırtına
Kamera: Sertaç Yıldız
Kurgu: Çiğdem Mazlum
Müzik: Cem Mazlum