Mülteci Dayanışma Ağı Van’da ziyaretlerini sürdürdü
Mülteci Dayanışma Ağı, Van’da gerçekleştirdiği inceleme ve ziyaretleri ikinci gününde devam ettirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Furkan TUNÇDEMİR
Van
Mülteci Dayanışma Ağı, ülkelerinden göç ederken geçirdikleri kazalarla gündeme gelen kentlerden Van’da incelemelerini sürdürüyor.
Mülteci Ağı ziyaretlerinin ikinci gününde ziyaretlerine Deva Partisi ile başladı. Heyeti karşılayan Deva Partisi Van İl Başkanı Semra Odabaşı ve partinin kurucular kurulu üyesi Evrim Rızvanoğlu mülteci sorununu dış politika ve güvenlik başlığı altında incelediklerini ve bu doğrultuda partinin genel merkez boyutunda Avrupa’daki kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptıklarını söylediler. Heyet de çalışmalarına ve amaçlarına dair bilgi verdi. Mülteci ölümlerinin sıradanlaştığına değinen heyet, mültecilerin kimliksiz olması, niteliksiz işlerde çalıştırılması, hastanelerde önemli sorunlar yaşaması gibi konulardan da bahsetti. Statüsüzlük sorunu ve şartlı mülteciliğin değerlendirildiği ziyarette BM yüksek komiserliğinin kapanmasının mülteci sorununun büyümesine neden olduğu aktarıldı.
Deva Partisinin ardından CHP İl Başkanlığına geçen heyeti, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu karşıladı. Heyetin Van’a geldiği gün Erciş yolunda gerçekleşen kazanın konuşulduğu ziyarette demokratik muhalefetin neler yapabileceğinin üstünde duruldu.
Ziyaretlerine Gelecek Partisiyle devam eden heyet, Star Kadın Derneğini de ziyaret etti. Mülteci Ağını derneğin yönetim kurulundaki kadınlarla birlikte dernek başkanı Serap Güvenç karşıladı. Görüşmede daha çok mülteci kadınların göç sırasında yaşadıkları zorlukların üzerinde duruldu. Van’da da mülteci kadınlara yönelik taciz ve tecavüz vakalarının olduğu söylendi. Mahkeme takiplerinin siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yakın şekilde takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Derneğin Tuşba Belediyesi aracılığıyla mülteci komisyonu kurduğu ancak belediyeye kayyum atanmasıyla birlikte komisyonun işlevsiz hale getirildiği aktarıldı.
3 GÜNLÜK RAPOR SUNULACAK
Ziyaretlere dair Evrensel’e konuşan Çukurova Göç-Der yöneticisi Mesut Aslan, “Görüşmeler doğrultusunda üç günlük bir rapor hazırlayıp ziyarette bulunduğumuz kurumlara sunacağız. Mülteciler sadece kaza ya da ölüm olursa basına yansıyor. Ülkemizde hala resmi anlamda çözüm odaklı bir mülteci yasası yok bu yüzden bu gibi olaylarla önümüzdeki günlerde de karşılaşabiliriz. Bizim Mülteci Ağı olarak hedeflediğimiz bu ölümlerin ve sorunların karşısında durup bunlara kalıcı çözümler üretmek” dedi.
Gün içerisinde Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), DİSK, KESK ve ORTAKÇA İnsiyatifini de ziyaret eden heyete, Erciş’te kazanın gerçekleştiği minibüste şoförle beraber kırk mültecinin olduğu ve on üç mültecinin jandarma karakolunda gözaltında tutulduğu bilgisi ulaştı. İkinci günün sonunda yaralı mültecilerin tedavi edildiği YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezini ziyaret eden heyete Van Hakkâri Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç de eşlik etti. “Yaptığımız hastane ziyaretinde dokuz mültecinin serviste bir mültecinin de yoğun bakımda yatırıldığını öğrendik.” diyen Yaviç kurum olarak süreci yakından takip ettiklerini ekledi.