Cumhuriyet’e 28 günlük resmi ilan ve reklam kesme cezası tebliğ edildi
Basın İlan Kurumunun Cumhuriyet'e verdiği ilan kesme cezalarına yapılan bütün itirazlar mahkeme tarafından reddedildi. 28 günlük ceza gazeteye tebliğ edildi.
Fotoğraf: MA
Basın İlan Kurumunun Cumhuriyet gazetesine verdiği ilan kesme cezalarına yaptığı bütün itirazlar mahkeme tarafından reddedildi. 28 günlük ceza gazeteye tebliğ edildi.
Hukuk sistemindeki sıkıntılara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, yargı reformuna ilişkin açıklamalarına karşın, bağımsız olması gereken yargı, eleştirel basını sindirmek ve susturmak için bir “sopa” olarak kullanılmaya devam ediyor.
Basın İlan Kurumu (BİK) bağlı bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un şikayeti üzerine, tamamı belgeli olan haberler nedeniyle Cumhuriyet’e 45 gün ilan kesme cezası verdi.
Cumhuriyet gazetesi avukatlarının yaptığı itirazlar İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Kararın kesinleşmesinin ardından BİK, 28 günlük ilan kesme cezasının uygulanacağını Cumhuriyet’e tebliğ etti.
SAMİMİ DEĞİL
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile ilgili Cumhuriyet gazetesinde ve cumhuriyet.com.tr’de yayımlanan yaklaşık 15 haber ve Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnşaat AŞ’nin şikayeti üzerine gazeteye verilen toplam 37 günlük ilan kesme cezası ile cumhuriyet.com.tr’ye verilen toplam 8 günlük ilan kesilmesi cezasına yapılan itirazlar İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Verilen 45 günlük cezanın kesinleşen 28 günü uygulanmak üzere gazetemize tebliğ edildi.
"BAŞARAMADI AMA DENEMEYE DEVAM EDİYOR"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş yargıda reforma gidileceğinin konuşulduğu bugünlerde basın özgürlüğünden koşar adımlarla uzaklaşmaya devam edildiğini belirterek “Kendine muhalif gördüğü basına yönelik her türlü yıldırma politikasını sürdüren AKP iktidarı, son yıllarda Cumhuriyet de dahil olmak üzere muhalif gazeteleri ilan kesme cezaları ile susturmaya çalışıyor. Başaramadı ama denemeye devam ediyor. İktidar, ne kadar susturmaya çalışırsa çalışsın Cumhuriyet’i susturmayı başaramayacak.” dedi.
"BİK BAĞIMSIZ GAZETELERİ BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYOR"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş ise iktidarın gazetecilik üzerindeki baskılarının hiç bitmediğini, 10 bini aşkın gazetecinin işsiz, 12 bini aşkın gazetecinin ise yazdığı haber nedeniyle hakim karşısına çıktığını, 72 gazetecinin ise hâlâ cezaevinde olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:
“Bütün bu zor koşullarda yaşamaya çalışan bağımsız yayın organlarını da Basın İlan Kurumu resmi ilan kesintisiyle baskı altına almaya çalışıyor. Yurttaşları haberle buluşturmak isteyen yaygın ya da yerel gazeteler çeşitli ekonomik baskılar altına alınıyor. Basın İlan Kurumunun bu tür gazetelere sudan bahanelerle ilan kesintileri yaptığı ve bu gazetelerin yaşama kaynaklarını kesmeye çalıştığı ortada.”
"BU CEZA HAK İHLALİDİR"
Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan “Bu ceza hakkın ihlalidir” derken karar kesinleşince tek gidiş yolunun AYM’ye başvuru yolu olduğunu eğer AYM hak ihlali kararı verirse Cumhuriyet’in zararlarını talep edebileceğini belirtti ve şöyle devam etti:
“Adalet Bakanının açıklamalarına katılabiliriz. Herkesin de katılması gereken hukuki açıklamalar yaptı iki gün önce. Ama uygulama hiç de öyle gitmiyor. İfade özgürlüğünün kısıtlanmasının yanında haber alma özgürlüğü de kısıtlanıyor. BİK bazı kararlarda hem şikayetçi hem karar verici oluyor. Bu açıkça hukuka aykırılık oluşturur. AYM’nin önceki kararlarını göz önünde bulundurduğumuzda Cumhuriyet’e verilen cezaların da hak ihlali sayılacağını düşünüyorum.” (MEDYA SERVİSİ)