17 Kasım 2020 04:29

Tepkilerini ‘sessiz’ eylemle gösteren esnaf zor durumda

Koronavirüs salgınına dair alınan tedbirlerden dolayı iş yapamayan ve her akşam “sessiz” eylem yaparak tepkilerini gösteren İzmirli esnaf ve müzisyenler, mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Tepkilerini ‘sessiz’ eylemle gösteren esnaf zor durumda

Fotoğraf: Evrensel

Sevda AYDIN

İçişleri Bakanlığı, 4 Kasım’da alınan yeni koronavirüs tedbirleri ile ilgili 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile paket servis dışında restoran, lokanta, düğün salonu, kuaför, halı saha, yüzme havuzu, sinema, tiyatro, konser salonu ve benzeri işyerlerinde hizmetlerin saat 22.00'de sona ereceğini açıkladı. İzmir’de alınan bu kararlarla çalışamaz duruma geldiklerinden şikayet eden esnaf ve müzisyenler, tepkilerini “sessizlik nöbeti” başlatarak gösterme yoluna gitti.

Her akşam Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen bir grup esnaf ve müzisyenin 30 dakika boyunca sürdürdüğü eylem 17’nci gününde.

Sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam etmekte kararlı olan esnaf ve müzisyenlerin beklentisi ise, alınan salgın tedbirlerinin neden olduğu ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesi.

KREDİLERİN ERTELENMESİ ÇÖZÜM OLMADI

Alsancak’ta 10 yıldır esnaflık yaptığını dile getiren bu eylemcilerden Ali Ekber Yurtsever, Türkiye'de bitmek bilmeyen ekonomik krizlerin, dövizdeki artışların yarattığı pahalılığın esnafın ayakta kalmasını zorlaştırdığını belirtti.

Bu mevcut sıkıntıların üstüne gelen pandemi tedbirlerinin esnafı hayli zorladığını söyleyen Yurtsever, "Hükümet pandemi döneminde esnaf kredilerini ertelediğini söyledi. Ancak bunların yükü yine bizim sırtımızda. Faizleriyle ödediğimiz kredilerin ertelenmesi bizim için çözüm olmadı" diye konuştu.

MAAŞLARI ÖDEYEMİYORLAR

Faaliyet yürüttükleri eğlence sektörünün mevsimlerden, okulların açılması veya kapanmasından etkilenip, yine gündüz saatlerinde iş yapan bir alan olmadığını vurgulayan Yurtsever, "Bizim sektörümüz akşam saatlerinde iş yapan bir alan. Bu yüzden dükkanları saat 22.00'de kapatmamız büyük bir kayıp yaşatıyor. Hizmet sektöründe ciddi bir çalışan nüfusu var. Bu insanların maaşlarının ödeyemeyecek duruma geldik” dedi.

KARAR ÇELİŞKİLİ

Esnaflardan Erdal Taşkıran da yüksek vergiler ve yüksek maliyetlerden dolayı esnaflık yapmanın çok zor olduğu bir ülkede yaşadıklarından yakındı.

Taşkıran, "Halk sağlığını para hırsıyla göz ardı edecek insanlar değiliz. Elbette bilimsel önlemlerin alınmasından yanayız. Hükümetin aldığı saat 22.00’den sonra kapatılma kararını çelişkili buluyorum. Bu ülkede insanlar her sabah balık istifi şeklinde işe gidip, fabrikalarda işçiler hiçbir önlem alınmadan çalıştırılıyor. 'Hamamları, düğün salonlarını da saat 22.00'de kapattık' diyorlar. Fakat bu gerçekçi bir durum değil” diye belirtti. 

Taşkıran, bu yüzden alınan salgın tedbirlerinin belli bir sosyo-kültürel yaşamı hedef alan bir karar olduğu düşüncesinde olduklarının altını çizdi.

DESTEK TALEBİ

Taşkıran, hükümete "Sektörü kapatıyorsanız, mağduriyetlerimizi de giderin. Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta pirimi almasın, vergi alınmasın, kiramızı karşılayın, çalışanlar için maaş desteği sunun. Bunları yapmıyorsanız, yasak kararını geri çekin. Yaşayabilmemiz için, evlerimizi geçindirebilmemiz için bunları yapmanız gerekiyor" sözleriyle seslendi.

ESNAF YALNIZ BIRAKILDI

Kafe ve kitabevi işletmeciliği yapan Hatun Gezici ise, iki yıldır ekonomik krizden dolayı esnaflar olarak zor bir süreç yaşadıklarını anlattı.

YARDIM ADI ALTINDA KREDİ

Pandeminin başlamasından bu yana birçok zorlukla karşı karşıya kalmalarından şikayet eden esnaflardan Esin Bilge Yılmazer de şunları söyledi: "Bize aileden ya da başka yerden gelen ayrı bir gelir yok. Eşim de ben de 3 ay evde işsiz kaldık. Bu süreçte evimin ve dükkanın kirasını ödemek zorunda kaldım. Böyle bir dönemde devletin hiçbir yardımı olmadı ve yardım adı altında kredi verildi. Kasım ayındayız ve hiçbir kredimi ödeyemedim.” (İzmir/MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk sefalet zammı, tüm ücret artışlarına üst sınır çizen bir bıçağa dönüştü. Ücret zammı ve toplu sözleşme dönemindeki tüm emekçiler o bıçağı kemiğinde hissediyor. Antep Başpınar OSB’de de bu yüzde 30 dayatmasına karşı kavga sürüyor. Bir arada durmayı başaran işçiler kazanıyor.

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et